Witam !
Poszukuję informacji jak w sposób efektowny zablokować dostęp do plików zgromadzonych na jednym z bezpłatnych serwerów.
Przeszukałem forum i znalazłem jedynie sytuację w cześci analogiczną do mojej Link
Jednak nie wiem czy dotyczy serwera którego nie jest się administraotrm a tak jest w mojej sytuacji...
Otóż sytuacja jest następująca. Interfejs strony będzie pozwalał na zalogowanie (np sesja w php), oraz zezwoli na wylistowanie plików pdf spełniających reprezentujących informacje spełniające pełne warunki. Pliki te będzie można ściągnąć. I tu są 2 problemy:
1. Jeśli użytkownik zobaczy na pasku przeglądarki lokalizację takiego pliku będzie mógł też dostać się to innych plików (nazwy bowiem będą znaczące a analogię latwo znaleźć). Ukrycie nazwy niewiele da bo i tak źródło strony można podejrzeć...
2. Znając URL do plików posługiwanie interfejsem nie będzie jedynym możliwym sposobem dostania się do pliku....
Mam zatem pytania
- jak efektywnie ukryć link do pliku, tak aby nie można było go podejrzeć (pkt 1)
- jak ograniczyć dostęp do plików ? (pkt2) - próbowałem bowiem zmienić prawa na serwerze przez dowolnego klienta ftp ale odsyła mnie z brakiem praw do zmiany... czy zatem to kwestia serwerra czy coś źle robię..
Dzięki za wszelkie porady,
Pozdrawiam