//ERRATA: Jeśli nie wcelowałem w dobry dział proszę moda o przeniesienie tematu
Witam!
Zastanawiam się czy na potrzeby pracy magisterskiej której celem jest stworzenie aplikacji webowej poświęconej ankietom (generacja/rozwiązywanie/role użytkowników) jest sens dołączenia w dokumentacji wzorców projektowych.
Sama aplikacja wiadomo nie jest jakaś "gigantyczna" w końcu to indywidualna działo przyszłego absolwenta. Nie miej jednak "w pamięci" trudno ogarnąć wszystkie jej aspekty. Ów absolwent chciałby się czymś w miarę prosto wykazać ale nie "laniem wody", tym bardziej że posiada już własny wzorzec projektowy intuicyjnie opisujący tą aplikację.
Problem tylko w tym że ów własny wzorzec choć prosty, logiczny, dobrze opisany i spójny jest w pełni autorskim standardem (oznaczenia, logika itp.) zaprojektowanym właśnie dla ułatwienia stworzenia tej pracy. Opisuje on głównie wymianę, prezentację oraz walidację informacji na stronie w technologiach AJAX. Nie ma on nic wspólnego ze standardem UML.
Reasumując mając już praktycznie działającą aplikację, zbudowaną w oparciu o wzorzec projektowy w autorskim standardzie, chciałem zapytać:
1) Czy jest sens dołączania do "dokumentacji" wzorców projektowych?? (Notabene: aplikacja której prawa autorskie przejmie uczelnia ze względu na swą tematykę może być z założenia używana i dalej przez inne osoby niż autora modyfikowana i rozwijana)
2) Czy jest sens tworzenia diagramów UML??
3) Czy dopuszczalne są w takich projektach wzorce projektowe w autorskich standardach??
Osobiście gdyby taka aplikacja była na moje potrzeby wystarczyły bi mi kartka, ołówek, 2 długopisy i owe "autorskie standardy projektowe", no ale w opisanym wyżej przypadku mamy do czynienia z "formalnym" wykonaniem aplikacji, nie dla siebie tylko dla uczelni.