Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podpowiedź prawidłowej wartości
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
romseb
Witam,

Mam do Państwa serdeczną prośbę: Istnieje potrzeba, aby w polu formularza pojawiał się wzór dozwolonej wartości, np dla numeru komórki byłby to zapis ___-___-___. Chodzi o to aby kreseczki można było zasyąpić cyferkami, bez przesuwania całego ciągu. Wydaje mi się, że kiedyś takiego podpowiadacza widziałem w sieci, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Chyba najbliżej temu do javascriptu.

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

romseb
tolomei
Witaj.

Skrypt do pobrania pod tym linkiem: http://digitalbush.com/projects/masked-input-plugin/
W zakładce DEMO możesz zobaczyć działanie smile.gif

Pozdrawiam.
romseb
Dziękuję serdecznie:)

Ratunku, pomocy!

Powie mi ktoś jak to zaimplementować na stronie wygenerowanej przez php? Czytałem helpa na stronie tego pluginu. Dopóki jest mowa o includowaniu skryptów w sekcji head - to wiem o co chodzi. Ale podane tam wywołanie funkcji jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe. Czy wywołanie też jest w sekcji head?

O jquery słyszałem że coś takiego istnieje i powstało w oparciu o js.

Proszę pomóżcie, ta funkcjonalność to jakiś mały ułamek całego mojego projektu

Pozdrawiam i dziękuję

romseb
tolomei
Witaj.

http://jsfiddle.net/gNmGc/

Pozdro.
romseb
Witam.

Ten maskedinput to świetna sprawa. Czy tam cały czas dokumentację na stronie, ale cały czas próbuję znależć potrzebne mi informacje. Wiecie może, jak zmusić toto do akceptacji w masce nie wszystkich znaków alfanumerycznych (*), a na przykład A-F? Zdradzę wam, że chodzi o maskę dla adresu mac.

Będę wdzięczny za pomoc, wracam do szukania.

romseb
kamil4u
Nie chce mi się sprawdzać całego kodu, więc napisze jak to zrobić najprościej.
W kodzie masz:
Kod
    $.mask = {
        //Predefined character definitions
        definitions: {
            '9': "[0-9]",
            'a': "[A-Za-z]",
            '*': "[A-Za-z0-9]"
        },
        dataName:"rawMaskFn"
    };

Użyj wyobraźni i dopisz co trzeba( nie zapomnij o przecinku w odpowiednim miejscu ) smile.gif

Powodzenia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.