Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Magicznie znikające wolne miejsce na dysku C
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sadistic_son
Słuchajcie, dziwna sytuacja. Mam dysk 750GB. Partycja C ma przydzielone 100GB. Na niej (niestety) Vista. Wszelkie gry i programy instaluję na pozostałych partycjach. Instalki, filmy, muzę, dokumenty i całą resztę trzymam na innych dyskach. Trochę pierdołek na Pulpicie ale tylko kilka GB.
A na dysku C ciągle miałem około 9GB wolnego miejsca. I w sumie jakoś mnie to specjalnie nie interesowało do momentu kiedy po restarcie kompa po instalacji aktualizacji (Vista oryginalna) zrobiło się nagle 40GB wolnego. Myślę sobie "super", ale za 2-3 dni zrobiło się zupełnie samo z siebie tylko 3,5GB wolnego.
CCleaner nic nie znajduje. Avast, zapora systemowa itp. są na bieżąco uaktualniane. Nie ściągam żadnych parchów, nie instaluję jak głupi zbędnych programików i ogólnie jestem ostrożny z treścią pobieraną z netu. Wiem, że przerwanie w wypalaniu DVD czy pakowaniu RARem może powodować, że pliki tymczasowe zostają na dysku. Ale ja wypalam góra 2-3 DVD kwartalnie a pliki tymczasowe RAR wywalam (jeśli takowe zostają).
Jakieś pomysły co może być tego przyczyną lub jak się przed tym bronić?
thek
Zobacz manualnie co zajmuje Ci ej miejsca na dysku i pomyśl, gdzie się mogło coś pościągać. Może jakaś instalacja zostawiła po sobie własny temp zawalony. Trudno wyrokować nie siedząc obok i nie widząc smile.gif

Jeśli masz dodatkowo ustawione by automatycznie tworzył plik wymiany czy tym podobne ustawienia, to potrafi nagle zniknąć masa pamięci dyskowej w chwilę do SWAPu.
foxbond
Był bodajże program o nazwie easycleaner.
Można nim zobaczyć ile procentowo poszczególne pliki/foldery zajmują miejsca, jak dla mnie idealny program w tej sytuacji.

EDIT:
To na 100% ten program.
athabus
Kiedyś miałem podobny problem - okazało się, że jakiś program (nie pamiętam już jaki) robił sobie "swap" po zapełnieniu ramu i go nie czyścił po wyłączeniu. Może u Ciebie jest podobnie - coś mi się kojarzy, że była to wersja portable jakiegoś programu uruchamiana z usb, ale głowy sobie uciąć nie dam.

Przy przeszukiwaniu dysku warto pokazać foldery ukryte bo pewnie w nich siedzą te gigabajty.
erix
Cytat
Jakieś pomysły co może być tego przyczyną lub jak się przed tym bronić?

A ile zajmuje Ci WinSxS?

Punkty przywracania skasowałeś?
luckyps
Na 99% jest to wina winsxs wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.