Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Postrzeganie ZCE
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
NuLL
Czesc Wam smile.gif

Sam osobiscie zbyt duzego doswiadczenia z praca na caly etat nie mam - rowniez kontaktu z wieloma duzymi firmami nie mialem rolleyes.gif

I teraz mam pytanie do tych co wojuja na rynku pracy troche wiecej - jak jest postrzegany papier od Zenda :?: Jak patrza na niego pracodawcy - czy cos to daje ?

Tak czy tak - nawet jesli niewiele daje to i tak go zdam Rkingsmiley.png Ktos jeszcze planuje w te wakacje :?: smile.gif
cyphelf
Witam,

Jeśli pracodawca wie o istnieniu takiego certyfikatu jak ZCE to pewnie jego posiadanie jakoś pozytywnie wpłynie na rekrutację czy zarobki. Jeśli nie wie to albo nie będzie to miało wpływu, albo po prostu trzeba go przekonać, że powinno mieć winksmiley.jpg

Za granicą jest już trochę inaczej, bo coraz częściej w ofertach pracy pracodawcy zaznaczają, że posiadanie ZCE jest mile widziane.

Ja planuję zdać w lipcu lub w sierpniu. Czy prócz satyskacji coś da to póki co nie wiem, ale mam nadzieję, że kiedyś się przyda.
mike
Ja planuję zdać. Kiedy? Jak tylko będe miał czas żeby się przygotowac i będę miał kasę na egzamin.
shpyo
Zdawał ktoś już takie coś? To się robi on-line i ile taka przyjemność kosztuje?
sf
Już chyba był kiedyś topik o tym, tak mi się zdaje. Osobiście jakby mnie pracodawca zapytał to bym mu powiedział, ze to bzdura i wyjaśnił dlaczego, widziałem ten test.. i jeśli na jego podstawie mieliby mnie przymować to no comment tongue.gif Test zenda to takie głupie kruczki - typu czy klasę można podzielić na kilka plików php .. no nie mam pytań w ogóle tongue.gif
kszychu
Dokładnie, papier ze znajomości manuala. Dopóki się to nie zmieni i dopóki nie zmieni się u nas świadomość pracodawców nie warto zawracać sobie tym głowy.
dr_bonzo
Z przykladow w sieci ( http://shiflett.org/archive/72 , http://www.zend.com/store/education/certif...n/self-test.php ) :
* trzeba znac szczegoly (szczegolne przypadki zachowania) funkcji (co zazwyczaj sie sprawdza w manualu) : count( "123" ) === 1
* czy definicje klasy mozna rozdzielic blokami "?> <?php " -- jakie to ma znaczenie, nikt kto porzadnie koduje (pisze) nie bedzie nawet tego uzywal (przeciez rozdziela php od htmla).
* $a = 123 == 0123;
No kurde, kto pisze taki nieczytelny kod, chodzi o to zebym nie musial znac priorytetow wszystkich operatorow
* zasieg zmiennych: ok

Ciekawe jak wygladaja pozostale zadania?
siemakuba
Cytat
Ciekawe jak wygladaja pozostale zadania?
są też pytania o to, co zwraca dana funkcja. O ile przy tych używanych nagminnie nie ma problemu, to przy tych, których używam rzadko -> jak pisał dr_bonzo - to się sprawdza w manualu

kojarze też pytanie o konstrukcje używane przy sprintf / printf (%s, %F itp), i jeszcze kojarze pytanie z fragmentem kodu i zadaniem polegającym na znalezieniu błędu w tym fragmencie.
Cytat
Dokładnie, papier ze znajomości manuala.

fakt - w dużej mierze tak to wygląda.

pozdr.
mike
Zdaje Wam się.
Mam książkę: The Zend php Certification Practice Book i te testy wcale nie sa łatwe.

Owszem jest sporo łatwych pytań. Ale dużo więcej jest "łatwych" bardzo podchwytliwych na które bardzo łatwo się naciąć.
ikioloak
nikt nie twierdzi ze sa latwe, ale raczej do niczego nie prowadza, przynajmniej te w przykladowym tescie. Po to jest manual, zeby w razie watpliwosci sprawdzic jakie argumenty pobiera i co zwraca dana funkcja. Co z tego ze ktos to bedzie wszystko wiedzial jesli nie bedzie mial pojecia o projektowaniu aplikacji?
spenalzo
Znacznie lepszy byłby test na myślenie, jak chociażby znajdz błąd w podanym niżej kodzie i wpisz poprawne rozwiązanie, podaj wynik przedstawionego niżej algorytmu przy takich i owakich założeniach itd itp
Szczerze mówiąc, to z tego przykłądowego testu miałem 5/8 pkt - źle odpowiedziałem na pytanie o klasy i o $cos=123==0123... Sorry, ale takie pytania są bez sensu - jak ktoś by użył ?> i <?php w środku klasy to po odpaleniu przeglądarki by OD RAZU wiedział co jest źle.
I jeszcze płącić za takie coś? PFfff.
Vomit
A mozecie polecic jakies ksiazki, ktore przygotowuja do ezgaminu? (poza ta ktora juz podał mike_mech)
mike
Cytat(spenalzo @ 22.06.2006, 18:50 ) *
Znacznie lepszy byłby test na myślenie, jak chociażby znajdz błąd w podanym niżej kodzie i wpisz poprawne rozwiązanie, podaj wynik przedstawionego niżej algorytmu przy takich i owakich założeniach itd itp

