Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy nie wkurzają Was NOTICE OF LICENCE
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Janusz1200
W nagłówkach plików źródłowych w różnych sugarach i innych takich, mam pół strony tekstu w komentarzu, o dupie marynie, zanim przewinę do kodu to już jestem zły smile.gif

Też tak macie?

Radzicie sobie jakoś?

Mam ochotę to kasować, ale jak później przyjdzie porównać z jakimś plikiem nie zmienionym, to uchowaj Boże...
nospor
Cytat
zanim przewinę do kodu to już jestem zły
To ty strasznie nerwowy jesteś... polecam ziółka na uspokojenie smile.gif
Pyton_000
Wyjdź przed dom/blok, znajdź dresa, w ryło mu i powiedz "Przepraszam, NOTICE OF LICENCE mnie wkurzył". Spokój gwarantowany smile.gif
markonix
Na przekór poprzednikom odpowiem na poważnie tongue.gif

W dobrym IDE można pewne bloki kodu i właśnie bloki komentarzy łatwo schować, a pewnie jak ktoś by się postarał to domyślnie chować takie teksty.
Nie wgłębiałem się bo mało mi to przeszkadza zwłaszcza, że nie przewijam każdorazowo pliku bo program pamięta pozycje kursora albo do pliku trafiam z funkcji "go to".
tzm
Pisz tak żeby nie było notice i po problemie.

@nospor biggrin.gif zostawię to dla beki i potomnych
nospor
@tzm piłeś nie postuj.... po alkoholu widzę masz problemy z koncentracją wink.gif
A teraz przeczytaj jeszcze raz pierwszy post w tym temacie i zastanow sie, czy oby na pewno tu mowa o BŁĘDACH NOTICE tongue.gif

Cytat
Na przekór poprzednikom odpowiem na poważnie
Ej, jakie pytanie, taka odpowiedź. Niepoważne pytanie, niepoważna odpowiedź. Nie wyłamuj się bro wink.gif
Turson
Co za temat sciana.gif
sazian
Cytat(nospor @ 28.05.2015, 20:41:10 ) *
To ty strasznie nerwowy jesteś... polecam ziółka na uspokojenie smile.gif

myślę że te od emp'a będą dobre smile.gif
nospor
Fakt, emp ma chyba duze doswiadczenie w tej dziedzinie biggrin.gif
PrinceOfPersia
zrób sobie code folding w edytorze, od tego to jest. Albo po prostu włącz szukajkę w edytorze i wyszukaj w trybie wyrażeń regularnych:
Kod
^ *\w

powinno cię przenieść do pierwszej linii która zaczyna się od litery (linie z komentarzami będą się zaczynać od `//`)
Janusz1200
O! Pomógł! I bez zioła! Ale nie za bardzo... Bo w Netbeans jest code folding, można zastosować z automatu do commnets, ale ten tekst,
który mnie denerwował jest w Magento w plikach layoutu,
zaraz po tagu xml, i się za chiny nie folduje, nie ma nawet plusika, żeby go ręcznie zwinąć,
ale to detal, już mnie przestał denerwować, teraz denerwuje mnie co innego smile.gif

Pivot table w raporcie jaspersoft, niech go gęś kopnie, nie dam rady...
Pyton_000
Na to już tylko zmiana zawodu pomaga smile.gif
redeemer
Trolling 2/10, bo odpisują :-)
PrinceOfPersia
Cytat
Na to już tylko zmiana zawodu pomaga

Nie zgodzę się. Mnie też wkurza mnóstwo rzeczy w edytorach. Zawodem programisty jest programowanie, a nie użeranie się cały dzień z interfejsem.
Na to są inne sposoby:
1. poznać dobrze edytor, z którego się korzysta (tutaj Netbeans), ustawić w preferencjach odpowiednie opcje, poznać skróty klawiszowe. Może poszukać odpowiednich wtyczek. Możliwe, że ktoś już napisał plugin, który wystarczy ściągnąć, a który nam pomoże. Dużo googlanie pomaga tutaj.

2. zmienić edytor na taki, który nam bardziej odpowiada. Może inny edytor będzie lepszy.

3. można też stworzyć własne rozwiązanie, np. plugin do edytora, który zaimplementuje daną rzecz, której nam brakuje, albo zlikwiduje coś, co nas wkurza.

Edytory powinny być dla ludzi, a nie odwrotnie.
redeemer
Cytat(PrinceOfPersia @ 31.05.2015, 20:22:41 ) *
Nie zgodzę się. Mnie też wkurza mnóstwo rzeczy w edytorach. Zawodem programisty jest programowanie, a nie użeranie się cały dzień z interfejsem.
...
Tak samo jak zawodem mechanika jest naprawa samochodów, a nie użeranie się z narzędziami i smarami?
tzm
No ale sory, jak ktoś ma takie problemy to niech programuję w notatniku albo cholera wie czym...
Janusz1200
Cytat(redeemer @ 31.05.2015, 20:19:52 ) *
Trolling 2/10, bo odpisują :-)

Nudzą się, niedziela, nie wypada kodu ruszać, a jednak palce świerzbią, to i odpisują na durny (nie całkiem) temat.

A nie całkiem?

