Cytat(mls @ 26.01.2011, 13:43:27 )

Większej bzdury dawno nie słyszałem. Przypomnę, że jak się pojawiła Vista, to
najlepiej działała na makach właśnie

Gry wymagające systemu Windows, po jego zainstalowaniu natywnie (poprzez BootCamp) na maku będą działać tak samo jak na dobrym PC.
Windows Vista był niewypałem, co zresztą sam MS przyznał. A tamto zdanie odnosiło się do gier, bo o to w końcu autor tekstu pytał - a nie wydajności samego systemu.
Na mac'a dostępne parę fajnych gier, ale nie mogę znaleźć testów żadnych miarodajnych:
CSS
TF2
HL2 Episode 2
WoW (2560x1440... 24 man raid, running around in Dalaran)
Starcraft 2 (2560x1440)
Chociaż wszystkie te tytuły są na bardzo starych silnikach i grafiką to nie grzeszą (pójdą na maksymalnych ustawieniach na paroletnich 2-3 letnich PC) (SC2 wyjątek, ale on też graficznie nie powala).
Na Bootcamp pójdzie:
GTA4
Crysis (and/or Warhead)
Battlefield Bad Company 2
Assassins Creed 2
Empire: Total War
Ale też żadnych testów.
Da się w te gry grać, ale na pewno nie będą tak dobre jakościowo jak na PC złożonym za 1/2 kasy którą byśmy wydać na maca a nie osiągnęli takiej jakości.
Jeżeli jesteś przyzwyczaisz do pracy na Mac'ach - to lepiej kup mac'a i na nim rób, bo na windowsa zanim się przestawisz minie dużo czasu, parę tytułów dobrych (chociaż na PC jest ich 50 razy więcej) jest na Mac'a jeżeli mało grasz powinno Ci to spokojnie wystarczyć, ewentualnie zawsze możesz kupić za nie duża kasę konsole