laugh.gif
Pudło.
W tej książce 70% pytań są właśnie takiej konstrukcji.

Cytat(Vomit @ 22.06.2006, 19:07 ) *
A mozecie polecic jakies ksiazki, ktore przygotowuja do ezgaminu? (poza ta ktora juz podał mike_mech)

Zend Certification Guide
Niby zwykład książka tak jak znane Vademecum ale ucząca php z nastawieniem na egzamin. Jest napisana w taki sposób żeby zwracać uwagę na kwestie potem możliwe do pojawienia sie na egzaminie.
ikioloak
Cytat(mike_mech @ 22.06.2006, 19:11 ) *
laugh.gif
Pudło.
W tej książce 70% pytań są właśnie takiej konstrukcji.

Nie bardzo wiec rozumiem, dlaczego przykladowy test na stronie Zenda wyglada tak a nie inaczej. Mike, jak mozesz to wklej przykladowe zadanie 'na myslenie' z tej ksiazki o ktorej piszesz.

A slyszeliscie moze o istnieniu innych certyfikatow dot php?
spenalzo
Chodziło mi o bardziej rozbudowane algorytmy niż np.
Cytat
<?php

function timesTwo($int) {

$int = $int * 2;

}

$int = 2;

$result = timesTwo($int);

?>;

aczkolwiek ten jest jeszcze nie jest zły, bo wymaga troche myślenia. Ale wiecej takich i bardziej skomplilkowanych, a ten certyfikat bedzie niósł jakąś wartość
Natomiast pytania o wynik funkcji printf są conajmniej śmieszne.

Edit:
zobaczyłem włąśnie cene ZCE.... rewelacja za takie coś, haha.
mike
Consider the following segment of php code. When it is executed, the string returned by the $eight_tenths->to_string is 8/10 instead of the expected 4/5. Why?
  1. <?php
  2.  
  3. class fraction {
  4. var $numerator;
  5. var $denominator;
  6.  
  7. function fraction( $n, $d ) {
  8. $this->set_numerator( $n );
  9. $this->set_denominator( $d );
  10. }
  11.  
  12. function set_numerator( $num ) {
  13. $this->numerator = (int)$num;
  14. }
  15.  
  16. function set_denominator( $num ) {
  17. $this->denominator = (int)$num;
  18. }
  19.  
  20. function to_string() {
  21. return "{$this->numerator} / {$this->denominator}";
  22. }
  23. }
  24.  
  25. function gcd( $a, $b ) {
  26. return ( $b > 0 ) ? gcd( $b, $a % $b ) : $a;
  27. }
  28.  
  29. function reduce_fraction( $fraction ) {
  30. $gcd = gcd( $fraction->numerator, $fraction->denominator );
  31. $fraction->numerator /= $gcd;
  32. $fraction->denominator /= $gcd;
  33. }
  34.  
  35. $eight_tenths = new fraction( 8, 10 );
  36.  
  37. /* Reduce the fraction */
  38. reduce_fraction( $eight_tenths );
  39.  
  40. var_dump( $eight_tenths->to_string );
  41.  
  42. ?>

A. The reduce_fraction function must return a value;
B. The reduce_fraction function should accept integer values;
C. The gcd function id flawed;
D. You must pass the $eight_tenths object by-reference;
E. You cannot pass instances of objects to anything but methods;

1. To jest test wielokrotnego wyboru
2. Złamałem regulamin. Jeśli komus to przeszkadza i uważa że pomimo wszystko nie powinienem był cytować książki, proszę o wywalenie i ostrzeżenie do mnie.
ikioloak
Mysle ze bardziej zareklamowales ksiazke Zenda, niz zaszkodziles ich portfelom smile.gif Tego typu zadania juz sa zdecydowanie lepsze, ale bardziej dla przyjemnosci moglbym je robic, niz zeby wynik testu zlozonego znich mial odzwierciedlac moje umiejetnosci, gdzyz mimo wszystko nie bedzie. No ale moze ten certyfikat wlasnie ma byc udokumentowaniem doskonalej znajomosci php, a nie umiejetnosci poslugiwaniem sie php.
mike
How can You load classes on demand as they are required by the interpreter?
A. By using the __autoload magic function;
B. By defining them forward classes;
C. By implementing a special error handler;
D. It is not possible to load classes on demand;
E. By including them in conditional include statemants;

