Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: vps a zwykły hosting www
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
kubek15
Witam

Mam proste pytanie ale że nigdy nie miałem VPS'a to nie wiem.
Otóż mam plik który korzyta z curl'a i z moich stron ściąga mi dane i zapisuje wszystko w jednym miejscu żebym miał pełny obraz wszystkich stron, wydatków, wejśc, moich aukcji itp. ogólnie dużo pobiera i sprawdza. Obecnie jest stawiony na hostingu www i odświeża się co 5 minut w CRONIE, ale zauważyłem że kilka razy już dostał zwisa i wolno się łąduje. I mam takie pytanie bo ta firma oferuje również VPS'y, poczytałem troche i to jest prywatny serwer z pulpitem , możliwością instalacji aplikacji itp. i mojey pytanie czy tam jak bym wgrał plik to by łądował się szybciej czy to od tego nie zależy? I czy serwer by nie padł jak taki zwykły www ? Duzo szybszy i wydajniejszy jest taki vps ? Bo miałbym am tylko crona , ten pilik i baze mysql z danymi.

Prosze o jakieś opinie i odpowiedzi
Pozdrawiam
vokiel
Generalnie VPS nie jest bezpośrednio związany ze zmianą wydajności. Co prawda zwykle, albo nawet prawie zawsze idzie to w parze, ale jedno z drugiego nie wynika. VPS to po prostu prywatny wirtualny serwer, serwer do którego masz pełnie uprawnień, możesz sam instalować wybrane przez siebie programy, możesz go konfigurować pod swoje potrzeby. To prawie tak jakbyś miał go w swoim pokoju.
Rożni się on od współdzielonego hostingu tym, że na tym drugim nie możesz praktycznie prawie nic zmieniać, instalować etc.

Jeśli chodzi o wydajność to przejrzyj parametry VPS'a i porównaj z tym co masz. Zapewne będzie wydajniejszy.
kubek15
ok dzięki za informacje. Z parametrów wynika że będzie wydajniejszy, ale dobre jest to że mozna prawie wszystko sobie dowolnie konfigurować i instalować.

Pozdrawiam
ShadowD
Pamiętaj że vps ma też minusy, większa cena, więcej zabawy dla Ciebie, a jak nie zabawy to wydatków na admina. Serwer otrzymujesz czysty na Twojej głowie jest instalacja i konfiguracja całości, Ty musisz sie martwić jak coś padnie, więc jeśli nie masz wiedzy o linux i nie za bardzo chcesz płacić adminowi to lepiej poszukać mocniejszego hostingu, lub pogadać z adminem - on coś doradzi.
qrooel
Cytat(kubek15 @ 11.09.2011, 21:48:31 ) *
Witam

Mam proste pytanie ale że nigdy nie miałem VPS'a to nie wiem.
Otóż mam plik który korzyta z curl'a i z moich stron ściąga mi dane i zapisuje wszystko w jednym miejscu żebym miał pełny obraz wszystkich stron, wydatków, wejśc, moich aukcji itp. ogólnie dużo pobiera i sprawdza. Obecnie jest stawiony na hostingu www i odświeża się co 5 minut w CRONIE, ale zauważyłem że kilka razy już dostał zwisa i wolno się łąduje. I mam takie pytanie bo ta firma oferuje również VPS'y, poczytałem troche i to jest prywatny serwer z pulpitem , możliwością instalacji aplikacji itp. i mojey pytanie czy tam jak bym wgrał plik to by łądował się szybciej czy to od tego nie zależy? I czy serwer by nie padł jak taki zwykły www ? Duzo szybszy i wydajniejszy jest taki vps ? Bo miałbym am tylko crona , ten pilik i baze mysql z danymi.

Prosze o jakieś opinie i odpowiedzi
Pozdrawiam

Z reguły VPS jest o wiele wydajniejszy, bo masz gwarancje procesora i pamięci. Przykładowo 512 mb ramu/ 1 ghz procesora jest tylko dla Ciebie, jak umiesz to skonfigurować to przypuszczam, że będzie lepiej.

Hostingi współdzielone bardzo często nie gwarantują nic, czasem się zdarza, że jeden użytkownik wykorzystuje 70% mocy maszyny, w związku z tym wszystko co na takiej maszynie jest chodzi wolniej.

Są też oczywiście hostingi z gwarancjami czasu procesora i ramu, więc wybór należy do Ciebie.

Ogólna zasada jest taka, że bardzo dużych aplikacji nie wrzuca się na hosting tylko na VPS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.