Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: asp.net mvc
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
marcio
Witam nie zaglebialem sie zbytnio w asp.net mvc przeczytalem kilka tutoriali tak dla ciekawosci jak to wyglada.

I mam takie male pytanie po dogblebsznym poznaniu django chcialbym jak zawsze cos porobic w C# bo go lubie i tu zaistnialo male pytanie.
W asp.net pisze sie w C# ale jak to sie ma do WPF i WinForms?
Tzn znajac asp.net dam rade pisac normalnie w WinForms/WPF uzywajac oczywiscie inne biblioteki?
Moze pytanie i trywialne ale jestem tego ciekaw bo chce poszerzyc moje horyzonty przynajmniej znac podstawy asp.net dla ciekawosci i zeby zobaczyc co oferuje.

I chcialem sie zapytac o jeszcze jedna rzecz ktora ma niewiele wspolnego z tym tematem ale nie chce zakladac drugiego.
Jakie polecacie srodowisko do PHP nie chodzi mi o jakie jest najlepsze poprostu poki co kodze na netbook-u z podlaczonym monitorem bo laptop mi sie spalil i jak wiadomo Atom nie nalezy do wydajnych jednostek a taki netbeans 6.8 troche jest "ociezaly" czytalem ze w wersji 6.9 jest lepiej ale nie sprawdzalem.

Interesuje mnie:
kolorowanie skladni
zawijanie wierszy
plugin do ftp i svn
podpowiadanie skladni na podstawie phpDoc
Ogolnie to co oferuje np taki notepad++ tylko skierowane bardziej dla ludzi uzywajacych PHP.
Np taki phpStorm.
Niktoś
Cytat
Tzn znajac asp.net dam rade pisac normalnie w WinForms/WPF uzywajac oczywiscie inne biblioteki?

Podstawowe polecenia,instrukcje nie będą się różniły znacząco,ale mimo to i tak będzie ciężko.W WinForms w przeciwieństwie do WebForms występują całkowicie inne mechanizmy komunikacji między "formatkami"(formsami),brak sesji ,brak viewstate oraz standardowych poleceń obsługujących webowe żądania(Brak POST,GET,HEAD itp.można je "budować za pomocą klas HttpWebResponse,HttpWebRequest do komunikacji online.Brak również CSS ,występuje graficzny interfejs tzw.UI.
Na pewno będzie Tobie przejść szybciej z ASP.NET(WeBForms) na WinForms C# nież programiście PHP nie mającego styczności z tym językiem -do tego dochodzi dobra technologia kliencka Silverlight ,która niejako zbliżona jest do stylu programowania w WinForms.
Ucząc się C# masz bardzo szeroki wachlarz możliwości.
Fifi209
Ucz się, ucz C# smile.gif Wiadomo różnice będą, nie będę powielał tego co kolega wyżej już napisał.

Jednak moim zdaniem to jest język, którego uczy się bardzo szybko, choćby ze względu na dobrą dokumentację, co do WinForm szybko połapiesz o co chodzi, jest to bardzo intuicyjne wink.gif
marcio
W C# to ja sie juz bawilem chodzilo mi glownie o roznice pomiedzy WinForms/WPF a asp.net/mvc czy sa wielkie...
Cytat
Silverlight

Sa osoby co zachwalaja a znam tez takie ze jak to widza to je krew zalewa wink.gif

Cytat
Ucząc się C# masz bardzo szeroki wachlarz możliwości

Wiem wiem poki mam czas teraz chce pojsc jak najdalej ;p
Niktoś
Cytat
Silverlight
Sa osoby co zachwalaja a znam tez takie ze jak to widza to je krew zalewa.

Jedno z lepszych jak nie najlepsze narzędzie do streamingowania,jedyny program kliencki do którego możesz zaimplementować WCF i obsługiwać od strony klienta sesje.Nie wiem czy znajdziesz coś takiego.Były plany ,żeby wycofać ten język na rzecz HTML5, mimo to MS zostawił go.Niektóre urządzenia mobilne mają wbudowane pluginy SilverLighta.
marcio
Cytat
Jedno z lepszych jak nie najlepsze narzędzie do streamingowania,jedyny program kliencki do którego możesz zaimplementować WCF i obsługiwać od strony klienta sesje.Nie wiem czy znajdziesz coś takiego.Były plany ,żeby wycofać ten język na rzecz HTML5, mimo to MS zostawił go.Niektóre urządzenia mobilne mają wbudowane pluginy SilverLighta.

