Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki kierunek?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Velius
Witam, wiem, że takie tematy już powstawały wielokrotnie. Nie mam problemu z wyborem zawodu tylko nie wiem na jakich politechnikach mógłbym się kształcić w kierunku webdevelopera. Interesuje mnie oczywiście php , javascript. Znalazłem tylko na Politechnice Wrocławskiej na wydziale elektroniki - Inżynieria internetowa (INT):
http://www.weka.pwr.wroc.pl/informatyka,41.dhtml

Czy na innych politechnikach nie ma podobnych specjalizacji? Nie znalazłem żadnej tylko dla takich programistów. Nie mam zamiaru iść gdzieś gdzie będą mi kazali pisać zarówno w php jak i w javie, c.

Jak było z Wami? Jakie studia skończyliście? Poproszę o niepisanie skrótami i linki do stron jeżeli to możliwe. Nieodpowiedzialne byłoby składanie papierów tylko na jedną uczelnię. Zresztą podobno jest tam 90% facetów ;/

Proszę mnie nie odsyłać do innych tematów bo przejrzałem ich masę ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi (chyba, że dotyczą konkretnie tego co mnie interesuje).
eccocce
Tego fachu nie nauczą Cię na żadnej uczelni.
Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Samodzielnie się najwięcej i najszybciej nauczysz.
Domyślam się, że sam już do tego doszedłeś, ale z drugiej strony rozumiesz fakt, że trzeba mieć papierek.
Jeśli jesteś już pewny, co chcesz w życiu robić i co najważniejsze znasz się już trochę na tym, to jedyne co mogę doradzić, to jakiś lajtowy kierunek niezbyt obciążający Twój CPU, abyś miał jak najwięcej czasu (i ochoty) na samokształcenie.
Wybierzesz jakiś zapychacz czasu - będziesz musiał poświęcać masę siły i energii na wkuwanie pierdół przez co prawdopodobnie braknie Ci już zapału na zajmowanie się tym, co naprawdę lubisz.

Z życia wzięte, niestety.
Velius
Dzięki, chyba wezmę jakąś ogólną infe i będzie spokój;d
eccocce
Wszędzie masz ogólną infę (mówię o Politechnikach), dopiero po 7 semestrach wybierasz specjalizację, o ile zdecydujesz się na robienie magistra. Także przygotuj się psychicznie na wałkowanie analizy, algebry, dyskretnej, logiki i innych fajnych przedmiotów smile.gif ale zawsze możesz wybrać kierunek, na którym mniej odsiewają i znaleźć sobie kolegów kujonów wink.gif
peter13135
Chcesz być webmasterem i boisz się c++ ? to tak jak być kierowcą tira i nie umieć jeździć na rowerze.
Niktoś
Cytat
Chcesz być webmasterem i boisz się c++ ?

A co ma piernik do wiatraka?C++ służy do tworzenia aplikacji typowo deskopowych,oczywiście można napisać w nim aplikacje klienckie,ale nie do tego zaprojektowany został ten język-chyba,że o czymś nie wiem.
peter13135
No dobra, nie podniecaj się tak swoją wiedzą. Na informatyce programowanie to główne problemy algorytmiczne, nauka programowania strukturalnego, obiektowego itd.. Te zadania zazwyczaj robi się w c++ (chociaż...na mojej uczelni asm i delphi, potem cpp, później c#/java). Gdyby zaczynać naukę od PHP, to zmieniło by się tyle... że studenci uczyli by się złych nawyków, nie rozróżniali by inta od stringa wink.gif
Speedy
Cytat(Niktoś @ 23.11.2011, 20:33:33 ) *
A co ma piernik do wiatraka?C++ służy do tworzenia aplikacji typowo deskopowych,oczywiście można napisać w nim aplikacje klienckie,ale nie do tego zaprojektowany został ten język-chyba,że o czymś nie wiem.

Co ty gadasz. W C++ można napisać wszystko tongue.gif.

Cytat
Czy na innych politechnikach nie ma podobnych specjalizacji? Nie znalazłem żadnej tylko dla takich programistów. Nie mam zamiaru iść gdzieś gdzie będą mi kazali pisać zarówno w php jak i w javie, c.

