Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobić coś takiego jak tutaj na forum -szybka edycja posta i zapisanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
pasTerzu
Tak jak w temacie - czy ktoś może mniej więcej opisać w jaki sposób uzyskać taki efekt jak tutaj na forum chodzi mi o szybką edycję swojego posta i zapisanie tutaj po kliknięciu wyskakuje okienko można dokonać zmian i następnie zapisać. Jak uzyskać taki efekt ? Nie chodzi mi tu o gotowe rozwiązanie tyko o jakieś krótkie info. Z góry dzieki.
acztery
w ajax da się zrobić
pasTerzu
A w czyms innym ?
ano
Cytat(acztery @ 9.11.2006, 16:24:04 ) *
w ajax da się zrobić

Nie w ajax'ie tylko w JavaScript jak coś...
Bardzo prosto: po kliknięciu na przycisk, pobieraja się do zmiennej y treść <div /> w którym jest zapisany tekst, który chcesz edytować. Następnie usuwasz całą treść z tego <div />, wstawiasz do niego <textarea /> a wartością zmiennej y. Koniec fazy 1.

Faza 2 polega na tym, że po kliknięciu na guzik "wyślij" dane z <textarea /> wysyłane są teraz dzięki ajax'owi do pliku .php, który zapisuje zmienioną treść. Po kliknięciu na "wyślij" uruchamia się także funkcja JS, która czyści wszystko z <div /> (czyli ten tag textarea), a ajax wczytuje treść pobraną z pliku load.php.
Koniec
acztery
"Faza 2 polega na tym, że po kliknięciu na guzik "wyślij" dane z <textarea /> wysyłane są teraz dzięki ajax'owi do pliku .php, który zapisuje zmienioną treść. Po kliknięciu na "wyślij" uruchamia się także funkcja JS, która czyści wszystko z <div /> (czyli ten tag textarea), a ajax wczytuje treść pobraną z pliku load.php." to ajax czy nie wez sie zastanów chłopcze ...
ano
JavaScript. Nie wiem czemu, ale większość osób myśli, że te wszystkie efekty to zasługa ajaxa... Przecież ajax jest napisany w javascript, a wszystkie efekty 'graficzne' są zrobione w JS.
gekon
Zobacz przydkłady do advAJAX.

A w kwestii nazewnictwa: AJAX jest nazwą "makretingową" dla obiektu XMLHTTPRequest i jest implementowany w różnych językach skryptowych obsługiwanych przez przeglądarkę.
nitro18
A macie jakiś konkretny kod?
Sabistik
Poszukaj pod hasłem: "editable div"
nitro18
Znalazłem, ale mnie nie zadwalają.

Ja chce zrobić własnie takiego ale bez AJaxa.

czyli daje <form action>
tutaj pole z treścią którą można edytować
</form>
revyag
Czegoś takiego nie zrobisz. Jeśli edytujesz jakąś treść to musisz ją skądś pobrać, np. z bazy danych i bez przeładowania strony wyświetlić, tylko w js tego nie zrobisz, tak samo jak nie zapiszesz zmienionej treści. Nie wiem dlaczego tak bardzo boisz się użyć ajaxa, właśnie do takich rzeczy został stworzony.
nitro18
Nie boje sie tylko dość jeszcze nie znam tej technologii smile.gif

A jak zrobić to przy pomocy ajaxa ale tak zebym mógł w dokumencie określić gdzie wysłać czyli

<form action="idz.php" method="post">
treść do edycji
</form>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.