Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: film na podstawie zdjec - linux
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
nospor
Hej,
generuje zdjecia co 100ms z kamerki. Na podstawie tych zdjec chciałbym stworzyc film. Ma to chodzić pod linuxem.
Jakieś rady jak kombinować z tym framerate itp? No iczego uzyc w ogole? Ma to dzialac pod konsolą. Bawię sie teraz z ffmpeg ale srednie rezultaty
sazian
mencoder mf://*.jpg -mf w=800:h=600:fps=10:type=jpg -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:mbd=2:trell -oac copy -o wyjście.avi

takie coś ?
nospor
Trzeba jeszcze znaleźć ten mencoder... normalnie w pakietach nie ma... taka sama bajka byla z ffmpeg. No nic, zaraz poszukam
sazian
a co to za dystrybucja linuxa ?
nospor
kubuntu najnowsze
ohm
Mencoder chyba był w pakiecie mplayera. Kiedyś robiłem coś podobnego i wychodziły eleganckie rezultaty.
sazian
z tego co widzę w internetach to powinien być dostępny w domyślnych repozytoriach(dla ubuntu więc dla kubuntu pewnie też) i powinno wystarczyć
sudo apt-get install mencoder
nospor
tez mi sie tak wydawalo ale niestety nie idzie
Pisze natomiat, ze jest mplayer, ze to niby zamiennik. Ale w mplayer nie dziala to co podales, wogole nie ma takich opcji
sazian
a masz ffmpeg ?
cat *.jpg | ffmpeg -f image2pipe -framerate 10/1 -vcodec mjpeg -i - -vcodec libx264 out.mp4
nospor
a jaki jest zamiennnik dla mjpeg? Bo ja mam .png smile.gif

Ok, mam smile.gif
Ale te 10/1 to za szybko leci. Chyba trzeba to jakios inaczej zapisac

dałem framerate 3 i jakos to wyglada. Tylko akurat czemu 3? Idzie te wartosc jakoś wyliczyc?
sazian
1/1 to jedna klatka na sekundę
1/10 to jedna klatka co dziesięć sekund
10/1 to 10 klatek na sekundę 
nospor
jak juz mowilem: przy 10/1 zapitala jak króliczek wielkanocny smile.gif Ułamek sekundy i po filmie.
Dopiero jak ustawie 3 to film wydaje sie byc zgodny z oryginalem. Wiec cos z tymi ustawieniami jest nie halo sad.gif

edit: zaczynam podejrzewac, ze tylko mi sie wydaje iż generuję zdjecia co 100 milisekund smile.gif Muszę to sprawdzic dokładniej

edit:
dzieki sazian, wszystko działa smile.gif źle założyłem ilosc generowanych zdjec i stad miałem problemy potem z przeliczeniem framerate facepalmxd.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.