Moim zdaniem, wszystkie politechniki to jeden pies. Oczywiście są lepsze i gorsze uczelnie pod względem sprzętu i poziomu kształcenia, ale program zazwyczaj jest podobny. Akurat Pwr jest dobra, z tego, co słyszałem. Sam tam nie studiuję, więc nie będę oceniał tej uczelni. Poza tym, jak będziesz za dużo programował w php, to po paru latach będziesz rzygał tym językiem. Poznawanie innych języków jest bardzo ciekawe i nawet, jak po studiach będziesz zawodowo programistą php, to wiedza nabyta podczas nauki innych języków Ci się przyda. Ponadto, kończąc politechnikę powinieneś być tak przystosowany do pracy, że jak ktoś każe Ci napisać program w c/javie/c++/c#/php/asp/ruby/python/asm/ladder/matlabie, aplikację www, desktopową, na telefon, zaprogramować mikrokontroler, robota, czy obojętnie co, to będziesz w stanie to zrobić. Do jednych czynności będziesz musiał się więcej douczyć, a do innych mniej, ale będziesz mógł to zrobić.

Cytat
Zresztą podobno jest tam 90% facetów ;/

Taki już urok kierunków informatycznych. Niemniej jednak, zdarzają się wyjątki potwierdzające regułę wink.gif.
-=Peter=-
Cytat(peter13135 @ 23.11.2011, 19:26:20 ) *
Chcesz być webmasterem i boisz się c++ ? to tak jak być kierowcą tira i nie umieć jeździć na rowerze.

c++ jest "troszkę wink.gif" trudniejszym językiem niż php, więc Twoja analogia jest bez sensu.

Znając tylko php będziesz strasznie prymitywnym, ograniczonym programistom.
Niktoś
Cytat
Co ty gadasz. W C++ można napisać wszystko

Ależ ja nie pisałem,co można pisać w C++, a czego nie.

W PHP ,też można pisać aplikacje deskopowe , ale nie do tego ten język został zaprojektowany,robiąc to w tym języku anie np.w C++ możne okazać ,że niektóre wdrożenia mogą okazać się trudniejszę ,niż miałbyś to zrobić w c++.
I na odwrót -budując aplikację webową w C++ ,może okazać się, że łatwiej to zrobić w PHP.

To był mój taki mały przykład.
eccocce
Cytat(-=Peter=- @ 24.11.2011, 19:34:32 ) *
Znając tylko php będziesz strasznie prymitywnym, ograniczonym programistom.

Albo wybitnym specjalistą smile.gif
nasty
Cytat(eccocce @ 25.11.2011, 08:39:42 ) *
Albo wybitnym specjalistą smile.gif

Bullshit wink.gif
eccocce
Nie powiesz mi chyba nasty, że osoba znająca tajniki języka * od A do Z jest bezwartościowa smile.gif

* - wstaw dowolny
by_ikar
Nie da się być webmasterem chociaż w jakimś stopniu nie znając innych języków. Przydaje się javascrip, html chociaż podstawy też musisz znać, do tego dochodzi css, znajomość wszystkich standardów i tym podobne. Póki co osobiście nie rozwijałem za bardzo swoją wiedzę na temat języków, głównie dlatego że jestem samoukiem i na takie rzeczy przyjdzie swoja kolej. php nie jest idealny i nigdy taki nie będzie, nie zamykaj się w jednym języku bo IMO jest to bardzo ograniczone. Niekiedy przy bardzo dużych projektach trzeba wykorzystywać kilka aplikacji napisanych w kilku językach. Znając tylko php, zawężasz swoje umiejętności. ja póki co zastanawiam się nad javą, głównie dlatego że chciałbym zacząć pisać aplikacje na androida. Niekiedy banalne aplikacje które się sprzedają po 2-3zł potrafią być pobrane kilkaset tysięcy razy - https://market.android.com/details?id=com.m...ioplayer.unlock 17zł pobrań około 1milion; https://market.android.com/details?id=fishnoodle.snowfall niby tylko tapeta, pobrań prawie 500 tysięcy. Czy warto się uczyć innych języków? Zdecydowanie TAK!
Spawnm
Temat o tym że dobry programista nie może się ograniczać tylko do jednego języka był wałkowany wielokrotnie, więc proponuję wrócić do sprawy poruszonej w głównym temacie (jeśli jest jeszcze o czym pisać).
Speedy
Cytat(by_ikar @ 25.11.2011, 08:41:49 ) *
Nie da się być webmasterem chociaż w jakimś stopniu nie znając innych języków. Przydaje się javascrip, html chociaż podstawy też musisz znać, do tego dochodzi css, znajomość wszystkich standardów i tym podobne. Póki co osobiście nie rozwijałem za bardzo swoją wiedzę na temat języków, głównie dlatego że jestem samoukiem i na takie rzeczy przyjdzie swoja kolej. php nie jest idealny i nigdy taki nie będzie, nie zamykaj się w jednym języku bo IMO jest to bardzo ograniczone. Niekiedy przy bardzo dużych projektach trzeba wykorzystywać kilka aplikacji napisanych w kilku językach. Znając tylko php, zawężasz swoje umiejętności. ja póki co zastanawiam się nad javą, głównie dlatego że chciałbym zacząć pisać aplikacje na androida. Niekiedy banalne aplikacje które się sprzedają po 2-3zł potrafią być pobrane kilkaset tysięcy razy - https://market.android.com/details?id=com.m...ioplayer.unlock 17zł pobrań około 1milion; https://market.android.com/details?id=fishnoodle.snowfall niby tylko tapeta, pobrań prawie 500 tysięcy. Czy warto się uczyć innych języków? Zdecydowanie TAK!

