Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wiele procesów (skryptów) jednocześnie dla jednego użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
swist666
Witam,

Mam następujący problem. Mam uruchomioną usługę (strona php) która pobiera dane z innego serwera (przez curl) a więc skrypt jest wykonywany kilka sekund (zanim pobierze dane z innego serwera średnio tyle mija). Problem jest w tym, że dopóki skrypt nie zostanie wykonany do końca, użytkownik nie może zacząć wykonywać innego. Przez ajax pobieram treść żeby strona była już załadowana jednak jeżeli użytkownik zdecyduje się przejść na inną stronę (lub wykonać inne żądania ajax) musi odczekać aż poprzedni skrypt się wykona - do tego czasu biały ekran.. ładowanie

Czy istnieje jakiś sposób aby umożliwić jednej osobie na wykonywanie kilku skryptów na raz. Tzn. wykonuje się w/w proces a w między czasie użytkownik naciska jakiś guzik ajax (np. dodaj do ulubionych..) i wykonuje 2 procesy jednocześnie (ściąganie pliku z zewnętrznego serwera jest kontynuowane, a inny skrypt php dodaje wpis do bazy danych).

Dodam że wszystko działa na fast-cgi (jeżeli to coś zmienia)

Rozwiązałem problem. To nie serwer był problemem a session_start(). Wywaliłem sesje z pliku do którego prowadzi ajax i działa.

Swoją drogą czemu sesje tak blokują wysyłkę danych to nie wiem
erix
Cytat
Swoją drogą czemu sesje tak blokują wysyłkę danych to nie wiem

No a jak to sobie wyobrażasz? Dwa skrypty naraz uzyskują dostęp do tej samej sesji. Przy rozpoczęciu przetwarzania żądania plik sesji jest blokowany i dopiero po zakończeniu jest uwalniany. Inaczej nie byłoby w ogóle danych w tej sesji. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.