Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wstawiam tekst do textarea po kliknięciu w link
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
miedzna
Chodzi o to, że mam kod:

1. <script type="text/javascript">
  2. var inp="";
  3. function getId(iid){
  4. inp=iid.id;
  5. }
  6. function ins(txt){
  7. if(inp!=""){
  8. document.getElementById(inp).value+=txt;
  9. }
  10. }
  11. <a href="javascript:ins('Ten tekst wskoczy do textarea')">wstaw tekst</a>
  12. <TEXTAREA id="inp1" onfocus="getId(this)" ROWS="4" COLS="39"></TEXTAREA>
  13. </form>

Kliknięcie w link powoduje wstawianie tekstu do textarea, ale najpierw trzeba ustawić kursor w ramce textarea a dopiero potem klikać, jak zrobić, żeby tekst wstawial się odrazu bez koneczności klikania najpierw w textarea?
nospor
Oj jak ty czasami cos palniesz...
W czym problem? Przecież znasz id textarea.
  2. function ins(txt){
  3. document.getElementById('inp1').value+=txt;
  4. }
  5. <a href="javascript:ins('Ten tekst wskoczy do textarea')">wstaw tekst</a>
  6. <TEXTAREA id="inp1" ROWS="4" COLS="39"></TEXTAREA>
  7. </form>
miedzna
Juz wiem jak to zrobić

2. var inp="";
  3. function getId(iid){
  4. inp=iid.id;
  5. }
  6. function ins(txt){
  7. if(inp!=""){
  8. document.getElementById(inp).value+=txt;
  9. }
  10. }
  11. <a href="javascript:ins('Ten tekst wskoczy do textarea')" onclick="document.getElementById('inp1').focus()">wstaw tekst</a>
  12. <TEXTAREA id="inp1" onfocus="getId(this)" ROWS="4" COLS="39"></TEXTAREA>
  13. </form>

w linku dodałem onclick="document.getElementById('inp1').focus()" i wsio smile.gif
nospor
twoja popraka to zadne udoskonalenie tongue.gif
To co ja zaproponowalem to jest poprawka smile.gif ile kodu mniej i ma to jakis sens smile.gif
miedzna
Pod twoją opieką może wyjdę na ludzi smile.gif

Pozdrawiam i miłego dnia!
nospor
Ja tylko wyjaśnie, czemu mi się Twoj kod nie podobał, bo zapomniałem tego napisać. A więc:
żeby wstawić text do textarea, musiales najpierw pobrać id z aktywnego textarea. I to by mialo nawet sens, gdybyś ty nie wiedzial do ktorego pola ty chcesz wstawic tekst, a tych pol masz np. kilka. ale z dalszego kontesktu problemu widać, ze ty znasz id pola do ktorego chcesz wstawic tekst. No i skoro znasz te id, to mimo wszystko musisz najpierw zrobic focusa na tym polu bo dopiero przy focusie "poznajesz" to id ktore i tak znasz smile.gif. No i w rezultacie zrobiles to, ze przed wlozeniem tekstu robisz automatycznego focusa do pola ktore znasz, i dopiero wtedy poznajesz to id, ktore znasz smile.gif Tak wiem - ten opis jest chaotyczny i bezsensu, ale jaki skrypt taki opis smile.gif

No, tak wiec skoro znamy id to czemu nie mozna sie od razu do niego odwolac?
Odp: Można smile.gif
kotkon
mam podobny problem, ale chcialbym zaladowac fragment textu do <form action="mojtext">

dokladnie chodzi mi o to zeby miec mozliwosc wyslanie jedneg formularza do dwuch roznych plikow w zaleznosci co zamierzam zrobic.
nospor
Nie wiem czy zalapalem, ale:
  1. <form action="" method="post" id="form_test" onsubmit="this.action=document.getElementById('ta').value;">
  2. <textarea id="ta"></textarea>
  3. <input type="submit" value="go">
  4. </form>

I formualrz zostanie wyslany tam, co wpiszesz w textarea, np: plik.php
kotkon
dziekuje ale chodzilo mi cos innego troszke.

mam formularz i na koncu mam dwa submity
  1. <input type="submit" value="cos1">
  2. <input type="submit" value="cos2">

i jesli klikne cos1 to w pole action chcialbym zeby umiescilo text1 a jesli w cos2 to inny text2, chodzi o nazwe dwuch roznych plikow, zeby formularz w zaleznosci co chce zrobic wyslac do roznych plikow.
nospor
To nie wiem czemu podpiales sie pod ten temat. Ma to maly związek...

No nic:
  1. <form action="" method="post" id="form_test">
  2. <input type="submit" value="go1" onclick="document.getElementById('form_test').action='text1';">
  3. <input type="submit" value="go2" onclick="document.getElementById('form_test').action='text2';">
  4. </form>
Ale do tego to juzno mozna bylo dojść drogą dedukcji winksmiley.jpg

ps: bylo juz nie raz o wysylaniu formularza pod rozne skrypty. poszukaj, moze znajdziesz cos ciekawszego
kotkon
dziekuje, a pod tym tematem sie zapytalem, miałem wrazenie ze to cos bliskiego pokrewnego.

Jeszcze raz bardzo dziekuje, A za Twoją córeczke Pomodle sie napewno. Wiara czyni cuda wiec nie traccie jej winksmiley.jpg.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.