Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: RewriteRule - htaccess - wielkość liter w adresie
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
cool_aikon
Mam pytanie bo nie mogę nic znaleźć na forum sad.gif chodzi mi o taką rzecz. W pliku .htaccess mam ustawiona regułę rewriterule i wszystko jest ok ale jak wpiszę w adresie internetowym wielkimi literami cały adres to mi pokazuje że takiej strony nie ma mimo że jak wpiszę taki sam adres tylko małymi literami to jest. Pokarze na przykładzie o co mi chodzi:

http://www.strona.pl/kontakt.htm - prawidłowo się pokazuje cała strona
HTTP://WWW.STRONA.PL/KONTAKT.HTML - wyświetla się błąd że nie ma takiej strony

i moje w związku z tym moje pytanie: jak można temu zapobiedz aby zawsze były brane pod uwagę adresy napisane małymi literami lub aby automatycznie konwertował tekst wpisany dużymi literami na małe litery??

Za pomoc z góry dziękuję.
erix
Pokaż swoje regułki.
cool_aikon
Moje regułki wyglądają następująco:

Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^([^-]*).htm$ index.php?k=$1 [L]
skowron-line
Jeżeli dobrze pamiętam to opcja [NC] powinna załatwić sprawę.
cool_aikon
Sukces jest połowiczny ponieważ zamiana w regułce [L] na [NC] spowodowało, że tylko nazwa domeny zmienia się z dużych liter na małe a nazwa strony pozostaje nadal dużymi literami. Tak to teraz wygląda po zastosowaniu [NC]: http://domena.pl/KONTAKT.HTM i przez to nadal wyświetla że nie ma takiej strony. Proszę pomóżcie mi jak rozwiązać mam ten problem.
erix
A możesz powiedzieć, gdzie masz wpisane takie adresy...? Bo jeśli chodzi o zamianę z wielkich liter na małe, to bez skryptu-proxy raczej się nie obejdzie.
cool_aikon
W polu przeglądarki jak się wpisuje adres strony, a regułki są wpisane w plik htaccess
everth
To powinno załatwić sprawę
  1. $k = strtolower($_GET['k']);

Dalej w kodzie używasz zmiennej $k
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.