Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] Przeźroczystość DIV'a?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
kukix
Witam.
Mam taki mały problem...

Jest możliwosć ustawienia np tła tabelki albo całego DIV'a na 50% przeźroczystości...?
Prosze o naprowadzenie, albo jakiś link...

Szukałem w goglu i na różnbych forach... jednak nie wiem, o co pytać...(transparent, alpha, ... ?)
koobs
  1. style="filter: alpha(opacity=50); -moz-opacity: 0.5;"

nie dziala* na operze

nie wiem jak na operze 9.*
.radex
na operze 9 także nie działa ( test na Opera 9.01)
Zajec
Na Operze 9 zadziała, jeśli użyjecie normalnej, poprawnej definicji.

Kod
style="filter: alpha(opacity=50); -moz-opacity: 0.5; opacity: 0.5;"
mariuszn3
Żeby nie co rozjaśnić:
opacity -> zgodne ze specyfikacją, działa w ostatnich firefox'ach i opera 9
-moz-opacity -> tylko mozilla i firefox (zanim zaczeli wspierać właściwe opacity)
filter: alpha(opacity) -> internet explorer
Zajec
Cytat(mariuszn3 @ 24.07.2006, 13:15 ) *
opacity -> zgodne ze specyfikacją, działa w ostatnich firefox'ach i opera 9

O, miło mi to wiedzieć.

Wiesz może, od której wersji Firefox łyka taką "prawdziwą" deklarację opacity?
kukix
Wszystko fajnie, ale jest jedno ale...

Ustawiłem przeźroczystość DIVA... no i nie zrobił się przeźroczysty, ale jasniejszy....

Wstawiłem na stronke system menu ze strony http://um.warszawa.pl/ (chodzi o te wysuwające sie menu) ... ustawiłem przeźroczystość wyskakującego menu.. no i rozjasnił sie kolor i tyle...

Wg Moich domyśleń DIV jest na białym tle i dlatego kolor sie rozjaśnia... natomiast później skrypt JavaScript przesuwa jego położenie... Jak to można obejsć...? Jest na to jakiśsposób, żeby wyskskujące menu było "lekko" przeźroczyste...?
erix
Ustaw opacity/tło tylko dla wierszy z pozycjami menu; dla całego - nie.
sowiq
Sorry za odswieżanie tematu..

Ale gnębi mnie cos, z czym nie moge sobie poradzic :/ Da sie zrobic tak, zeby tlo tabeli/div'a bylo na opacity=50%, ale zawartosc (np. text, obrazki) juz nie? Chodzi mi o to, ze chce mieć text/obrazki na opacity 100%, ale tlo pod nimi na 50%.

Sa na to jakies sposoby? ;>
mariuszn3
Cytat(sowiq @ 14.12.2006, 20:26:08 ) *
Sorry za odswieżanie tematu..

Ale gnębi mnie cos, z czym nie moge sobie poradzic :/ Da sie zrobic tak, zeby tlo tabeli/div'a bylo na opacity=50%, ale zawartosc (np. text, obrazki) juz nie? Chodzi mi o to, ze chce mieć text/obrazki na opacity 100%, ale tlo pod nimi na 50%.

Sa na to jakies sposoby? ;>

obraz PNG
sowiq
A to nieszczesne IE? ;/ Znalazlem cos takiego:

Cytat
<table height="200" width="200" bgcolor="#FFFFFF" style="filter: alpha (opacity=50);">
<tr>
<td><span style="position: relative;"><b>Hello There</b></td>
</tr>
</table>

ale to z kolei działa tylko pod IE...

edit:

Cytat
filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src='img.png', sizingMethod='crop');
questionmark.gif
mariuszn3
Przecież jest łatwy sposób aby wyświetlać obrazki PNG z przezroczystością pod IE.
Cysiaczek
@Sowiq - da się, ale wymaga to akrobacji z warstwami. Po prostu musisz ustawić tak warstwę z tekstem, aby była wyżej w hierarchii niż warstwa tła (z-index przy position: absolute). Krócej - warstwa z tekstem nie może być fizycznie zawarta w warstwie z tłem.

Pozdrawiam.
mariuszn3
jakie kombinacje.. jakie akrobacje.. po prostu zastosuj obraz PNG jako tło i po sprawie smile.gif
sowiq
Cytat(mariuszn3 @ 14.12.2006, 19:51:55 ) *
jakie kombinacje.. jakie akrobacje.. po prostu zastosuj obraz PNG jako tło i po sprawie smile.gif

Tak, po sprawie, ale pod warunkiem, ze dodasz:
Cytat
filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src='img.png', sizingMethod='crop');
, bo IE ma problemy z obsluga PNG.

Dzięki chlopaki za pomoc! smile.gif
Zajec
Wie ktoś czy istnieje jakikolwiek trick na przypisanie divowi opacity, które zadziała pod IE7?
mariuszn3
Cytat(Zajec @ 15.12.2006, 13:44:17 ) *
Wie ktoś czy istnieje jakikolwiek trick na przypisanie divowi opacity, które zadziała pod IE7?

Ten sam trick co pod IE6
kwiateusz
Cytat(mariuszn3 @ 15.12.2006, 14:19:07 ) *
Ten sam trick co pod IE6

A testowałeś to ?
Bo mi sie zdaje ze gdzieś czytałem że w IE7 zrezygnowali z filtrów
mariuszn3
Cytat(kwiateusz @ 16.12.2006, 11:46:44 ) *
A testowałeś to ?
Bo mi sie zdaje ze gdzieś czytałem że w IE7 zrezygnowali z filtrów

Mi się wydaje, że Ty powinieneś pierw przetestować zanim napiszesz takiego posta ;-)

_________
Swoimi odpowiedziami wnieś coś do wątku.
ActivePlayer
ano
filter: alpha(opacity=20); działa poprawnie pod IE7 (testowałem).
Zajec
Czy osoby, którym działa filter w IE7 mają na pewno finalną wersję tego programu? Bo w betach jeszcze filtry działały, potem podobno je usunięt.

Test: http://zajec.net/test/opacity
revyag
Mam wersję finalną: 7.0.5730.11 i wygląda to tak samo jak pod firefoxem czyli filtry działają.
mariuszn3
Ja mogę potwierdzić, że w wersji RC działają..
i też bardzo wątpię by microsoft to usuwał.. to jak podcinanie gałęzi na której siedzi..
Zajec
Eh, sami zobaczcie wypowiedzi w tym temacie: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=55896
mariuszn3
Zajec odpowiedziałem tam pod postem.. jarrod źle zrozumiał treść artykułu na stronie MSDN (który rzeczywiście dosyć kontrowersyjnie nazywa 'filtrami' zwykłe hacki css).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.