Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: C++ powstało po to, aby programowanie stało się trudniejsze
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Dejmien_85
Uwaga: to jednak fałsz (sprawdzone w googlach). ; )

Witam,

Nie wiem, czy ten wywiad jest prawdziwy (albo czy Bjarne sobie nie robi otwartych żartów), jednak mocno mnie zaskoczył. Co prawda jest bardzo stary (z 1998 roku), jednak dopiero teraz go przeczytałem.

Twórca języka C++ (Bjarne Stroustrup) przyznaje, że stworzył C++ jako trudny język tylko dlatego, aby projekty pisało się trudniej i aby programiści przez to więcej zarabiali. Jak przyznaje - gdy powstał C, wtedy wszyscy się go uczyli, był prosty. Na rynku było tak wielu dobrych programistów C, że pensje mocno zmalały. Jak twierdzi przeciętny projekt w C pisze się pół roku, a w C++ od roku do dwóch (z powodu wszelkiego rodzaju zawiłości, w tym wielokrotnego dziedziczenia).

Cały wywiad znajduje się tutaj, niestety tylko w wersji angielskiej: http://harmful.cat-v.org/software/c++/I_did_it_for_you_all

Co o tym sądzicie? : )

Żart? Fałsz? A może prawda?

Osobiście nie pracowałem jeszcze w żadnej firmie jako programista C++, znam ten język (oh, do I?), jednak używam go rzadko i jedynie do swoich prywatnych i małych projektów. Przyznam, że jest skomplikowany i można sobie zrobić krzywdę. Zaczynam się zastanawiać, czy Bjarne żartował, czy po prostu mówił prawdę - mam wątpliwości! Chociaż w jego słowach jest dużo prawdy.
Wazniak96
Gdyby było dokładnie tak jak jest napisane w tym artykule to myślisz, że C++ uzyskały taką popularność? wink.gif
Do tego popatrz na to, że te wszystkie zawiłości na pewno dają o wiele szersze pole do manewru(nie znam c++. Mam z nim tyle do czynienia co durne algorytmy proceduralne w szkole więc jest to raczej moja spekulacja).

Kolejną sprawą jest to, że nowa reforma nauczania wniosła nam w program właśnie c++ zrzucając na bok Pascala. A wiadomo jak w szkołach. Są młotki i taborety co nie umieją sobie poradzić z instalacją środowiska. wink.gif
!*!
Cytat(bash)
<Vandervir> Programowanie w PHP może nie uczyni cię bogatym.
<Vandervir> Ale wszędzie będziesz widział dolary

A poza tym @Dejmien_85 słyszałeś sformułowanie "wielkie umysły myślą podobnie" ? Żart jest właśnie podobnego typu.
peter13135
Cytat
durne algorytmy proceduralne

Lkingsmiley.png
Wazniak96
Może źle to ująłem. Mniejsza o to. W każdym razie są to programy typu anagram czy szyfr Cezara to normalnie moja reakcja jest taka ze wbijam w neta coś bardziej pożytecznego pooglądać. (czyt. Kwejk). nerdsmiley.png
usb2.0
tak, to jedyny powód dla ktorego istnieje c++, zeby w*****wiac
#sprawdzoneInfo
Dejmien_85
Dobra, zajrzałem do Googla i się okazało, że jednak ten wywiad jest fałszywką. No cóż, C++, tak jak PHP, jest bardzo popularne i wielu ludzi lubi robić sobie jaja z tego języka. ; )

Także tematu nie ma.
peter13135
Ty tak na serio ? biggrin.gif przecież od razu było wiadomo, że to żart.
Dejmien_85
Cytat(peter13135 @ 15.08.2014, 22:12:03 ) *
Ty tak na serio ? biggrin.gif przecież od razu było wiadomo, że to żart.

Jak było? Nic nie było! tongue.gif

Co prawda miałem podejrzenia, że to wymyślony wywiad w celach jaj (tj. "for shit and giggles"), ale wiesz, nigdy nie przyjmuję niczego jako pewniaka - życie już mnie nauczyło, że każdą informację należy zweryfikować w kilku źródłach.

A że ta była bardzo ciekawa, to postanowiłem podzielić się nią tutaj na forum. ; )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.