Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: iMAC vs PC
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
xoxxo
Mam problem. Otoz chcialabym kupic Maca do obrobki zdjec, ale w wolnym czasie korzystam rowniez z gier. Boje sie ze wiekszosc z nich nie bedzie dzialac na macu. Czy moze ktos mi polecic rownie dobry PC jak mac? Co do ceny tak do 8 tysi.
Mephistofeles
Na Macu zainstalujesz Win 7 i powinno działać. Niewątpliwie pod względem designu, jakości ekranu i samego systemu Mac jest świetny, ale za tą cenę złożysz mocniejszego peceta.
hwao
Cytat(xoxxo @ 26.01.2011, 11:57:28 ) *
Mam problem. Otoz chcialabym kupic Maca do obrobki zdjec, ale w wolnym czasie korzystam rowniez z gier. Boje sie ze wiekszosc z nich nie bedzie dzialac na macu. Czy moze ktos mi polecic rownie dobry PC jak mac? Co do ceny tak do 8 tysi.

Na Maca nie będziesz miał za dużo gier:
http://store.steampowered.com/browse/mac/

Za 8tyś PC... za polowe tego spokojnie możesz złożyć sprzęt który wydajnościowo położy Mac'a na kolana - tyle że nie uruchomisz na nim MacOs'a, pozostaje Ci linux (tyle że na nim z grami to gorzej jak na mac'a) i windows 7 - najlepszy do gier.

Zawsze możesz zainstalować na Macu Windows 7 i cieszyć się grami, no ale za wydany to on nie jest
xoxxo
A mozecie mi napisac jaka ma miec karte graficzna itd? Przestalam sie interesowac PCtami pod koniec lat 90 i nie mam pojecia o niczym co jest teraz.
mls
Cytat(hwao @ 26.01.2011, 11:25:03 ) *
Zawsze możesz zainstalować na Macu Windows 7 i cieszyć się grami, no ale za wydany to on nie jest

Większej bzdury dawno nie słyszałem. Przypomnę, że jak się pojawiła Vista, to najlepiej działała na makach właśnie winksmiley.jpg
Gry wymagające systemu Windows, po jego zainstalowaniu natywnie (poprzez BootCamp) na maku będą działać tak samo jak na dobrym PC.
hwao
Cytat(mls @ 26.01.2011, 13:43:27 ) *
Większej bzdury dawno nie słyszałem. Przypomnę, że jak się pojawiła Vista, to najlepiej działała na makach właśnie winksmiley.jpg
Gry wymagające systemu Windows, po jego zainstalowaniu natywnie (poprzez BootCamp) na maku będą działać tak samo jak na dobrym PC.

Windows Vista był niewypałem, co zresztą sam MS przyznał. A tamto zdanie odnosiło się do gier, bo o to w końcu autor tekstu pytał - a nie wydajności samego systemu.

Na mac'a dostępne parę fajnych gier, ale nie mogę znaleźć testów żadnych miarodajnych:
CSS
TF2
HL2 Episode 2
WoW (2560x1440... 24 man raid, running around in Dalaran)
Starcraft 2 (2560x1440)

Chociaż wszystkie te tytuły są na bardzo starych silnikach i grafiką to nie grzeszą (pójdą na maksymalnych ustawieniach na paroletnich 2-3 letnich PC) (SC2 wyjątek, ale on też graficznie nie powala).

Na Bootcamp pójdzie:

GTA4
Crysis (and/or Warhead)
Battlefield Bad Company 2
Assassins Creed 2
Empire: Total War

Ale też żadnych testów.

Da się w te gry grać, ale na pewno nie będą tak dobre jakościowo jak na PC złożonym za 1/2 kasy którą byśmy wydać na maca a nie osiągnęli takiej jakości.

Jeżeli jesteś przyzwyczaisz do pracy na Mac'ach - to lepiej kup mac'a i na nim rób, bo na windowsa zanim się przestawisz minie dużo czasu, parę tytułów dobrych (chociaż na PC jest ich 50 razy więcej) jest na Mac'a jeżeli mało grasz powinno Ci to spokojnie wystarczyć, ewentualnie zawsze możesz kupić za nie duża kasę konsole

proszek
Przecież gdy zainstalujesz na Maku Windowsa poprzez Bootcamp robi sie z niego taki sam PC jak każdy inny. Nie ŻADNYCH różnic wydajnościowych pomiędzy nim a innym komputerem o podobnych parametrach. Są za to różnicy np. w jakości wykonania, dodatkowo masz pewność, że komponenty będą dobrze i wydajnie ze sobą współpracować.