Nie dyskutuje tak szczerze bo nie znam wink.gif wiec sie nie wypowiadam po prostu jak czesto czytam to o silverlight-cie tak sobie pisza nwm

A co do IDE znacie jakies lekkie pod Winde?
Fifi209
Cytat(marcio @ 15.03.2012, 19:54:08 ) *
A co do IDE znacie jakies lekkie pod Winde?

Do lekkich nie należy ale jest strasznie intuicyjne Visual Studio 2010 Ultimate/Professional

Z darmowych np. wersja Express
marcio
Cytat(Fifi209 @ 15.03.2012, 20:29:00 ) *
Do lekkich nie należy ale jest strasznie intuicyjne Visual Studio 2010 Ultimate/Professional

Z darmowych np. wersja Express

@Fifi209 napisalem w pierwszym poscie ze chodzi mi o IDE do PHP(ewentualnie python-a tez) poprostu nie chcialem zakladac 2 watkow.

Do C# uzywam VS 2008 bo 2010 to za duza kobyla a i tak polowa rzeczy jest mi zbedna, oczywiscie w wersji Express.

Zastanawiam sie nad aptana z pyDev lub netbeans tylko dla PHP
230005
Używasz VS 2008, ale czy aby przypadkiem to nie sprawia, że jesteś zmuszony kodzić w .NET 3 (wersja 4 ma sporo usprawnień i fajoskich ficzerów)?
Co do różnic, to jest jak napisał Niktoś, aczkolwiek ja kiedy przesiadałem się z aplikacji desktopowych na webowe nie odczułem zbyt dużego bólu. Są różnice, ale WebForms i WinForms są bardzo intuicyjne. Co do asp.net mvc to zupełnie inna bajka. Nie bez powodu reklamują to jako asp.net dla programistów php więc powinieneś mieć łatwiej. Nawiasem mówiąc, to asp.net mvc jest zdaje się zbudowane wokół asp.net więc pewnie natkniesz się na jakieś punkty wspólne (a przynajmniej tak pisali w "Zaawansowane programowanie ASP.NET 4 z wykorzystaniem c# i vb" wink.gif) A jeszcze o WinFormsach - kiedyś tam kiedyś usłyszeliśmy z kolegą że WPF będzie kolejnym porzuconym dzieckiem MS i zrobiliśmy projekt w WinFormsach. Minęły dwa lata i nie widać, żeby MS to porzucał. Jeśli więc gdzieś w sieci natkniesz się na takie info, to po prostu w to nie wierz (niektórzy ludzie uwielbiają siać zamęt i publikują takie pierdy na swoich blogach), chyba że znajdziesz je na stronach MS smile.gif.
marcio
Cytat
A jeszcze o WinFormsach - kiedyś tam kiedyś usłyszeliśmy z kolegą że WPF będzie kolejnym porzuconym dzieckiem MS i zrobiliśmy projekt w WinFormsach. Minęły dwa lata i nie widać, żeby MS to porzucał. Jeśli więc gdzieś w sieci natkniesz się na takie info, to po prostu w to nie wierz (niektórzy ludzie uwielbiają siać zamęt i publikują takie pierdy na swoich blogach), chyba że znajdziesz je na stronach MS

Racja, ja tak szczerze uwazam ze WPF sprawadza to za duzego kombinowania.WinFomrs jest latwiejsze i bardziej intuicyjne.

Cytat
Używasz VS 2008, ale czy aby przypadkiem to nie sprawia, że jesteś zmuszony kodzić w .NET 3

Wersja 2008 wspiera .NET 3.5
Niktoś
Cytat
Wersja 2008 wspiera .NET 3.5

To jest 3 tylko zpatchowana.
Cytat
Używasz VS 2008, ale czy aby przypadkiem to nie sprawia, że jesteś zmuszony kodzić w .NET 3 (wersja 4 ma sporo usprawnień i fajoskich ficzerów)?

Ficzery dopiero się zaczną w wersji framework 4.5 , obsługa socketów -normalnie bajka.Trzeba tylko czekać ,aż będzie pełne wsparcie przez przeglądarki.
marcio
Cytat(Niktoś @ 16.03.2012, 14:35:53 ) *
To jest 3 tylko zpatchowana.