Ciągnąc offtop, w Polsce zapomnij o sprzedawaniu aplikacji w Android Market. Trzeba poczekać, aż wprowadzą konta, które umożliwią handlowanie aplikacjami. Póki co, w naszym kraju można wystawiać tylko darmowe aplikacje. Można też robić kombinacje i rejestrować konto developerskie na jakieś zagraniczne adresy (firma w USA, wujek w Niemczech, kumpel w UK, etc.), ale to już temat na osobną dyskusję.
by_ikar
Cytat(Speedy @ 25.11.2011, 15:13:31 ) *
Ciągnąc offtop, w Polsce zapomnij o sprzedawaniu aplikacji w Android Market. Trzeba poczekać, aż wprowadzą konta, które umożliwią handlowanie aplikacjami. Póki co, w naszym kraju można wystawiać tylko darmowe aplikacje. Można też robić kombinacje i rejestrować konto developerskie na jakieś zagraniczne adresy (firma w USA, wujek w Niemczech, kumpel w UK, etc.), ale to już temat na osobną dyskusję.

To był tylko przykład, tak żeby zobrazować że warto się uczyć innych języków wink.gif
Kostek.88
Cytat(eccocce @ 22.11.2011, 22:25:13 ) *
Tego fachu nie nauczą Cię na żadnej uczelni.
Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Samodzielnie się najwięcej i najszybciej nauczysz.
Domyślam się, że sam już do tego doszedłeś, ale z drugiej strony rozumiesz fakt, że trzeba mieć papierek.
Jeśli jesteś już pewny, co chcesz w życiu robić i co najważniejsze znasz się już trochę na tym, to jedyne co mogę doradzić, to jakiś lajtowy kierunek niezbyt obciążający Twój CPU, abyś miał jak najwięcej czasu (i ochoty) na samokształcenie.
Wybierzesz jakiś zapychacz czasu - będziesz musiał poświęcać masę siły i energii na wkuwanie pierdół przez co prawdopodobnie braknie Ci już zapału na zajmowanie się tym, co naprawdę lubisz.

Z życia wzięte, niestety.

Swiete slowa smile.gif Cos o tym wiem. Dla mnie to tylko studia zaoczne i czym predzej rozpoczecie pracy w danym zawodzie. Uczelnie prywatne tez nie sa zle. Mowie serio. Chodzi o to, ze - z mojego doswiadczenia - pracodawcow nie bardzo interesuje jaka szkole skonczyles. Patrza czy jest wyksztalcenie, czy jest kierunkowe (np. taka ogolna infa) i od razu przechodza do sedna: co umiesz, jakie masz doswiadczenia i portfolio. Jedyny minus takich studiow to oplaty. Jesli chodzi o same zjazdy, srednio sa co 2 tygodnie, tylko troche checi i latwo mozna pogodzic prace z nauka. Szkoda tylko, ze uczelnie prywatne doprowadzaja wielu studentow do zacofania. Osobiscie uwazam, ze od Ciebie zalezy ile z zajec wyniesiesz i jak ta wiedze pozniej wykorzystasz, no i swoj wolny czas smile.gif

