Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kontrole w firmie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aiden
Witam
Od kilkua miesięcy mam działanść gospodarczą,firma seo. Kupiłem ostatnio lokal (tzn wynająłęm) mała 28metrowy lokal ok 3 km od mojego domu. Dotychczas firma była wdomu nie miałem jeszcze nigdy kontroli. Teraz gdy przeniose sie do nowego "biura" i tam mam biurko, szfka i dokumenty i nic wiecej to jak bede mial kotrnole to nie maja prawa mi przeszkuać domu tylko to biuro?

kilab
Raczej logicznym wydaje się sprawdzanie lokalu na który firma jest zarejestrowana. Co kogo ma obchodzić co masz w domu prywatnie? Owszem, w Polsce wszystko możliwe jest. Jeśli kogoś spotkała taka sytuacja niech pisze.
Wydaje mi się, możesz to oprogramowanie trzymać i używać spokojnie aaevil.gif
Kocurro
Przy DG - Ty i firma to jedność. To, że jest biuro nie ogranicza Twojej odpowiedzialności.

Mają pełne prawo przeszukać Twój dom, a nawet dodatkowe miejsca pracy, miejsca w których jest podejrzenie, że możesz/mogłeś przebywać itp.

Pytanie tylko - w jakim celu kontrola?

Policja Podatkowa? Sprawdzają papierki, deklaracje itp. Mogą przetrzepać Twój om w poszukiwaniu śladów nieujawnionego dochodu. Jeśli nie mają podejrzeń, zgłoszeń od dobrych obywateli itp. to dadzą Ci spokój.

Kontrola policji, ABW, CBŚ? Mogą wszystko.

Pamiętaj - przy DG odpowiadasz całym majątkiem swoim oraz wspólnym (jeśli masz żonę). Dodatkowo mogą przetrzepać Twoich najbliższych jeśli mają podejrzenie.
athabus
Kocurro ma rację - ogólnie, jeśli będzie to standardowa kontrola losowa z US to raczej poproszą Cię tylko o dokumentację - raz nawet miałem przypadek, że poproszono mnie o dostarczenie określonych dokumentów do US, gdzie stażysta je skserował i przekazał sprawę do odpowiedniej osoby. Co prawda potem mnie wezwali na wyjaśnienia niezgodności, bo im się liczby nie zgadzały, ale okazało się, że moja księgowa stosowała zapis liczb ujemnych na czerwono zamiast z minusem (do czego miała zresztą prawo), a na kserze oczywiście wszystko było czarne ;-)

Natomiast jeśli będą badali coś konkretnego - np. ktoś doniesie, że ukrywasz dochody to mogą wejść z nakazem do mieszkania/domu, trzepać rodzinę, kontrolować Twoje zakupu i tysiąc innych rzeczy. Np. ostatnio czytałem, że US żądają od biur podróży listy osób, które kupiły u nich wycieczki i z tego typują osoby, które ukrywają dochody korelując to ze swoimi danymi. Dodajmy jednak, że w przypadku DG to raczej rzadkość - nie słyszałem jeszcze od nikogo kogo znam aby mu robili takie historie w małej firmie. Natomiast mam znajomego (właściwie to znajomy teściów), który ma większą firmę i tam "wnikliwe" kontrole to jest norma, ale nawet chyba on nie miał kontrolowania w domu.

Jeśli chodzi o inne rzeczy typu Policja to już raczej kwestia niepowiązana z działalnością chyba, że coś z mafią kręcisz ;-)

Jeśli pytasz między wierszami o kontrolę legalności oprogramowania firmowego, to nie mam pojęcia jak się to odbywa. Obstawiam, że poproszą Cię o udostępnienie wszystkich komputerów, które są w ewidencji firmy. Pewnie też poproszą o wyjaśnienie jakiego oprogramowania używasz etc... Ale strzelam, nie wiem jak działają takie kontrole.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.