Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: aktualny adres i przejscie na inny
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
bronx
witam !

jakoze w JS nie jestem zbytnio dobry to mam pytanie:

jak zrobic, aby bylo pole SELECT w którym będą np. 2001, 2002, 2003. No i skrypt pobiera aktualny adres i jak wybiore w select np. 2001 to przechodzi mi na tą samą stronę tyle, że dodaje w łańcuchu wartość przesyłaną.

czyli prościej

mam adres. artykuły.php wybieram 2001 to przechodzi mi na strone artykuly.php?data=2001 (bez przycisku submit exclamation.gif) wybieram i przechodzi
gulldarek
Na przykład tak:

Skrypt js:

1. <script type="text/javascript">
  2. <!--
  3. function changeUrl(param)
  4. {
  5. current = location.href;
  6. character = current.match(/\?/) ? '&' : '?';
  7. window.location = location.href + character + 'data=' + param;
  8. }
  9. -->

I select:

1. <select onchange="changeUrl(this.value)"><option value="2001">Rok 2001</option><option value="2002">Rok 2002</option></select>
bronx
no właśnie o coś takiego michodziło smile.gif

tylko że teraz mam kolejny problem.

bo to pobiera adres bez dołączonych łańcuchów. Np. mam adres galeria.php?typ=kolorowe

no i jak teraz wybiore date to żeby dokleiło do tego czyli: galeria.php?typ=kolorowe&data=2005

bo to co terajest nie uwzględnia dołączonego łańcucha
shpyo
  1. <select onchange="document.location='galeria.php?typ=kolorowe&data='+this.value"><option value="wartosc">opcja</option></select>

jeżeli jest to galeria, to pewnie w php.
Więc, możesz zrobić sobie tak, że adres URL będziesz wstawiał sobie bezpośrednio po "document.location='" i tylko dodawał parametr data na końcu.
gulldarek
bronx: a to dziwne, bo ta:

Kod
character = current.match(/\?/) ? '&' : '?';

linijka odpowiedzialna jest właśnie za sprawdzenie czy nie została już przekazana zmienna w adresie. Jeśli tak to dodany tekst wygląda następująco: "&data=", w przeciwnym wypadku ma forme: "?data=".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.