Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o łącze
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mhendzel
Witam.
Chciałbym się zapytać czy łącze 1536 kb/s wystarczy żeby założyć serwer, na którym będzie 20-30 unikalnych wizyt dziennie? Chodzi mi o to czy jest to wystarczająca prędkość na taki prosty serwer (max 2 osoby online)
z góry dziękuję za odpowiedż

pozdrawiam
Sokal
W serwerze ważniejszy jest upload od downloadu winksmiley.jpg
mhendzel
A jaki zazwyczaj jest upload? może się mylę ale chyba to jest 1/2 lub 1/4 tego łącza, ale nie wiem dokładnie :/
a jakie musiałby być upload żeby 2 osoby spokojnie mogły na raz korzystać ze stronki na serwerze?
Cysiaczek
Dla dwóch osób, to obojetnie jakie łącze (np, 128 kb/s).
Upload jest zależny od operatora. W Polsce jest najwięcej łacz asymetrycznych, czyli downstream jest większy niż upstream. 1/2, czy 1/4? To ciężko powiedzieć - różnie bywa. Ja w multimedii mam 1024/256, a zatem 1/4.

Pozdrawiam.
sagittariuspl
starczy takie łącze, chyba, że chcesz na tym posadzić coś ogromnego - np. ogromną ilość zdjęć - jak będzie kilka osób może być nieciekawie
mhendzel
Dziękuję za odpowiedź smile.gif
Tom:-)
Czy jest zależność między upload a downloadu? Chodzi mi o to czy jak ściągam coś z neta to mi spowalnia wtedy prędkość wysyłania?
sagittariuspl
nie, choć to zależy od przypadku biggrin.gif jeżeli sciągasz wiele, że się tak wyrażę, 'rozproszonych' pakietów z sieci, np. z różnych stron części tych samych plików, to możesz sobie zapchać porty i wtedy, np. wysyłanie nie bedzie miało miejsca, bo pierwszeństwo będzie miało ściąganie
No bo ja mam Liveboxa i chce serwer postawić a właściwie forum i a ściągam dużo trochę przez BearSheare i z torrentów
sagittariuspl
po pierwsze - nie radzę. p2p zapycha porty niemiłosiernie, chyba, że chces by użytkownicy widzieli wciąz - 'przekroczono czas połaczenie'
po drugie - 'budowa' serwera w domu jest nieopłacalna. dobry hosting można wykupić za 50 zł rocznie i spokojnie na takim forum podźwignie i to dosyć spore. wydatek niewielki, a policz ile zaoszczędziś gdy bedziesz wyłaczał komputer, bo serwer musi być ON 24/7
Aha. A to jeszcze jedno pytanie trochę nie do tego działu ale może nikt nie zauważy. Czy jeżeli router ma załóżmy 4 gniazda i posiadam załóżmy prędkość 512 toczy na każdym gnieździe bym miał 512 czy 512 podzielić na ilość stanowisk czyli w tym przypadku na 4??
sagittariuspl
tak, zupełnie nie na temat biggrin.gif
ja bym wybrał następująco: dzielenie dynamiczne. jeżeli ktos korzysta tylko z gg i miałby przydzielone na stałe 128 to sporo by się marnowało, co ktoś mógłby wykorzystać. czyli jednym słowem tak - jeżeli łacze jest wykorzystywane 100% to każdemu po równo, po 128, jeżeli sieć nie jest obciązona, to w danym momencie może być troche wiekszy transfer. należy tylko pamietać o użytkownikach p2p - oni potrafią zapchać ruch nawet ze stałym ustawieniem 128 i sieć siada każdemu
Wielkie dzięki mistrzu smile.gif
Diwi
Cytat
należy tylko pamietać o użytkownikach p2p - oni potrafią zapchać ruch nawet ze stałym ustawieniem 128 i sieć siada każdemu

Głównym problemem przy zapychaniu łącz jest zapychanie uploadu, wystarczy odpowiednio przyciąć upload delikwentowi i problem rozwiązany.
tak już zrobiłem chociaż w bitlordzie nie da sie wyłączyć ale ustawiłem na minimum
sztosz
Cytat(sagittariuspl @ 22.07.2007, 20:22:34 ) *
po pierwsze - nie radzę. p2p zapycha porty niemiłosiernie, chyba, że chces by użytkownicy widzieli wciąz - 'przekroczono czas połaczenie'

Nieprawda winksmiley.jpg Albo raczej zależy to od systemu operacyjnego i konfiguracji wszystkiego. Ja mając łącze 1Mbit/256kbit bez problemu ściągam różne rzeczy poprzez protokół bittorent i w tym samym czasie gram w CS z serwerem dedykowanym założonym na moim kompie (osobno serwer i klient) i nie ma problemu z opóźnieniami.

W service pack 2 do XP limit połączeń jednoczesnych wychodzących został na sztywno (hardcoded) ustawiony na 10, to samo jest w Viście [nie ma sensu komentować idiotycznych powodów idiotycznego zachowania Microsoftu]. Ale wystarcza zmiana kilku bajtów w tcpip.sys i wszystko śmiga bez problemu, zakładając że limit połączeń programu którym ściągamy jest rozsądny (większość ma nie najgłupsze kreatory) i ograniczyć ściąganie tak żeby ze 20 kB uploadu i downloadu zostało. Na CS'a starczy. Na stronkę o której mowa też, może nie będzie śmigać jak google, ale nie powinno być problemu. Dużo zależy od sterowników karty sieciowej czy modemu, bo jak są kiepsko napisane to się Net będzie dławił.

Jak to w Linuxie wygląda nie wiem.
Czy łącze z prędkością wysyłania 128 wystarczyło by mi na założenie forum?
kwiateusz
dla kilku osób powinno pociągnąć (oczywiście przy kilku na raz będzie działało słabo)
Da rade na minutę 50?
sztosz
50 użytkowników w ciągu minuty na łączu 128 kb/s? Zapomnij biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.