Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpeclipse & "syntax check"
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
noel
Witam,
uzywam eclipse 3.0.2 + phpeclipse 1.1.4 + php4.4.1 (WinXP)

W jaki sposob skonfigurowac sprawdzanie skladni edytowanego kodu php "w locie" - kontrola poprawnosci nazw fuknjji, klas, metod, zmiennych, stałych... podpowiadanie parametrów...

Aktualnie kontrola skladni ogranicza sie wylacznie do komunikowania braku srednika na koncu instrukcji. np.

<?php
aaa()
echo "string";
?>

> Parser error "';' expected after expression (Found token: echo)"

natomiast brak jest komunikowania bledow typu "Call to undefined function: aaa()"

Pozdrawiam.
revyag
Raczej pod php to nie podchodzi,
przenoszę
php->
Inne -> Komputery i oprogramowanie
splatch
php Eclipse pod tym względem jest dalekie od pierwowzoru. Osobiście zalecam aktualizację do Eclipse 3.1.1/3.1.2 i php Eclipse do 1.1.8. Spójrz na Tru Studio, które jest również nakładką na Eclipse i chyba lepiej obsługuje php.
noel
Wersje Eclipse 3.1.x + phpeclipse 1.1.8 przetestowalem wczesniej - niestety sa tam wieksze problemy z debugerem.

TruStudio rzeczywiscie wyglada obiecujaco smile.gif

Dzieki za odp.
Pozdr.
erix
Odświeżam trupa, ale tytuł tematu pasuje do mojego problemu:
Mianowicie, czy da się wyłączyć podświetlanie ostrzeżeń w edytorze w PHPEclipse 1.1.8 (Eclipse 3.2)? Nie doszukałem się odpowiedniej opcji w programie (chyba, że coś przeoczyłem).

Tylko nie piszcie, żeby od razu zmieniać dodatek; przyzwyczaiłem się już do PHPEclipse i tylko to podświetlanie warnów mnie denerwuje.

EDIT, poradziłem sobie:
Preferencje, PHPEclipse Web developer, php parser. Wystarczyło zmienić ostatnią opcję na "Ignore"...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.