Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szerokość diva
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Coolmax
Dopiero co przerzuciłem się na diviarstwo smile.gif. I mam pytanie: Zdefiniowałem width, max-width, ale jeśli mam długie słowo (testowałem na 'aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...' smile.gif ) co należy dodać, aby po określonej szerkości automatycznie łamało taki tekst. Jest takie polecenie?

//
literówka tongue.gif
Jarod
Cytat(Coolmax @ 2006-03-20 15:22:22)
Dopiero co przerzuciłem się na diviarstwo smile.gif. I mam pytanie: Zdefiowałem width, max-width, ale jeśli mam długie słowo (testowałem na 'aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...' smile.gif ) co należy dodać, aby po określonej szerkości automatycznie łamało taki tekst. Jest takie polecenie?

Będzie łamać automatycznie (chyba że nie uzywasz spacji).
Coolmax
Właśnie w tym sęk, że nie używam i chcę aby łamało tekst.
Zajec
Nie da rady.

1) Możesz łamać za pomocą php np. po 50 liter (ale to raczej nie przejdzie, bo nie wiadomo, która litera ile pikseli szerokości zajmuje == mała skuteczność)

2) Możesz nadać overflow: hidden; żeby Ci layoutu nie rozwalało.
Coolmax
Nie rozpoczynając nowego tematu. Czy dobrym sposobem (aby uzyskać taki układ, o którym pisałem w tym poście) jest podanie wartości procentowych, dokąd div ma się kończyć, a następny zaczynać?
Zajec
Cytat(Coolmax @ 2006-03-21 10:53:53)
Nie rozpoczynając nowego tematu. Czy dobrym sposobem (aby uzyskać taki układ, o którym pisałem w tym poście) jest podanie wartości procentowych, dokąd div ma się kończyć, a następny zaczynać?

To już zależnie od upodobań. Wiadomo - jeśli zrobisz to procentowo, to niezależnie od rozdzielczości strona będzie łądnie się rozkładała na calą szerokość okna przeglądarki.

Z doświadczenia jednak wiem, że ciężko jest dostosować grafikę do rozszerzalnego layoutu.

No i dochodzi jeszcze sprawa tego, czy przy np. rozdzielczości 1600px na menu faktycznie potrzeba aż np. 20%?
Coolmax
Cytat(Zajec @ 2006-03-21 16:34:03)
...
Z doświadczenia jednak wiem, że ciężko jest dostosować grafikę do rozszerzalnego layoutu.

No i dochodzi jeszcze sprawa tego, czy przy np. rozdzielczości 1600px na menu faktycznie potrzeba aż np. 20%?

Racja, to jedna sprawa. A druga to co z czcionką, bo głupotą byłoby stosowanie procentowej wielkości czcionki smile.gif. A przy punktach, te menu już musiałoby być większe, aby text 'jakoś' wyglądał...
Jarod
[QUOTE=Zajec,2006-03-21 16:34:03][QUOTE=Coolmax,2006-03-21 10:53:53]

[/QUOTE]
Pierwszy raz robie lay oparty tylko na divach i powiem Ci, że miałem dużo problemów ale da się. Czasami trzeba coś w layu trochę poprawić ale da się. Dopiero teraz zrozuiałem przewagę diva nad tabelami.
Coolmax
Chcę wyrównać tekst. Tak jak dla td, th jest
Kod
vertical-align: middle;
, to co zrobić z divem?
Zajec
Cytat(Coolmax @ 2006-03-22 21:36:46)
Kod
, to co zrobić z divem?

Brzymi nieco sarkatycznie, ale niestety mówię poważnie... Poczekać na CSS3.

Do tej pory można próbować ratować się padding-top lub po prostu wstawianiem drobnej tabelki tam gdzie to potrzebne.
Jarod
Cytat(Zajec @ 2006-03-20 18:29:34)
Nie da rady.

1) Możesz łamać za pomocą php np. po 50 liter (ale to raczej nie przejdzie, bo nie wiadomo, która litera ile pikseli szerokości zajmuje == mała skuteczność)

2) Możesz nadać overflow: hidden; żeby Ci layoutu nie rozwalało.

Mam ten sam problem i rozwiązaniem jest dodawanie spacji. Sprawdzałem na różnych rozdzielczościach i nie rozjeżdża się. A z suwaków nie mogę korzystać bo to co jest widać na ekranie trzeba móc też drukować...

Jak napisać funkcję, która jako argument przyjmuje string i zwraca go wzbogaconego o spacje co 4 znaki?
revyag
A np. tak smile.gif
Kod
function str(arg) {

var str='';

for(i = 0; i < arg.length; i+=4) {
        str += arg.slice(i,i+4) +'    ';
    }

return str;
}
</script>
erix
@revyag jak wylaczy JS, to juz lipa.

Cytat
Kod

, to co zrobić z divem?

dodaj
Kod
margin: auto;
Deviant
Proponuje takie rozwiązanie
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  2. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
  3.    <head>
  4.        <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  5.    <style type="text/css">
  6.        #zewnetrzny{background-color:#bed0f5; height:70px; width:200px; position:relative; }
  7.        #zewnetrzny[id] {display: table; position: static;}
  8.        #wewnetrzny{position: absolute; top: 50%;}
  9.        #wewnetrzny[id] {display: table-cell; vertical-align: middle; position: static;}
  10.        #wewnetrzny p{margin:0;padding:0;position: relative;top: -50%; width:100%; }
  11.    </style>
  12. </head>
  13.    <div id="zewnetrzny">
  14.        <div id="wewnetrzny" >
  15.            <p>Prawie jak vertical-align:middle ;-)</p>
  16.        </div>
  17.    </div>
  18. </body>
  19. </html>
Jarod
Cytat(revyag @ 2006-05-17 12:20:07)
A np. tak smile.gif
Kod
function str(arg) {

var str='';

for(i = 0; i < arg.length; i+=4) {
        str += arg.slice(i,i+4) +'    ';
    }

return str;
}
</script>

Chodzi mi o funkcje w php a nie JS
E-d
Odpowiedź masz w temacie w dziale "Przedszkole".
erix
@Deviant:
Kod
#zewnetrzny[id]

a jak odpalisz to w IE?
Deviant
IE nie bierze tego pod uwagę, natomiast jest to poprawnie wyświetlane w FF czy Operze. W przypadku tego stylu IE wyśrodkowuje element dzięki zastosowaniu position:absolute dla #wewnetrzny i position:relative dla #wewnetrzny p.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.