Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o formularz
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Civil
Witam, jak najprościej zrobić coś takiego, mam:
  1. <input style="border:none; background-color:#990033" type="radio" value="1" checked name="jakie"> 1<br>
  2. <input style="border:none; background-color:#990033; margin-top:3px" type="radio" value="2" checked name="jakie"> 2<br>
  3. <input style="border:none; background-color:#990033; margin-top:3px" type="checkbox" name="3" value="ON"> costam<br>

I chce zeby ptaszek 3 byl mozliwy do zaznaczenia (aktywny) wtedy i tylko wtedy kiedy zaznaczona jest dwojka a nie jedynka, jak to najprosciej zrobic?

Pozdrawiam.
JaRoPHP
Skorzystaj z JavaScript-u. Podobny temat (z przykładowym rozwiązaniem) - musisz tylko dokonać drobnych modyfikacji.

I uwaga: wszystkie atrybuty mają swoje wartości, oraz wszystkie znaczniki mają być zamknięte, więc powinno wyglądać tak:
  1. <input style="..." type="radio" value="1" checked="checked" name="jakie"> 1</input>

EDIT (zgodnie z uwagą gekona):
  1. <input style="..." type="radio" value="1" checked="checked" name="jakie" /> 1
lopik
Wartości atrybutów nie mogą się zaczynać od cyfr!!
Civil
wiem ze nie moga zaczynac sie od cyfr, uzylem ich specjalnie by latwiej bylo mi wskazac o co mi chodzi. Jutro z tym pokombinuje. Dzieki za porade.
gekon
JaRoPHP: akurat input nie jest elementem parzystym i nie ma znacznika zamykającego, należy dać ukośnik na końcu.
lopik
  1. <form name="check">
  2. <label>Jeden<input type="radio" value="a" name="jakie" onclick="a(this.form)" /></label>
  3. <label>Dwa<input type="radio" value="b" name="jakie" onclick="b(this.form)" /></label>
  4. <label>OK<input type="checkbox" name="x" value="on" disabled="disabled" /></label>
  5. </form>
  6. <script type="text/javascript">
  7. function b(f)
  8. {
  9. f.x.disabled = false;
  10. }
  11.  
  12. function a(f)
  13. {
  14. f.x.checked = false;
  15. f.x.disabled = true;
  16. }
  17. </script>
  18. </body>
JaRoPHP
@gekon - oczywiście...
Za błąd (dość trywialny) - sorki.
gekon
Nic się nie dzieje smile.gif Każdemu się zdaża.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.