Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obrona przed DDoS
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Grzesiek
Zastanawiam się ostatnio czy takie rozwiazanie byloby skuteczne.
Gdy ilosc odwiedzin strony zwieksza sie kilkunastokrotnie (niewazne jak to zbadam), ustawiam plik .htaccess aby wymagal autoryzacji HTTP.
Odciazam wowczas serwer bo wysyla tylko naglowki zamiast calej strony, jednak z drugiej strony i tak musi cos wyslac wiec ... jak myslicie?
sf
Nie rozumiem tego rozwiazania. I co to ma powodowac? Ze uzytkownicy zamiast strony zobacze logowanie?questionmark.gif Na co ma to byc sposob? Na ucieczke uzytkownikow z dziwnie dzialajacego serwisu?
tomekp
W apache masz coś takiego jak MaxClients lepiej tego użyć niż tak kombinować, zgadzam się z przed mówcą.
Grzesiek
Cytat(sf @ 28.05.2006, 15:50 ) *
I co to ma powodowac? Ze uzytkownicy zamiast strony zobacze logowanie?questionmark.gif Na co ma to byc sposob? Na ucieczke uzytkownikow z dziwnie dzialajacego serwisu?

Dzieki za konstruktywna krytyke Twoj post byl bardzo pomocny. blink.gif
Wlasciwie to ma to powodowac to ze uzytkownicy wogole cos zobacza, jezeli wiesz na czym polega DDoS.

Chodzi mi o to zeby zatrzymac boty (ktore prawdopodobnie nie beda potrafily sie zalogowac) a tym samym serwer nie bedzie musial przetwarzac i wysylac duzej ilosc danych do takiego bota.

Tomekp zastanawialem sie nad MaxClients ale z tego co sie orientuje to MaxClients mozna dac tylko w httpd.conf a mi chodzilo o .htaccess
sf
a moze ty nie umiesz czytac, ze nie ma aktualnie metody na zabezpiczenie sie przez tego typu atakami? winksmiley.jpg polecam hacking.pl, zabawne, ze firmy tak potezne jak CISCO nie umieja sie do konca uchronic przed takimi atakami, a ty uwazasz, ze zrobisz to poprzez plik .htaccess smile.gif
Grzesiek
Hehe rzeczywiscie zabawne bo nigdzie nie napisalem ze to jest na 100% skuteczny sposób tylko pytałem co to da.

Wystarczylo powiedziec ze nic nie da
em1X
no nic nie da.. jakbys chcial kolega zademonstruje ci jak dziala mass ping, czy Syn Flood.. ale to zaraz cale lacze sie na tydzien zapycha winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.