---------
Czekam na odpowiedzi na oba pytania.
Oczywiście osoby, które maja książkę niech sobie darują tongue.gif
spenalzo
No, i o takie coś mi chodziło - co zmusza do głębszego zastanowienia sie, a nie spojrzenia typu "aha... hm.... odpowiedz C." jak to było np. z tym print.
dr_bonzo
Co do przykladu -- na php5 oczywiscie jest OK biggrin.gif, stad moje pytanie: mozna zdawac egzamin tylko z php5 lub tylko 4?
mike
Cytat(dr_bonzo @ 22.06.2006, 20:14 ) *
Co do przykladu -- na php5 oczywiscie jest OK biggrin.gif, stad moje pytanie: mozna zdawac egzamin tylko z php5 lub tylko 4?

Egzamin zdaje się z php4
dr_bonzo
Wylacz style/zaznacz ten tekst ponizej zaby zobaczyc odpowiedzi:
1. D. You must pass the $eight_tenths object by-reference;
The reduce_fraction function must return a value; -- hmm gdyby potem bylo przypisanie:
$eigth_tenth = reduce_fraction() to tez ta odpowiedz

2. D. It is not possible to load classes on demand;
Ale czemu jest autoload skoro test jest z czworki?

-- koniec
cyphelf
Póki co zdaje się z PHP4, a egzamin z PHP5 ma być dostępny od sierpnia. Wtedy przez miesiąc będzie można jeszcze wybrać jeden z nich, a po tym okresie przejściowym ma być dostępny tylko egzamin z PHP5.
FanFataL
Co do certyfikatu ZENDa to jak narazie jest to tylko papierek jeżeli chodzi o Polske, lecz w wiekszych firmach wiedzą co to to jest i ma się już jaką swyppadkową odnosnie tego że człowiek cośtam umie z tego PHPa.

W jednym poście ktoś napisał o "myśleniu" - oczywiscie można miec certyfikat z php ale programowanie to trzeba albo sie nauczyc albo mieć we krwi.

Ja absolutnie nie żałuje że wydałem $125 na certyfikat - pracuje od dwóch lat na etacie mimo że studiuje dziennie.

CERTYFIKAT dobra rzeczy, np. w CV-ce biggrin.gif
Zachęcam do zrobienia ;]

Pozdrawiam winksmiley.jpg
...
NuLL
Jak tak to czekam na sierpien - bo interesowalo mnie w sumie zdanie tego kogo kto go juz ma winksmiley.jpg
mike
Cytat(dr_bonzo @ 22.06.2006, 20:22 ) *
2. D. It is not possible to load classes on demand;
Ale czemu jest autoload skoro test jest z czworki?

To jest właśnie jedno z podchwytliwych pytań, bez trudu można się nadziać.
Ja się nadziałem czytająć tą książkę. Od 1.5 roku piszę tylko na php5 i __autoload wydał mi sie naturalny smile.gif
erix
Wiem, że suchar sprzed 5 lat, ale mały news - ponoć wszyscy posiadacze ZCE dostają licencję na Zend Studio i Zend Server Developer Edition.

Ja dzisiaj dostałem klucze i są prawidłowe. smile.gif
melkorm
FanFataL Też dostał. Szkoda że nie napisali powodu z jakiego otrzymał tą niespodziankę wink.gif
none
Witam
Ja posiadam dwa certyfikaty ZCE i ZCE-ZF. Nie wiem jak one są widziane przez pracodawców nie pytałem:).
Ja widzę następujące zalety:
poszerzanie wiedzy
satysfakcja
ponadto: oferty pracy z całego świata, zend studio i zend server[basic] biggrin.gif

A dla malkontentów którym się pytania nie podobają proponuje też nie chodzić do szkoły, nie kończyć studiów bo te instytucje w powszechnej opinii nie uczą tego co jest w życiu przydatne, najlepiej leżeć i krytykować!

jamjan
Mam ZCE i mieszkam w UK.
Zauwazylem ze cert Zenda robi wrazenie na rekruterach ktorzy nie sa zbyt biegli w technologiach.
Zauwazylem rowniez, ze slysza "Zend certificate" i mysla o ZF [zawsze tlumacze].
Moj Head Programmer stwierdzil ze certy dla niego nic nie znacza tylko doswiadczenie w zawodzie..
Orzeszekk
moze pomysl rowniez o certyfikacie z symfony? z tego co widzialem na ich stronie mozna to zrobic, zapewne korzystaja z usług prometrica w tym zakresie, sporo pracodawcow slyszalo o sf wiec symfony certyfikat rowniez powinen na nich zadzialac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.