Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Filtrowanie za pomocą skryptu JS
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
1witek2
Witam... prośba o pomoc do osób znających temat....

Koledzy jestem amatorem w tworzeniu stron (znajomość JS), i mam wielką prośbę o pomoc bo stanąłem w miejscu i kwiczę

mam taki kod JS:

$(document).ready(function () {
$('ul#filter a').click(function () {
$(this).css('outline', 'none');
$('ul#filter .current').removeClass('current');
$(this).parent().addClass('current');

var filterVal = $(this).text().toLowerCase().replace(' ', '-');

if (filterVal == 'all') {
$('ul#items li.hidden').fadeIn('xslow').removeClass('hidden');
} else {

$('ul#items li').each(function () {
if (!$(this).hasClass(filterVal)) {
$(this).fadeOut('normal').addClass('hidden');
} else {
$(this).fadeIn('xslow').removeClass('hidden');
}
});
}

return false;
});
});

i kod HTML

1. <div class="filter">
  2. <ul id="filter">
  3. <li><a href="#">item1</a></li>
  4. <li><a href="#">item2</a></li>
  5. <li><a href="#">item3</a></li>
  6. <li><a href="#">item4</a></li>
  7. <li><a href="#">item5</a></li>
  8. </ul>
  9. </div>
  10.  
  11. <ul id="items">
  12. <div class="span12">
  13. <li class="item1 span4">tekst 1</li>
  14. <li class="item2 span4">tekst 2</li>
  15. <li class="item3 span4">tekst 3</li>
  16. <li class="item4 span4">tekst 4</li>
  17. <li class="item5 span4">tekst 5</li>
  18. </div>
  19. </ul>

Oczywiście kod działa poprawnie ale chciałbym go lekko zmodyfikować w ten sposób aby po wejściu na ston nie pokazywało odrazu (all) wszystkiego co jest w <ul id="items"></ul>
a pokazywało tylko zawartość pierwszego tz. <li class="item1 span4">tekst 1</li> nie mogę sobie z tym poradzić bo przyznaję nie znam się kompletnie na JS i w jaki sposób działa ten kod.

Chciałbym pomóc (doradzić) znajomej w tym problemie ale niestety nie potrafię, a dla was pewnie to dwa kliknięcia i zadziała

item1 = tekst 1
item2 = tekst 2
item3 = tekst 3
item4 = tekst 4
item5 = tekst 5

ale po wejściu na stronę odrazu pokazuje całą zawartość <ul id="items"></ul> a chodzi mi tylko o to aby po wejści pokazało odrazu zawartość item1 = tekst 1 itd.

Sorry nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem ale tak rozumiem mój problem

Proszę pomóżcie

Witam,

widzę że "głupia prośba o pomoc z mojej strony" koledzy no to może ktoś podpowie (nakieruje na temat) jak zrobić coś podobnego w funkcjonalności tz. wybór jednej z kategorii i wyświetlenie jej zawartości bez stosowania kilku plików html i wyświetlać treść z jednego pliku, tz. jeden plik np. galeria.html a w nim kilka kategorii i wyświetlanie ich zawartości po kliknięciu w jedną z nich. ale żeby nie było sortowania i funkcji wyświetlaj wszystko odrazu po wejściu w plik ( miała by wtedy z kilometr długości )

Pozdrawiam

ps. jeśli temat absurdalny proszę o jego usunięcie (do admin)
PrinceOfPersia
wydaje mi się, że nie tyle absurdalny, co niejasno napisałeś o co chodzi, a nikomu się nie chce ślęczeć i myśleć nad tym "co ten kod ma robić". Może jakbyś jaśniej napisał w czym jest problem oraz stworzył podgląd na jakimś jsfiddle.net, zamiast tak wrzucać na dodatek z błędnym tagiem BBCode...
1witek2
Dzięki za odpowiedź, jednak było to trudne nawet do wytłumaczenia - ale jakoś sobie poradziłem używając jPages

PROSZĘ moderatora O USUNIĘCIE tematu co by by nie zaśmiecało forum

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.