Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie ma poslskich znaczków
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
MARDRAs
Witam
Zainstalowałem sobie Apacza 2.0.36
I gdy łączę się z moją stronką http://mojeip/stronka.htm to nie widać polskich znaczków mimo iż stronka jest kodowana w iso-8859-2.
W czym leży problem questionmark.gif
pozdrawiam

MARDRAs
Mac
Cytat
W czym leży problem questionmark.gif
pozdrawiam

MARDRAs

Chyba u Ciebie w przeglądarce :wink: jeżeli masz Internet Explorer to kliknij menu Widok/Kodowanie i kliknij Wybór automatyczny smile.gif
Wtedy przeglądarka będzie automatycznie "wybierała" (dostosowywała się do odpowiedniego kodowania) smile.gif
MARDRAs
Tak mam właśnie ustawione dlatego to mi się wydaje dziwne sad.gif

pozdrawiam

MARDRAs
Mistycus
Jakiego programu używasz do pisania skryptów? Jeśli jest to Notatnik, to wiedz, że on koduje w Windows-1250. Jeśli chcesz, to mogę Ci dać skrypt php konwertujący ze standardu Windows-1250 na iso-8859-2.
Sir Blade
Cytat
Jakiego programu używasz do pisania skryptów? Jeśli jest to Notatnik, to wiedz, że on koduje w Windows-1250. Jeśli chcesz, to mogę Ci dać skrypt php konwertujący ze standardu Windows-1250 na iso-8859-2.

podaj.przyda sie bo czasami jakies 'syfy' pokazuja sie zamiast polskich liter...
Mistycus
Ja używam bardzo rozbudowanej funkcji, która raczej Ci się nie przyda, więc okroiłem ją tak, aby służyła jedynie do konwersji strony kodowej:
Kod
function napisz($wejscie, $wyjscie, $tekst){

//kodowanie

$kodowanie["iso-8859-2"]="±ˇ¶¦Ľ¬";

$kodowanie["Windows-1250"]="ąĄśŚźŹ";

if(!isset($kodowanie[$wejscie])||!isset($kodowanie[$wyjscie])){

if(!isset($kodowanie[$wejscie])){

echo"Kodowanie $wejscie nie jest obsługiwane<br>";

};

if(!isset($kodowanie[$wyjscie])){

echo"Kodowanie $wyjscie nie jest obsługiwane<br>";

};

}

else{

$tekst=strtr($tekst, $kodowanie[$wejscie], $kodowanie[$wyjscie]);

};

return $tekst;

};
Obecnie nie mam serwera, więc nie mogę sprawdzić, czy nie popełniłem jakiegoś "błędziku" podczas modyfikowania funkcji :? . Sprawdź, ale wszystko powinno być ok smile.gif .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.