PS. Trzymaj sie z daleka od pubow studenckich, bo piwo bywa tanie i kusi wink.gif

PS2. A tak powaznie... mialem znajomego, ktory majac 18 lat przeniosl sie do szkoly zaocznej juz w 3. klasie liceum, zeby miec wiecej czasu na tygodniu na grafike. To go interesowalo. Poszedl pozniej ksztalcic sie w tym kierunku i wszystko ladnie pokonczyl smile.gif Nie ma reguly.
peter13135
Cytat(-=Peter=- @ 24.11.2011, 19:34:32 ) *
c++ jest "troszkę ;)" trudniejszym językiem niż php, więc Twoja analogia jest bez sensu.

Zależy z jakiej strony spojrzeć.
Aby być programistą PHP, trzeba znać PHP bardzo dobrze.
Aby być inżynierem informatykiem, wystarczy podstawowa znajomość C++.
Bardzo dobra znajomość PHP > podstawowa znajomość C++

Chodzi o to, że jak ktoś chce być żyć z programowania PHP, to wstyd nie poznać podstaw innych języków programowania. Tymbardziej, że PHP to dość specyficzny język (powiem tak o każdym języku skryptowym)
IceManSpy
Poznanie nowego języka, znając już jakiś to nie jest wielki problem. Mówię tutaj o podstawach, a nie zaawansowanych możliwościach.
Jak masz zmysł programisty, to odnajdziesz się prawie w każdym języku.

Ja jestem na PK na informatyce, a i tak PHP + to co do niego potrzebne (HTML,CSS,JS) poznaję samemu. Po prostu nie uczą tam jednej rzeczy. Oni Ci tylko pokażą, co to jest informatyka i w jakich dziedzinach można ją wykorzystywać. A co wybierzesz, to Twoja indywidualna decyzja.
Kostek.88
Uwazam, ze pare dobrych nawykow co do PHP mozna zlapac wlasnie w C++. Moim zdaniem nauka C++ uczy nas wiekszej przewidywalnosci w aplikacjach, ze tak to ujme. Mimo tego, ze jestem zainteresowany PHP, che zglebic tajniki C++ smile.gif
Niktoś
Cytat
Poznanie nowego języka, znając już jakiś to nie jest wielki problem

Nie do końca się z tym zgodzę o ile niektóre polecenia jak pętle ,instrukcje warunkowe,itd. są do siebie podobne to specyfika języka jest inna.Łatwo byłoby mi się przestawić z net c# na PHP ,czy Jave niż na c++ czy WPF,albo WinForms.
W C++ że tak powiem dane "rzutujesz" z pomocą wskaźników ,w wpf czy winforms jest inna zasada przechwytywania danych pomiędzy formsami.Ogólnie rzecz biorąc panują tam inne mechanizmy ,nie wystarczy znać instrukcje if ,czy pętlę for.
peter13135
Cytat(Niktoś @ 25.11.2011, 22:17:04 ) *
Nie do końca się z tym zgodzę o ile niektóre polecenia jak pętle ,instrukcje warunkowe,itd. są do siebie podobne to specyfika języka jest inna.Łatwo byłoby mi się przestawić z net c# na PHP ,czy Jave niż na c++ czy WPF,albo WinForms.
W C++ że tak powiem dane "rzutujesz" z pomocą wskaźników ,w wpf czy winforms jest inna zasada przechwytywania danych pomiędzy formsami.Ogólnie rzecz biorąc panują tam inne mechanizmy ,nie wystarczy znać instrukcje if ,czy pętlę for.

Ale kombinujesz biggrin.gif

Gdyby specyfikacja wszystkich języków była taka sama, to:
-Ich istnienie nie miało by sensu, bo przecież nic by nie wprowadzały do tematu.
-Ich nauka nie dawała by nowych umiejętności.

Języki różnia się od siebie (sam wymieniłeś te różnice), dzięki czemu warto się ich uczyć by poszerzać horyzony. Ale mają też części wspólne (pętle, warunki, funkcje, klasy - też część z tego wymieniłeś), rozwiązuje się w nich podobne problemy. Jak będziesz potrafił napisać funkcję do obliczania czegoś tam w języku x, to prawdopodbnie napiszesz to również w języku y. Te części wspólne sprawiają, że nauka kolejnego języka jest coraz łatwiejsza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.