LuckyLuke
2.02.2007, 17:46:39
Czesc wszystkim.
Chcialbym sie dowiedziec czy jest jakis sposob na kontrolowanie zawartosci historii przegladarki.
W mojej aplikacji www, mam kilka formularzy. Po ich zawalidowaniu otwiera sie stronka z podsumowaniem. Jednak kiedy uzytkownik bedzie staral sie powrocic do strony z formularzem, za kazdym razem zamiast formularza nastepuje walidacja.
Jak rozumiem w historii znajduje sie wpis z żądaniem zawalidowania formularza.
Po stronie serwera zrobilem zabezpieczenia, wiec dane nie sa ponownie dodawane do bazy. Jednakze chcialbym znalezc bardziej elegancki sposob rozwiazania tegoz problemu.
Pozdrawiam
LuckyLuke
Cytat(LuckyLuke @ 2.02.2007, 17:46:39 )

(...) czy jest jakis sposob na kontrolowanie zawartosci historii przegladarki.
Nie ma żadnej możliwości żeby to kontrolować.
Joy-machine
4.02.2007, 15:17:59
W formularzu generujesz input->hidden z jakimś kluczem, ktory kopiujesz do sesji, w momencie walidacji sprawdzasz czy klusz z form'a jest w sesji, jezeli tak to wpuszczasz do walidacji i kasujesz 'zużyty' klucz z sesji. Jeżeli form przyleci jeszcze raz ale ze zużytym kluczem to nie walidujesz. To juz sprawa php.
A co do JS: w JS można do innych stron "przechodzić" na 2 sposoby:
- document.location.replace('http://');
- window.location.href='http://';
Przy czym różnica polega na tym, że w 1 metodzie nowy adres strony wskoczy na miejsce aktualnego 9mówiąc o historii) i strona się oczywiści załaduje, natomiast w 2 przypadku będzie to klasyczne przejście do następnej strony z nowym wpisem w historii. Dlatego gdy używasz na stronie nr 3 użyjesz 1 wersji (np przechodząc do strony 4), a następnie klikniesz Back to wrócisz do strony 2, nie 3.
Taki OT, może się przyda.
W sumię na tym forum tak jest, że jak wyśle się posta i potem da powróć to już nie pyta o dane z posta i nie dodaje drugi raz
Joy-machine
4.02.2007, 21:14:54
Nie trzeba przekierowywać requesta na 'samego siebie', czyli na ten sam plik, można wyslać do pliku xxx.work.php który nic nie wyświetla a jedynie przerabia (zapisuje) i headerem powrót do stronki. Ja tak bardzoooo długo robiłem, teraz odszedłem ze względu na ilość plików (wygodniej się pisze mając wszystkie akcje w 1). Nie było problemu z formularzami a i inne rzeczy były troszkę wygodniejsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.