Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js/css] skrypt oswieza strone a nie powinien
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
right6
Kod
<script type="text/javascript">

tab=[];
i=1;

while( tab.length<40 )
{
  tab.push(i);
  tab.push(i++);
}

for( i=0; i<40; i++ )
{
  document.write("<div id="+tab[i]+" style='float:left;background-color:red;width:30px;border:solid 1px black;' >"+tab[i]+"</div>");
  document.write("&nbsp;&nbsp;");
  if( i == 9 || i == 19 || i == 29 || i == 39 )
  {
    document.write("<br>");
  }
}

</script>

i problem pojawia sie gdy w stylach generowanego diva dalem border:solid 1px black. wszytsko sie rozjezdza. Natomias bez definicji border jest OK, div'y sa ladnie kolosiebie i pod soba
mike
O to chodziło:

Kod
<style type="text/css">
div.box {
    float:left;
    margin: 1px;
    width: 30px;
    height: 20px;
    border: #000 solid 1px;
    background: #efefef;
    text-align: center;
}

div.box:hover {
    border: #000080 solid 1px;
    background: #cdcdcd;
}

div#container {
    width: 340px;
    border: 0;
    background: #fff;
}
</style>

<div id="container">

<script type="text/javascript">

var k = 0;
for( var i=0; i < 40; i++ )
{
    k = k + 0.5;
    document.write( "<div id=\"box" + i + "\" class=\"box\">" + Math.ceil(k) + "</div>" );
}

</script>

</div>
biggrin.gif
:?:
right6
skryptowo nie tongue.gif

jesli chodzi o rozklad DIV'ow tak smile.gif

dzieki

teram niech mi jakies goru powie taka rzecz.

w dive ym generowanym JS, daje instrukcje
Kod
onclick=klik(this.id)

Kod
function klik(id)
{
  document.write(id);

if( !a && !b )
  {
    a = id;
  }
  else( a && !b )
  {
    b = id;

if( a == b )
    {
      z=u;
    }
  }

document.write(""+a+"||");
      document.write(b);
  //writy um. testowo

}

i nie chce zeby mi czyscilo ekran, tylko aby dodalo id do zmiennej a lub b, i ja zapamietalo na kolejne klikniecia.
revyag
Zrób sobie span i do niego dodawaj id.
Kod
document.getElementById("spanid").innerHTML+=id;

1. <span id="spanid"></span>
right6
chce cos takiego zorbic:
po kliknieciu wstawiam id do zmiennej a, i zmieniam kolor dia na zolty po drugim kliknieciu wstawiam drugie id do zmiennej b, i zmieniam kolor kliknietego diva na zolty i sprawdzam jakie sa te id. Jesli takie same, zmieniam kolor divow trwale na red, i moge klikac od nowa jesli inne zmieniam na kolor wyjsciowy.
revyag
Dwa divy nie moga mieć tego samego id. Musisz to zaplanować inaczej.
right6
nie pomaga
revyag
Co nie pomaga questionmark.gif Jak masz tyle pisać to lepiej daj se siana. Następnym razem dostaniesz warna.
right6
jak to co nie pomaga.
napisales ze divy nie moga miec 2 takich samych id. Wiec zmienilem ze nie maja. Klikam i nadal przeladowuje strone, i na nowej wyswietla mi id. Podsumowujac nie pomaga Twoja porada.
revyag
Powtórzę.
Napisałem Ci że dwa divy nie mogę mieć tych samych id, więce to co chcesz zrobić musisz zrobić inaczej. Czyli nie możesz porównywać id, a Ty zmieniłeś id divów i dziwisz się że nie pomaga.
right6
no wlasnie zmienilem je ! czyli wygenerowalem tylko 20 liczb niepowtarzajacych sie. I nie mam dwóch divow o takim samym id. Wywalilem takze warunki z wywolywanej funkcji zostawiajac tylko document.write(id) (zreszta jak by sie kolega przyjzal skryptowi to by zauwazyl ze najpierw jest document.write(id), i warunki nie maja nic do tego), a puki co kolega szpanuje ze ma opiekuna i straszy mnie warningami.

P.S.
czy kolega umie czytac ze zrozumieniem ? bo przez ostatnie dwa posty mam mieszne odczucia tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.