Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: BB Code
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
siorbi
zrobilem na swojej stronie cos co wyglada dokladnie jak BB Code na tej stronie ale mam dwa problemy:
  1. nie wiem jak w js zrobic zeby wkleic taki [ b ] [ / b ] w miejscu gdzie znajduje sie kursor, bo jak narazie mam poprostu dopisywanie na koncu
  2. nie wiem jak rozpoznwac ze ktos chce umiescic cos w nowej lini wiec zrobilem dodatkowy przycisk [ br ] ale to jest kiepskie rozwiazanie
jak to wszystko rozwiazac ?

pozdrawiam
kossa
ad.1 - było na forum - poszukaj
ad.2 - nl2br();

Łukasz
siorbi
dzieki przy okazji podam link do podpunktu 1 link

a teraz jeszcze pytanie ... do bazy danych wpisywac tekst juz po nl2br() czy funkcje ta wykonywac dopiero przy odczycie wiadomosci ?

p.s.
wystarczy chwile poszukac wszystko na temat bb code
Kamil J.
Cytat(siorbi @ 5.01.2007, 16:05:12 ) *
dzieki przy okazji podam link do podpunktu 1 link

a teraz jeszcze pytanie ... do bazy danych wpisywac tekst juz po nl2br() czy funkcje ta wykonywac dopiero przy odczycie wiadomosci ?

p.s.
wystarczy chwile poszukac wszystko na temat bb code

Przy odczycie wiadomości, ponieważ potem jak ten tekst będziesz edytować to potrzebujesz źródła bez <br /> tylko z \n

Kamil
katoda
IMHO lepiej zrobić zapis do bazy danych już po nl2br(), a przy odczycie do edycji str_replace('<br />', '\n', $str) -> wtedy masz mniej wywołań funkcji nl2br(), która jednak wykonuje n operacji (n - ilość znaków w poście)...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.