Ficzery dopiero się zaczną w wersji framework 4.5 , obsługa socketów -normalnie bajka.Trzeba tylko czekać ,aż będzie pełne wsparcie przez przeglądarki.

zpatchowana ale na bazie 3.5 dobrze mowie?
Poki co i tak nie znam na tyle dotNeta zeby uzywac ficzerow z wersji 4.0
Niktoś
Nie wiem jak w w VS2008 ,ale w express to masz do wyboru frameworki 2,3,4 nie ma tam 3.5 bo to jest 3.
Cytat

Ale to nie ma nic do rzeczy,zobaczysz niewielkie różnice ,w przestrzeniach nazw ,metody wywoływane inaczej są zbudowane lub rozbudowane o kolejne metody i są inaczej nazwane i to nie wszystkie.Zasada programowania jest ta sama.
230005
Cytat

No bez przesady, nie potrzebujesz znać .net na jakimkolwiek poziomie, żeby używać parametrów nazwanych, opcjonalnych, extension methods, czy nawet tpl (chyba że to było już wcześniej). Bardziej zaawansowane ficzery to nowe / zaktualizowane klasy, które są używane pewnie przy bardziej zaawansowanych zastosowaniach więc nawet jakbyś był bogiem .net 4, to mógłbyś ich nigdy nie zobaczyć biggrin.gif.

Cytat
Racja, ja tak szczerze uwazam ze WPF sprawadza to za duzego kombinowania.WinFomrs jest latwiejsze i bardziej intuicyjne.

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Ja w tamtym poście polecam WPF smile.gif. Na pewno nie jest tak intuicyjne jak WinFormsy, ale pokoduj w tym trochę to zobaczysz, że jest fajne wink.gif.

Cytat

Przypomniał mi się kolejny głupi wpis, który gdzieś tam kiedyś czytałem. Koleś wieszczył koniec .net, bo W8 będzie umożliwiał kodowanie w js i css... Brak słów.
W ogóle ktoś wie o co w tym chodzi? Bo jeśli dobrze rozumiem, to będzie możliwe pisanie aplikacji desktopowych w tym, tak?
Niktoś
Cytat
Przypomniał mi się kolejny głupi wpis, który gdzieś tam kiedyś czytałem. Koleś wieszczył koniec .net, bo W8 będzie umożliwiał kodowanie w js i css... Brak słów.
W ogóle ktoś wie o co w tym chodzi? Bo jeśli dobrze rozumiem, to będzie możliwe pisanie aplikacji desktopowych w tym, tak?

Nie wiem co głupiego napisałem?
Cytat
Bo jeśli dobrze rozumiem, to będzie możliwe pisanie aplikacji desktopowych w tym, tak?
W czym?W WebFormsach ,bo nie wiem naprawdę o co Ci chodzi.WebSocket raczej służy do komunikacji z zewnętrznymi serwisami i aplikacjami.Zaczyna się dopiero od wersji frameworka 4.5,nie służy to do pisania aplikacji deskopowych.
230005
Jeeeezu. Czytanie ze zrozumieniem smile.gif. Nic głupiego nie napisałeś. Chodzi mi o to, że czytając o socketach przypomniał mi się post na blogu jakiegoś tam kolesia. A przypomniał się dlatego, że c# się rozwija i w ogóle, co przeczy tamtej tezie. Nie miałem na myśli że ty coś głupiego napisałeś smile.gif.

Co do socketów, to wiem do czego służą. Znowu mnie nie zrozumiałeś. Miałem na myśli pisanie aplikacji w stylu metro pod windows 8 i pytałem o co z tym chodzi.
Niktoś
To fakt ,nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi. oneeyedsmiley02.png
Jeśli chodzi o W8 to tam kluczową rolę odgrywać ma IE10 ,który pozbywa się wszystkich wtyczek typu flash/silverlight na rzecz HTML5 nie wiem czy JS będzie wbudowane w tą przeglądarkę ,ale tego wywalić nie mogli i nie mogą ,dlatego VS2010 wraz z swoim ajaxowym frameworkiem mogą czuć się bezpiecznie.
Orzeszekk
Cytat(230005 @ 16.03.2012, 17:42:14 ) *

microsoft porzuca silverlighta na rzecz HTML5, więc technologie ktore opieraly sie na sliverlighcie od nowej wersji .net beda mialy mozliwosc zastapienia XAMLa za pomoca HTML5 oraz zastapienia C# javascriptem.

IE ma i tak kompilator kodu javascript wiec mysle ze to nie problem skompilowac javascript do kodu bajtowego platformy net i zapewne tak tez to bedzie dzialalo.

