Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Użycie wzorców projektowych na potrzeby "formalnej dokumantacji" dla aplikacji webowej?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
dfs
//ERRATA: Jeśli nie wcelowałem w dobry dział proszę moda o przeniesienie tematu

Witam!

Zastanawiam się czy na potrzeby pracy magisterskiej której celem jest stworzenie aplikacji webowej poświęconej ankietom (generacja/rozwiązywanie/role użytkowników) jest sens dołączenia w dokumentacji wzorców projektowych.

Sama aplikacja wiadomo nie jest jakaś "gigantyczna" w końcu to indywidualna działo przyszłego absolwenta. Nie miej jednak "w pamięci" trudno ogarnąć wszystkie jej aspekty. Ów absolwent chciałby się czymś w miarę prosto wykazać ale nie "laniem wody", tym bardziej że posiada już własny wzorzec projektowy intuicyjnie opisujący tą aplikację.

Problem tylko w tym że ów własny wzorzec choć prosty, logiczny, dobrze opisany i spójny jest w pełni autorskim standardem (oznaczenia, logika itp.) zaprojektowanym właśnie dla ułatwienia stworzenia tej pracy. Opisuje on głównie wymianę, prezentację oraz walidację informacji na stronie w technologiach AJAX. Nie ma on nic wspólnego ze standardem UML.

Reasumując mając już praktycznie działającą aplikację, zbudowaną w oparciu o wzorzec projektowy w autorskim standardzie, chciałem zapytać:

1) Czy jest sens dołączania do "dokumentacji" wzorców projektowych?? (Notabene: aplikacja której prawa autorskie przejmie uczelnia ze względu na swą tematykę może być z założenia używana i dalej przez inne osoby niż autora modyfikowana i rozwijana)
2) Czy jest sens tworzenia diagramów UML??
3) Czy dopuszczalne są w takich projektach wzorce projektowe w autorskich standardach??

Osobiście gdyby taka aplikacja była na moje potrzeby wystarczyły bi mi kartka, ołówek, 2 długopisy i owe "autorskie standardy projektowe", no ale w opisanym wyżej przypadku mamy do czynienia z "formalnym" wykonaniem aplikacji, nie dla siebie tylko dla uczelni.
Theqos
Z twojego tekstu wnioskuje, że chyba nie rozumiesz sensu wzorców projektowych. "Kompatybilność wzorca ze standardem UML" wtf?! To co masz zrobić to dokumentacje twojego programu, najlepiej z pomocą diagramów UML. To czy używałeś jakiś wzorców projektowych, czy wymyślałeś jakieś własne rozwiązania nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu masz więcej roboty, bo zamiast napisać "tu użyłem popularnego wzorca xyz" musisz się bardziej rozpisać winksmiley.jpg

PS. naprawde nie używałeś żadnych wzorców? Nawet front controllera?
Zyx
Każdy może wymyślić jakiś wzorzec projektowy. Jeśli masz jakiś sposób rozwiązywania konkretnych problemów, który często wykorzystujesz, po prostu opisz go w jednym miejscu w sposób podobny do tego, w jaki opisuje się wzorce, nadaj mu nazwę i po prostu odwołuj się w kolejnych miejscach pracy.

Ponadto kto mówi, że wzorce projektowe muszą dotyczyć zawsze organizacji klas i obiektów*? Racja, od tego się zaczęło, ale jak poszperasz w necie, zauważysz, że katalogi wzorców projektowych pełne są opisów także z innych zastosowań, które z klasami nie mają nic wspólnego.

* - kto uczy takich głupot, nie będę pytał. Sam studiuję informatykę i u nas w sumie także było to przedstawione w takiej formie, że jakby dla kogoś było to novum, mógłby odnieść wrażenie, że tyczy się to wyłącznie klas i obiektów.
dfs
Cytat(Theqos @ 23.09.2010, 08:01:06 ) *
Z twojego tekstu wnioskuje, że chyba nie rozumiesz sensu wzorców projektowych. "Kompatybilność wzorca ze standardem UML" wtf?! To co masz zrobić to dokumentacje twojego programu, najlepiej z pomocą diagramów UML. To czy używałeś jakiś wzorców projektowych, czy wymyślałeś jakieś własne rozwiązania nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu masz więcej roboty, bo zamiast napisać "tu użyłem popularnego wzorca xyz" musisz się bardziej rozpisać winksmiley.jpg

PS. naprawde nie używałeś żadnych wzorców? Nawet front controllera?

Zaraz zaraz... czyli mam rozumieć ze pod słowem "wzorce projektowe" kryje się zaczerpnięcie już gotowych wzorów rozwiązań danego problemu!!?? A nie "język" jego opisu, jakim jest np. UML??

Przepraszam bo jeśli tak to nie pytałem nie o wzorce, a bardziej o "język projektowy" taki autorski UML.

Nie korzystałem z żadnych gotowców w projektowaniu, ani też z gotowych sposobów opisów owych projektów.

Reasumując posiadam autorski projekt (co nie jest chyba złe), ale i autorski język jego opisu (nie zaś UML).

Czy dopuszczalne jest więc używanie w formalnej dokumentacji własnego standardu zunifikanowego języka modelowania??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.