Bo mać chciało by się mieć narzędzie, klik i mam ustawione "nie pokazuj blok kodu zawierającego następujący wzorzec",
a takiego narzędzia nie mam.

Netbeans jest generalnie ok, debugowanie bardzo w porzo, lekkie, lżejsze jak dla mnie niż eclipse, a edytora "kupnego"
pracując na wolnym oprogramowaniu używał nie będę, choćby dlatego, że ...

Cytat(Pyton_000 @ 31.05.2015, 19:43:51 ) *
Na to już tylko zmiana zawodu pomaga smile.gif

Zdecydowanie, jak ktoś nie ma frajdy w tfurczości, to nie powinien się za ten zawód zabierać, no way.
Damonsson
Pracując na wolnym oprogramowaniu, możesz się zgłosić po darmowego PhpStorma. Który jest 100000000x przyjaźniejszy w takich kwestiach od NetBeansa.
tzm
Cytat(Damonsson @ 31.05.2015, 22:12:28 ) *
Pracując na wolnym oprogramowaniu, możesz się zgłosić po darmowego PhpStorma. Który jest 100000000x przyjaźniejszy w takich kwestiach od NetBeansa.

O, a jak to się zgłasza po darmowego PHPStorma? Bo niestety nie widzę opcji upgrade licencji webstorma do php a będę go wybitnie potrzebował teraz :X
PrinceOfPersia
Cytat
Tak samo jak zawodem mechanika jest naprawa samochodów, a nie użeranie się z narzędziami i smarami?

Jak mniemam, usprawnianie workflowu jest dla ciebie rzeczą obcą (względnie nieważną uwagi)? Jeśli pracujesz po 8 godzin i ciągle musisz robić to samo po kilkanaście razy na godzinę, to raz, że cię to wkurza, dwa że cię spowalnia.

Gdyby każdy myślał w ten sposób, że należy zaakceptować ograniczenia edytorów/workflow/środowiska, to by nikt nie wpadł na żadne usprawnienia. Pomyśl o takim LiveReload. Przecież to jest kompletnie niepotrzebne. Przecież można sejwować pliki, przełączyć się i odświeżać stronę. Żadna korzyść. A jednak ktoś to zrobił, żeby było mu i innym wygodniej. Albo ZenCoding/Emmet itp. Czy mnóstwo innych usprawnień dla leniwych programistów.

Do foldów to udało mi się znaleźć taką wtyczkę, ale do Atoma: https://atom.io/packages/fold-comments
pewnie w innych edytorach też jakoś się da...

Cytat
Bo mać chciało by się mieć narzędzie, klik i mam ustawione "nie pokazuj blok kodu zawierającego następujący wzorzec",
a takiego narzędzia nie mam.

to brzmi jak coś co by się dało pewnie zrobić w Vim, tyle, że jak nigdy nie korzystałeś z Vima, to nawet wyjść nie będziesz umiał z niego.
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Vim
tzm
Ah, do opensource.. no to odpadam. Ale i tak mnie zastanawia a moze wiecie.. jak pogodzic personal z praca w firmie zeby na poczatku zawodowej sciezki z php nie wymagac od pracodawcy takiego wydatku? przyzwyczajenie i wygoda mi nie pozwala zejsc na gorsze od JetBrains IDE.
PrinceOfPersia
https://sales.jetbrains.com/hc/en-gb
punkty 2 i 6.
redeemer
Cytat(PrinceOfPersia @ 31.05.2015, 23:08:15 ) *
Jak mniemam, usprawnianie workflowu jest dla ciebie rzeczą obcą (względnie nieważną uwagi)?
Tak. Programuję bitowo klawiaturą z dwoma przyciskami :-)

IDE/edytor to tylko narzędzie i każdy używa czego chce. A skoro Ty widzisz braki w jakimś narzędziu to go zmień, albo w ogóle to jaki problem dopisać plugin (lub poprawić kod jeśli open source)? Abstrahując już od tego, że chowanie komentarzy po regexpach/stringach to jakieś kuriozum - to się chyba na dowcip nadaje. Ale nie, lepiej psioczyć jak to słabo się piszę i blok komentarza na początku pliku przeszkadza w programowaniu. A najlepiej to w ogóle "szefie, IDE mam słabe, dlatego ten kod dziurawy i nie działa".

Programiści też dzielą się na "klepaczy" i prawdziwych programistów.
Jeśli pracujesz po 8 godzin i ciągle musisz robić to samo po kilkanaście razy na godzinę, to raz, że cię to wkurza, dwa że cię spowalnia.

PrinceOfPersia
Cytat
IDE/edytor to tylko narzędzie i każdy używa czego chce. A skoro Ty widzisz braki w jakimś narzędziu to go zmień, albo w ogóle to jaki problem dopisać plugin (lub poprawić kod jeśli open source)?

przecież właśnie to samo napisałem na poprzedniej stronie...
Janusz1200
zrobić w Vim, tyle, że jak nigdy nie korzystałeś z Vima, to nawet wyjść nie będziesz umiał z niego.
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Vim

fakt smile.gif

Ale ja zaczynałem jeszcze z vi.

Dobra, żartobliwy wpis i wątek na x odpowiedzi, lepiej pomóżcie w dziale front end.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.