Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne odświeżanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
kajko84
Witam

Tak sie zastanawiam... da sie sie napisac skrypt (js, php, ajax) ktory odswiezalby strone automatycznie, ale tylko raz - zaraz po jej otworzeniu?

kombinowalem troche sam, ale juz nie mam pomyslow, bo strona albo nie odswieza sie wogole, albo odswieza w nieskonczonosc smile.gif

moze ma ktos jakis pomysl?
bede zobowiazny

pozdrawiam

--edit--

czy taki skrypt jest wogole poprawny? javescript znam niestety slabo...

1. <script language="javascript">
  2.  
  3. function odswiez()
  4. {
  5. location.reload();
  6. setTimeout("odswiez()", 50);
  7. }

a np. ten skrypt dziala, ale w nieskonczonosc (nie wiem jak ustawic dzialajaca petle warunkowa)

1. <script language="JavaScript" type="text/javascript">
  2.  
  3. setTimeout("location.reload()", 1000);
  4.  

a w body dalem:

1. <body onload="location.reload()">
batman
W funkcji odswiez() sprawdź czy istnieje ciastko np juz_odswiezono. Jeśli nie, to je ustaw i odśwież stronę. Jeśli istnieje, to nic nie rób. Kodu nie podam, ponieważ nie mam teraz czasu. Wieczorem będę miał chwilę wolnego, więc podam kod.
kajko84
dzieki za pomysl
rzeczywiscie na ciastkach dziala, napisalem cos takiego i jest oki:

1. <?php
  2. if (isset($_COOKIE['odswiezono'])) {
  3. echo '<body marginwidth="0" marginheight="0" topmargin="0" bottommargin="0" leftmargin="0" rightmargin="0">';
  4. } else {
  5. $spr=1;
  6. setcookie('odswiezono', $spr, time()+5);
  7. echo '<body marginwidth="0" marginheight="0" topmargin="0" bottommargin="0" leftmargin="0" rightmargin="0" onload="location.reload()">';
  8. }
  9. ?>

w zasazdzie moze tak zostac, ale czy nie daloby sie tego zrobic na zmiennych? pytam z czystej ciekawosci... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.