Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS][Jquery]Dynamiczne wstawianie wartosci do zmiennej w PHP
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
grzes999
Witam
Mam na stronie formularz z jednym polem tekstowym i jednym selektem.
I teraz w JS pobieram sobie wartość selekta i chcę go wstawić do tego skryptu php.

1.  
  2. $cena_pokoju = Model::factory('gielda')->cena_pokoju($p_id);

gdzie cena_pokoju to funkcja pobierającą z bazy danych cenę pokoju o danym id czyli tak to wygląda mniej więcej

1. function cena-pokoju($id)
  2. {
  3. $zapytanie="Select cena_pokoju from pokoj where id='".$id."'";
  4. }

Wiem, że muszę użyć ajaxa lub metody post lub get. I póki co takie coś stworzyłem

1. $(function () {
  2. var cos1;
  3. var id=$('#pokoj').val();
  4. $.post('oferta.php', {id_p: id}, function(data){});
  5. });

I w pliku php wpisuję coś takiego

1. echo $_POST['id_p'];

Ale niestety nic się nie wyświetla
mortus
Trzeba jeszcze odpowiedź od serwera przetworzyć i wstawić w odpowiednim miejscu korzystając z JS. W jQuery cała ta akcja odbywa się w funkcji nazywanej callbackiem i będącej trzecim parametrem metody $.post. De facto zadeklarowałeś taką funkcję, która jednak niczego u Ciebie nie wykonuje.
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $.post(
  2. 'oferta.php',
  3. {id_p: id},
  4. function(data) { // tutaj jest wspomniana funkcja - callback, parametr data to odpowiedź serwera, którą w tym przypadku powinna być wartość zmiennej $_POST['id_p']
  5. // w ciele tej funkcji potrzebujemy wstawić wartość zmiennej data do jakiegoś elementu HTML (np. elementu <span id="cena_p">)
  6. $('#cena_p').text(data);
  7. }
  8. );
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
grzes999
Tylko, że twój sposób zwraca mi cały dokument html a nie tylko wartość selekta dry.gif
mortus
To trzeba wyłączyć renderowanie widoku i layoutu w kontrolerze/pliku oferta.php.
grzes999
Ok temat do zamknięcia dzięki wielkie wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.