Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generator (paleta) kolorow
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
3miel
Witam,

zauważyłem na wielu stronkach (których teraz nie moge znalezc:/ ) cos takeigo ze po najechaniu na jakies pole wyswietla sie paleta klolorów, i po kliknieciu na dowolny kolor, jego kod wyswietla sie obok w polu INPUT.

Teraz bardzo by mi to się przydalo, wiec zwracam sie do was z prosba i podanie jakis linków (moga byc nawet przyklady na innych stronach), lub gotowe skrypty.

Pozdrawiam,
3miel

--- EDIT ---
znalazlem coś mniejwiecej podobnego: http://js.webhelp.pl/js/prz.php?id=../prz/...olorpicker.html tylko ze niestety tam trzeb kliknac w przycisk zeby sei pokazala paleta, a ja chce zeby po najechaniu si epojawila i po wybraniu koloru znikala.
dr_bonzo
Zobacz jaka funkcja jest wywolywana 'onclick' i wstaw ja do 'onmouseover' a zamykanie palety do 'onmouseout' lub zrob to w inny sposob.
3miel
Cos tak próbuje z tym zrobić, ale nie umiem zrobic zeby sie chowalo jak sie wybeirze kolor:/

A pozatym nie wiem jak zrobic, zeby ten div z kolororami wyswietlal sie obok, anie pod spodem...

Jezeli ktos potrafi to bylbym wdzieczny gdyby mi pomogł, lub podaj inne skrypty tego typu

--------EDIT-----------------
Mam pomysł zeby zrobić to samemu, tylko znowu komplikacje... mam kilka pytan (nie chce zakladac nowego topicu, wiec pisze tutaj)

Jak zrobic:

-pokazywal sie div zaraz przy myszce, po kliknieciu na inny div.
-po wybraniu koloru ten div ktorego sie kliklo przybral by taki kolor, i inne elementy (do podglądu)
-po wybraniu kolory by ten div znikal
-kolory do palety moge ustawic recznie.
kajko84
moze to Ci pomoze...

jakis czas temu robilem cos podobnego w jednym ze swoich projektow
wykorzystalem do tego celu gotowy skrypt JS (ColorPicker2.js) znaleziony gdzies na necie

tu masz link ColorPicker2.js

natomiast w linku przy ktorym ma sie wyswietlac owa paleta wstawiasz cos w tym stylu:

1. <?php
  2. echo " <tr><td class=table_rows height=25 width=20% style='padding-left:32px;' nowrap>Kolor:</td><td colspan=2 width=80%
  3. style='color:red;font-family:Tahoma;font-size:10px;padding-left:20px;'><input type='text'
  4. size='20' maxlength='7' name='post_color'>&nbsp;*&nbsp;&nbsp;<a href="#"
  5. onclick="cp.select(document.forms['form'].post_color,'pick');return false;" name="pick" id="pick"
  6. style='font-size:11px;color:#7e1219;'>Wybierz kolor</a></td></tr>n";
  7. ?>

mam nadzieje ze choc troche Ci to pomoze smile.gif pozdrawiam
3miel
Nie wiem czemu, ale nie chce dzialać:/

Skopiowalem twoj kod, dodalem linka do pliku JS i nic: Script error.
kajko84
jesli chodzi o link sproboj tego:

1. Kolor: <INPUT TYPE="text" NAME="color2" SIZE="20" VALUE=""> <A HREF="#" onClick="cp2.select(document.forms[0].color2,'pick2');return false;" NAME="pick2" ID="pick2">Wybierz</A>

natomiast co do samego skryptu:

zapisz go sobie do tego folderu w ktorym jest plik w ktorym wstawiasz powyzszy link i w sekcji head umiesc cos takiego:

1. <script LANGUAGE="Javascript" SRC="ColorPicker2.js"></SCRIPT>
  2. <script LANGUAGE="JavaScript">
  3. var cp = new ColorPicker('window'); // Popup window
  4. var cp2 = new ColorPicker(); // DIV style

zajrzyj tez tutaj:
link

pozdrawiam
3miel
Działa jak należy:)

Tylko chciałbym to troche przerobic.

Jak zobić, żeby zmianial sie kolor diva lub tekst w środku po wybraniu koloru?

znalazlem taki element w skrypcie:
Kod
document.getElementById(this.divName).innerHTML = this.contents;

który jest odpowiedzialny za wyświetlanie wybranego kodu w INPUT, i dodałem niżej taka liniję:
Kod
document.getElementById(this.divName+'tekst').style.color=this.contents;

ale niestety nie działa:(

Możecie mi z tym pomóc?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.