Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapisywanie do pliku w javascript
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
marekk
Potrzebuję zapisać przez javascript coś do pliku, znalazłem w internecie jakieś przykłady, które wygladają sensownie ale za cholere nie działaja sad.gif Przedstawiam poniżej:

<script language="JavaScript1.2" type="text/javascript">
<!--

//plik = new File("E:\Program Files\EasyPHP1-7\www\bannery\plik.txt");
//plik = new File("E://Program Files//EasyPHP1-7//www//bannery//plik.txt");

plik = new File("plik.txt");

if (plik.open("w")) {
plik.write("tralalalaala");
plik.close();

} else {
write("Nie mogę otworzyć pliku.");
}

//-->
</script>

Czy ktoś orientujący się mógłby mi wytłumaczyć czemu ten kod nie działa? Co do ściezki probowałem jak widać róznych ale nie idzie z zadna sadsmiley02.gif
marcini82
Z tego co wiem, to nie da sie zapisac pliku lokalnego za pomoca JavaScript z poziomu przegladarki...
toolmaniak
Zgadzam się z przedmówcą powyżej. Do tego wystarczy looknąć na debugger javascript gdzie wywala brak definicji File, stąd nie można użyć czegoś w stylu new File();. Nie wiem kto pisze takie kwiatki...

Jednak można za pomocą JavaScript podobnie jak VBScript dostać się do systemu plików, ale tylko lokalnie i trzeba użyć w tym celu ActiVeX. np cos jak poniżej:

1. <script LANGUAGE="JavaScript">
  2. <!--
  3. var fso,newFile;
  4. var fso = new ActiveXObject("Scripting.FileSystemObject");
  5. var newFile = fso.CreateTextFile("c:\pliczek.txt", true);
  6. newFile.WriteLine("test");
  7. newFile.Close();
  8. -->

Sprawdzałem i działa. Pozdrawiam biggrin.gif
marekk
Ok. dzieki za informacje, też tak z czasem pomyślałem ze chyba nie ma takiej mozliwosci... a ten przykład hmm z sieci wziąłem blink.gif Niestety Twojego kodu nie będę mgl użyć gdyż potrzebuję zapisać pewne informacje na serwerze sad.gif

Wymyśliłem jednka pewien inny sposób i moze dam radę to obejść smile.gif
erix
Cytat
Jednak można za pomocą JavaScript podobnie jak VBScript dostać się do systemu plików, ale tylko lokalnie i trzeba użyć w tym celu ActiVeX. np cos jak poniżej:

Tylko IE tongue.gif

Cytat
Niestety Twojego kodu nie będę mgl użyć gdyż potrzebuję zapisać pewne informacje na serwerze

A co stoi na przeszkodzie, aby użyć AJAX-a?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.