Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komputer nie chce sie wlaczyc
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
CanoR
Witam,
moim problemem jest to, iz po nacisnieciu na power komputer nie wlacza sie(jest tylko 1 pikniecie i pojawia sie czarny ekran z migajacym podkreslnikiem)...
Zwykle po w/w sytuacji nastepowalo drugie pikniecie, lecz teraz jest inaczej.

Plyta glowna to: Plyta Glówna ASrock N68C-S UCC

Moze wiecie o czym to swiadczy?

Pozdrawiam i z gory thx winksmiley.jpg
mhw
Prawdopodobnie coś z dyskiem, spróbuj odpalić z płyty windowsa i użyć konsoli. Sprawdź czy nie ma problemów z pamięcią i kartą graficzną.
CanoR
Wiec tak, odpalanie z plyty do konsoli dziala, bootuje mi plyte, tyle ze jak juz skopiuje pliki do instalacji to znowu staje w tym samym miejscu, nie przechodzi do etapu instalcji windowsa.
Mephistofeles
Po skopiowaniu instalacji na dysk system pada po restarcie? Mi to wygląda na problem z dyskiem.
gargamel
U mnie była sytuacja taka jak opisujesz. W końcowej fazie kopiowania plików instalacyjnych (XP), chociaż głowy nie dam czy nie była to instalacja sterowników - komputer przestawał reagować.
Dysk był ok - problemem była płyta główna niestety.
Napisz w którym momencie Ci się sypie instalacja, to może mnie oświeci czy u mnie nie było to samo.
webasek
Moim zdaniem to dysk twardy ale jeśli masz możliwość sprawdził bym jeszcze ram i zasilacz.
thomson89
Problemy z różnymi częściami komputera mogą objawiać się tym samym. Więc niektóre problemy, np. ten który wygląda na dysk może być spowodowany np. zasilaczem.

Naprawa zazwyczaj obejmuje kompleksowe sprawdzanie wszystkiego:
- sprawdź dysk, np. tym http://hddguru.com/software/2005.10.02-MHDD/
- prawdopodobnie powyższy program może sprawdzać też ram, ale jeżeli nie to http://www.memtest86.com/
- obejrzyj również kondensatory - tak wyglądają "napuchnięte" czyli sprawne nie w 100% http://www.expressit.pl/wp-content/uploads...wybrzuszone.jpg
- jeżeli posiadasz miernik napięć sprawdź również zasilacz
- przy instalacji ubuntu (linux) instalacja się zatrzymywała - myślałem że to problem dysku, ale pasta na procesorze była stara a sam radiator był brudny w wyniku czego procesor się przegrzewał i wszystko się wieszało lub chodziło bardzo wolno - jeżeli masz chwilę to nie zaszkodzi przeczyścić

Oczywiście, jeżeli mhdd wykaże problem z dyskiem to reszty nie musisz sprawdzać, chyba że po wymianie dysku problem będzie nadal.

Co do obsługi tego programu to już ci nie pomogę. Posługiwałem się nim, ale niestety nie pamiętam już tak dobrze jak, więc za bardzo nie pomogę. Jeżeli miałbyś problemy to "odświeżę" pamięć winksmiley.jpg

Problemy z włączaniem powodują też często wylane / napuchnięte kondensatory które nie dostarczają tyle energii co powinny. Równie dobrze mogła paść jakaś linia w zasilaczu która daje mniej / więcej napięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.