Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: server-packi pod linux ?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Najki
Czy istnieją jakieś gotowe server-pack'i pod linuxa ?
bregovic
Tak, masę smile.gif
Kod
# ./configure
# make
# make install

I jedziesz! tongue.gif

A tak na serio to są - ale nikt tego nie używa raczej...
Najki
Cytat(bregovic @ 2004-12-12 16:25:11)

Czemu nikt nie używa?
Jak chodzi o mnie - lenistwo - nie chce mi się wszystkiego po kolei instalować, a że mam dwa systemy na kompie to mogę wybrzydzać, dopóki pod linuxa czegoś nie znajdę (standardowo zainstalowany mi się schrzanił tongue.gif).
sf
Cytat(bregovic @ 2004-12-12 15:25:11)
Tak, masę smile.gif
Kod
# ./configure
# make
# make install

I jedziesz! tongue.gif

Chyba raczej mało kto kompiluje ze źródeł ph34r.gif
bregovic
Tja tongue.gif skompilowanie AMP'a kosztuje mnie:
Kod
# emerge apache && emerge mysql && emerge mod_php

I godzinke kompilacji smile.gif
W zamian za ta godzinke mam cudownie szybki i zoptymalizowany system winksmiley.jpg
dr_bonzo
Cytat
Chyba raczej mało kto kompiluje ze źródeł

No nie wiem... Moja przygoda z linuxem rozpoczela sie od koniecznosci kompilacji kilku programow, a ze byla prosta (czytaj: configure - make - install ) nauczylem sie i nie sprawia mi to problemow. AMP mam calego skompilowanego ze zrodel.

Z RPMow (tak, tak, RedHat 9:)) kozystam tylko w wypadku programow pod Xy: komunikatory itp. gdzie zazwyczaj mam problemy z zaleznosciami i recznym kompilowaniem smile.gif.

@bregovic
co oznacza to "emerge"?
Ace
Nie mialem wiekszego problemu ze skompilowaniem apache+php pod linuxa, dodatkowo zainstalowalem mysql bodajze z paczki - ale juz nie pamietam. Wiecej zachodu mialem z konfiguracja apache i php smile.gif ale wszystko ladnie zyje tongue.gif
mazy
szacunek :] mnie wlasnie to odrzucilo od gentoo - strata czasu ktory mozna lepiej wykorzystać biggrin.gif
crash
Kod
apt-get install apache php4 mysql-server...

Jak kto woli, kto co ma, kazdy linux obsluguje jakies paczki... Jesli nie chce sie miec serwera dokladnie na miare nie trzeba meczyc sie z kompilacja.
Jabol
# emerge -uv --deep world
i po sprawie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.