Jeżeli chodzi Ci tylko i wyłącznie o granie kupiłbym iMaka i pracował na MacOS a w momencie gdy chcesz pograć przerzucał się na Windowsa i tyle. Pomijam fakt, że najlepszym rozwiązaniem do większości gier jest konsola winksmiley.jpg
Mephistofeles
Są różnice wydajnościowe i to duże. Mac ma komponenty za maksymalnie połowę swojej ceny. Zobacz np. grafikę - to nie jest najwyższy model, do tego ma mało pamięci (512 MB). Co nie zmienia faktu, że do pracy jest świetny, głównie ze względu na system.
everth
Ewentualnie może nabyć laptopa co do którego jest jako taka pewność że będzie dobrze na nim chodził MacOSX (Hackintosh). Są fora na których można znaleźć takie informacje. Wtedy do gier mógłbyś się bawić na Windows a do pracy odpalać MacOSa. Pozostaje tylko legalność czegoś takiego, ale to śliska sprawa.
hwao
Cytat(proszek @ 26.01.2011, 20:09:33 ) *
Przecież gdy zainstalujesz na Maku Windowsa poprzez Bootcamp robi sie z niego taki sam PC jak każdy inny. Nie ŻADNYCH różnic wydajnościowych pomiędzy nim a innym komputerem o podobnych parametrach. Są za to różnicy np. w jakości wykonania, dodatkowo masz pewność, że komponenty będą dobrze i wydajnie ze sobą współpracować.

Jeżeli chodzi Ci tylko i wyłącznie o granie kupiłbym iMaka i pracował na MacOS a w momencie gdy chcesz pograć przerzucał się na Windowsa i tyle. Pomijam fakt, że najlepszym rozwiązaniem do większości gier jest konsola winksmiley.jpg

W grach chodzi bardziej o kartę grafiki niż żeby całość była super stabilna - chociaż Takusia potrafi zabić macbooka do BSOD (czy jaki to tam ma kolor zgonu smile.gif ) parę razy w ciągu godziny także jego stabilność to też marketing bardziej biggrin.gif

Tak jak napisał Mephistofeles karta grafiki z 512 MB to aż za dużo do samego systemu operacyjnego i programów, ale dla gier może to być mało - szczególnie jeżeli chcemy taką odpalić w rozdzielczości większej jak 1000x700 px - najlepiej jak chodzi w natywnej rozdzielczości matrycy, wtedy najlepsza jakość a teraz Full HD to standard. Można by się dużo rozpisywać, dla osób siedzących w temacie sama seria procesora graficznego nie jest wyznacznikiem jego jakości - najlepiej widać to w testach gdzie różnica potrafi być jedna max 30fps (bardzo mało, najlepiej się gra jak się ma te 60 stabilnie) a "ten sam model" innego producenta z lepsza pamięcią, lepszym taktowaniem już ma spokojnie 80fps.

Nie wiem czy Macki udostępniają taki ficzer, ale na PC posiadając kartę grafiki nVidii oraz monitor 100mhz można sobie z pomocą okularów zapewnić obraz 3d w grach wspierających tą technologie smile.gif

Zresztą dużo by można tu pisać...
Damiankossek
Sam posiadam Maca i Hackintosha smile.gif System bardzo wygodny w obsłudze, brutalnie przesiadłem się na OSX w lipcu tamtego roku i odziwo nie czułem jeszcze w ogóle potrzeby używania Windows smile.gif A nie tak jak z Linuxem ... Mogę polecić, ale tylko jeżeli wiesz że Windows nie będzie Ci potrzebny, w innym przypadku stanowczo odradzam, kupno Maca po to aby instalować Windows to pomyłka.

Co do iMaca to niektóre wersje mają problemy z matrycami, żółknieją ... Tak więc poczytaj, bo to bardzo częsta przypadłość która okazuje się CHYBA każdemu użytkownikowi po jakimś czasie
Daiquiri
Ode mnie coś w z zakresu czystej praktyki. Obecnie głównie pracuję na Macbook pro, ale bywa że siadam na stacjonarkę (Win7/Ubuntu). Gram na konsoli, więc ten aspekt mnie kompletnie nie interesuje smile.gif. Jeżeli chcesz kupić MACa, żeby postawić na nim Windowsa - to nie widzę sensu. Chyba, że ważnym elementem jest dla Ciebie trwałość wykonania(przynajmniej w lapkach). Mi po prostu podoba się praca na OSX, przełączanie się z grafiki wydajnej na ekonomiczną i wszystkie ficzery, które normalnie uznałabym za zbędne - ale skoro są to jest miło z nich korzystać.

@hwao
Zaciekawiłeś mnie tym, że za połowę ceny (powiedzmy te 4 tys.) złożysz sprzęt powalający MACa (rozmawiamy o iMACu?). Mówisz o połączeniu stacjonarka + Linux, czy o czymś innym? Jakiś czas temu szukałam lapka o parametrach niemal identycznych jak Macbook i cenowo wyszło mi na to samo. Fakt, że nie starałam się szukać "optymalniejszej" konfiguracji części. Pytam z ciekawości czystej smile.gif.
Mephistofeles
Jeśli chodzi o identyczny design, to pewnie się nie da. Tak samo z laptopami, ale w normalnym PC bez problemu upchasz sprzęt mocniejszy za mniejszą cenę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.