Wiem ze jest mozliwosc programowania na windows phone ktory do niedawna opieral sie na xamlu i C#/VB rowniez w HTML5/JS.
Niktoś
Nie tak szybko Orzeszekk ,nie tak szybko-zauważ ,że cały video vod działa na silverlighcie.N telewizja ,Cyfra+, i duże portale jadą na tym pluginie ,gdyż jak na razie najlepszy jest w streamingowaniu.W przyszłości jak ruszy pełne,rzeczywiste wsparcie HTML5 ,WebSocketów,to będzie lepsze od Silverlighta.JA traktuję W8 jako MS experyment-nie wiem czy zda egzamin ,gdyż 40% albo więcej stron używa pluginów czy to do animacji czy strymingowania.
Kupiłbyś produkt , na którym nie będzie działać szacunkowo 40% stron internetowych?
Orzeszekk
Silverlight jest zajebisty jesli chodzi o funkcjonalnosc ale jesli wyszukiwarki dają punkty ujemne za uzywanie flasha na stronie to za uzywanie silverlighta powinny dawac ujemne punkty * 10.

microsoft porzucil swoje dziecko, Windows phone 7 czyli system ktory wyszedl z rok czy poltora roku temu, nie ma ani flasha ani nawet wtyczki silverlight. ogolnie z tego co mi sie wydaje jest zmowa duzych firm by wyprzeć flasha i zastąpić go html5 jak najszybciej.
z tego co uslyszalem na jakims wykladzie na uczelni adobe tez powoli przestaje flasha pielegnowac bo wie ze jego dni sa policzone.

action script i javascript to bardzo podobne skladniowo języki, pewnie szybko powstanie biblioteka umozliwiajaca portowanie rzeczy z flasha na javascript i bez bólu się przerzucą wszyscy. silverlight ma raczej mały udzial w rynku i raczej sie nim nie przejmują.

html5 w tym momencie tez calkiem fajnie obsluguje streamowanie, dziala pod safarim, operą, IE, chromem, firefoxem, pod komórkami chyba też, czego chciec wiecej, na idiotów jadących na firefoxie 3 powinnismy miec ........... no powinnismy sie nie przejmowac ignorantami.

Cytat(Niktoś @ 16.03.2012, 18:49:02 ) *
To fakt ,nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi. oneeyedsmiley02.png
Jeśli chodzi o W8 to tam kluczową rolę odgrywać ma IE10 ,który pozbywa się wszystkich wtyczek typu flash/silverlight na rzecz HTML5 nie wiem czy JS będzie wbudowane w tą przeglądarkę

Jak chcialbys wykorzystywac mozliwosci HTML5 bez javascriptu?
Po co microsoft tworzylby komplilator javascriptu jesli w kolejnej wersji przegladarki chcial z niej usunac javascript?biggrin.gif Troche to nielogiczne.. IE10 na pewno bedzie mial bardzo dobra obsluge javascriptu. Nawet w tej chwili silnik IE jest duzo duzo szybszy niz np silnik Opery przy odtwarzaniu canvasowych animacji html5.
Niktoś
Zauważ ,że W8 udostępnia tylko własne metro,wybór innej przeglądarki niż ta będzie nie możliwy.Co z użytkownikami którzy lubią swojego chroma,opere czy ff?Udział rynku w silverlight jest duży w szczególności rynek TV.Po za tym czytałem artykuł ,że metro będzie wspierał technologię XAML tylko to się będzie inaczej nazywało,inne przestrzenie nazw itp.
Cytat
Metro always supports XAML, but that relationship is not commutative. But the concepts, the syntax, the architecture and developers' skills map from Silverlight to Windows 8 Metro and the Windows Runtime (WinRT) very nicely. That's not a coincidence. It's not an accident. This is a protected transition. It's not a slap in the face.

Poza tym ,czy W8 cieszy się dużą popularnością?
ixpack
Pany, Panie - przepraszam, że tak tu sobie zadam pytanie...

Szukam forum podobnego do forum.php.pl ale dla asp.net/c# - od tygodnia nakazane mam się uczyć i nie mam gdzie "pytać"... Dajcie proszę linka.
batman
Cytat(ixpack @ 2.04.2012, 11:21:55 ) *
Pany, Panie - przepraszam, że tak tu sobie zadam pytanie...

Szukam forum podobnego do forum.php.pl ale dla asp.net/c# - od tygodnia nakazane mam się uczyć i nie mam gdzie "pytać"... Dajcie proszę linka.

http://www.codeguru.pl/forum oraz http://www.asp.net/mvc
marcio
http://4programmers.net/ tutaj tez jest wiele ludzi co pisze w .Net
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.