Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z konfiguracją php w Apache...:-(
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
witek73
witam,
zainstalowałem Apache 2.2, dziła bez problemu
natomiast chciałem dodać php (5.1.4) i robiłem wszystko zgodnie z instrukcją,
m.in. dodałem do httpd.conf linijkę:
LoadModule php5_module "c:/Program Files/php/php5apache2.dll"
no i teraz Apache nie chce startować, wyświetla komunikat:
"The requested operation has failed!"

co zrobić?
proszę pomóżcie...
mike
Do Apache 2.2 potrzebujesz pliku php5apache2_2.dll

Ściągnij jakieś nowe php 5.2 z snaps.php.net i rozpakuj.
Tam znajdziesz taki plik.
janek123
U mnie też zadziałało. Dziękuję i pozdrawiam

Janek123
kubel-junior
Ja też mam ten sam problem z tym że u mnie wszystko działało poprawnie, nic nie zmieniałem i nagle gdy chciałem uruchomić apache to wyskoczył mi błąd "the requested operation has filed" . Wie ktoś co moge z tym zrobić questionmark.gif Wcześniej ludzie pisali ze to związane z wersją php. Ja posiadam Apache 2.2 oraz a wpis w conf wygląda tak :

PHPIniDir "C:/Program Files/PHP/"
LoadModule php5_module "C:/Program Files/PHP/php5apache2_2.dll"

Zaznaczam ze wszystko do tej pory działało a w plikach nic nie grzebałem.
Prosze o pomoc
mateusz_q
Mialem podobny problem. U mnie zadzialalo gdy w pliku php.ini dodalem sciezke do skryptow i stron:
doc_root = "C:\apache\htdocs"
U was sciezka oczywiscie moze wygladac inaczej w zaleznosci gdzie macie zainstalowanego Apacha smile.gif
DREEMus
Cytat(mateusz_q @ 3.12.2009, 20:00:42 ) *
Mialem podobny problem. U mnie zadzialalo gdy w pliku php.ini dodalem sciezke do skryptow i stron:
doc_root = "C:\apache\htdocs"
U was sciezka oczywiscie moze wygladac inaczej w zaleznosci gdzie macie zainstalowanego Apacha smile.gif

Chyba gdzie jest "htdocs" ...
blm
Witam mam podobny problem:
Zainstalowałem serwer Apache v.2.2.14 - działa..
Doinstalowałem PHP v.5.2.12 - działa..
Chciałem dodałem w 'php.ini':
Kod
[PHP_BZ2]
extension=php_bz2.dll
[PHP_ZIP]
extension=php_zip.dll
[PHP_MYSQLI]
extension=php_mysqli.dll

Apache przestał startować.. wszystkie 3 pliki istnieją.. gdy wyłączę ładowanie php_mysqli.dll serwer działa, gdy próbuje załadować tą bibliotekę Apache się wywala i dostaje komunikat: "The request operation has failed!".

Nie mogę sobie z tym poradzić.. szukam już rozwiązania od 2h. Dodam, ze nie chce instalować jakiś gotowych paczek typu "Krasnal". Ktoś wie jak sobie z tym problemem poradzić?
icetique
Może nie masz libmysql.dll? Spróbuj znaleźć ten plik w folderze PHP (chyba w folderze ext) i skopiować go do system32.

Kiedyś konfigurowałem wszystko ręcznie, teraz korzystam z Zend Server i muszę przyznać, że robi robotę

EDIT:
No i przede wszystkim patrz w logi serwera. Tam powinien być problem opisany (error.log).
blm
Wszystkie trzy pliki są w tym samym folderze i tylko ma problem z ładowaniem 'php_mysqli.dll'. Error log jest pusty.. dlatego nie wiem co jest nie tak.
Rafalsky.com
Mam podobny problem. Dotyczy on nie tylko wtyczki mysqli. Osobiście zauważyłem problem przy trzech wtyczkach: mcrypt, mysql, oci. Jeżeli ktoś zna rozwiązanie bardzo bym prosił o odpowiedź!
yevaud
rozwiazanie brzmi: zajrzyj w error.log serwera apache
kazdy z tych bledow moze miec inny powod
Rafalsky.com
W tym problem, że error.log nic nie mówi, Apache się wywala i nic nie zapisuje do logów :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.