Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja dodatkowych adresów ip
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
It_maniac
Witam forumowiczów rolleyes.gif
Jestem posiadaczem serwera dedykowanego w ovh, potrzebowałem dodatkowego adresu ip dla serwera więc aktywowałem ip-failover, konfiguracja interfejsu sieciowego przebiegła bez problemu, jednak napotkałem problem, chciałbym aby przy odwołaniu do serwera przez ten właśnie adres ip cały ruch wychodzący z serwera puszczany był przez to ip, obecnie jest tak że gdy odwołuje sie przez ten ip to np odwołania z curl'a lub fopen wychodzą głównym adresem ip, system operacyjny serwera to Cento OS. Mam nadzieje że za bardzo nie namotałem w opisie problemu i znajdzie sie ktoś kto mnie nakieruje na rozwiązanie tego problemu.
JohnnyB
source routing
It_maniac
Trochę już poczytałem na ten temat , wiem jak wypchnąć cały ruch z serwera przez dodatkowe ip lecz chce uzyskać takie coś że gdy odwołuje sie z adresu1, to cały ruch wychodzi przez adres1 i analogicznie ustawić to dla drugiego,

Aby przekierować cały ruch z serwera stosuję wpis do iptables:

Kod
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j SNAT --to-source {ADRESIP}

wie ktoś może jak to ustawić w zależności od odwołania?
za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny
JohnnyB
musisz dokładniej opisać konfigurację - jak wyglądają klasy połączeniowe dla obu adresów IP (maska, brama) + tabela rutingu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.