Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zwiechy myszki pod Windowsem i Linuxem
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
tiraeth
Witam,

mam taki problemik. Od jakichś dwóch miesięcy mam nową myszkę (jakiś badziew media_tech), która od dwóch dni nie chce działać prawidłowo. Podłączyłem drugą taką samą (kupioną w tym samym okresie) i ta także nie chce dobrze działać. Najpierw myślałem, że to jakieś myszki są felerne i czas je wymienić na coś "potężniejszego", ale chyba nie w tym rzecz - na drugim komputerze myszka działa, bardzo dokładnie. Myszki optyczne podpięte pod PS/2.

Podaję logi ze swojego kompa (Windowsowe i Linuksowe)

Linux Ubuntu 7.04:
Kod
input: ImPS/2 Generic Wheel Mouse as /class/input/input3
(...)
psmouse.c: Failed to enable mouse on isa0060/serio1
(...)
psmouse.c: bad data from KBC - timeout
(..)
Wheel Mouse at isa0060/serio1/input0 lost synchronization, throwing 1 bytes away
psmouse.c: resync failed, issuing reconnect request
(...)
input: ImPS/2 Generic Wheel Mouse as /class/input/input7

Windows XP SP2:
Kod
Błędy pojawiają się od 11-06-2007:

(po zmianie próbkowania z 100 na 80 i resecie windowsa)

Ostrzeżenie
ID: 20
Źródło: i8042
Opis: Nie można ustawić wskaźników klawiatury.

Ostrzeżenie
ID: 19
Opis: Nie można ustawić częstotliwości powtarzania i opóźnienia klawiatury.

Ostrzeżenie
ID: 17
Opis: Po zresetowaniu myszy urządzenie wysłało jedną lub kilka niepoprawnych odpowiedzi.

(godzinę wcześniej...)

Błąd (3x):
ID: 22
Opis: Nie można ustawić szybkości próbkowania myszy.

Gdy podłączyłem myszkę pod USB (podłączyłem w sumie dwie) to windows zwracał mi błąd urządzenia USB...

Czy ktoś wie w czym może tkwić problem? Nie chcę kupować myszki, jeżeli okaże się, że wina leży po stronie komputera? To nie jest wina Windowsa, bo na Ubuntu też mam taki problem.

Proszę o pomoc smile.gif
webdice
Wygląda na to że coś z płytą główna, pożycz od znajomego jakąś myszkę (najlepiej innej firmy) i sprawdź raz jeszcze.
tiraeth
Podłączyłem A4Tech BW-5 (taka ponad roczna...) pod USB i wygląda jakby działała (tzn. jak ją odwrócę to dioda mruga tongue.gif) Jak ją podłączyłem i uruchomiłem Windowsa, to w logach nie znalazłem niczego co oznaczało by Ostrzeżenie/Błąd lub odwoływało się do i8042 smile.gif Potestuję ją jeszcze chwilę w Paintcie... a potem spróbuję ją przejściówką do PS/2 podłączyć.

Czyżby wina leżała po stronie portu PS/2?

edit: Ta pod USB też już świruje, gdy nie mogę ruszyć myszką do dioda mruga, tak jak sygnalizator przesyłania danych w porcie (np. na aparacie) :/ Już nie wiem co jest nie tak... powoli się wkurzam!

edit2: Podłączyłem innego A4Techa pod USB (także optyczna), także zwiesza się... czy czas na wyrzucenie płyty głównej. Dziwne, że stało się to nagle, praktycznie z dnia na dzień...

edit3: Właśnie przed chwilą, po kilkunastu minutach od edit2, wywaliło mi ponowną instalację myszki w WinXP i że wystąpił błąd przy instalacji ale myszka próbuje się ruszać, tzn. co chwilę się zwiesza...

Chciałbym się dowiedzieć jak mogę sprawdzić czy to wina płyty głównej, bo jeżeli tak, to coś czuję, że trochę kasy, którą miałem na 18-stkę dostać poleci na nowy sprzęt...
sztosz
Sprawdź pod kątem wirusów i spyware. Spróbuj z myszkami logitecha lub M$. Czy sprawdzałeś każdy port USB? Jak z innymi urządzeniami pod USB?
tiraeth
Sprawdzałem Avastem, zero szpiegów i wirusów. Odnośnie innych myszek (MS, Logitech) to takowych nie posiadam. Sprawdzałem 4 porty USB, myszki, które tam podpinałem to był zgon.

Co do innych urządzeń, to dziwię się, że od tygodnia modemik ST330 ADSL traci synchronizacje co jakiś czas.

Wyłączyłem w biosie wbudowaną kartę dźwiękową (AC97), włączyłem windowsa i nie zauważyłem błędu i8042... dodatkowo myszka PS/2 zaczęła elegancko chodzić. Czyli co, karta dźwiękowa kolidowała z urządzeniami? smile.gif Jeszcze sprawdzę co będzie z modemem tongue.gif
sztosz
Jak Speedtouch pod USB traci synchronizację, to można domniemywać że problemem są rzeczywiście porty USB. Ale jak po wyłączeniu AC97 zaczyna działać wszystko normalnie, to ja nie wiem co to jest (chyba że sterowniki w co wątpię), bo nie jestem elektronikiem.
tiraeth
Włączyłem ponownie AC97 OnBoard w BIOSIE i myszka działa tongue.gif Błędu w logach windowsa nie ma po restarcie winksmiley.jpg

Zobaczymy tego Speedtoucha. Zgłaszam do techników TP, dzisiaj do mnie dzwonił gościu, że kolega restartował na centrali wsio i powinno być dobrze, ale po tym jak się rozłączył, jeszcze mi się rozsynchronizował raz.

Zobaczymy teraz smile.gif A już się bałem, że będę musiał płytę i proca zmieniać (płyt do Socket A coraz mniej tongue.gif) - choć zapewne w niedalekiej przyszłości zapragnę mieć dwurdzeniowego AMDka smile.gif

W każdym bądź razie dzięki za pomoc, za to, że wogóle odpisaliście. Jeżeli macie jeszcze jakieś propozycje odnośnie Speedtoucha to poczytam smile.gif
Sokal
Heh, mi ostatnio też myszka się zawiesz, tak przez jakieś 5-8 sekund nie da się nic nią zrobić. Próbowałem różnych myszek, zawsze to samo, o dziwo na laptopie działa :/ Też mam płyte pod Socket A tongue.gif Może ten typ tak ma.

@tiraeth jaki masz mostek południowy?

//
mój problem się rozwiązał jak "pożyczyłem" od kolegi kilka dodatkowych portów USB...
tiraeth
Ja już mam dosyć...

Pod Windowsem myszka PS/2 nie działa (zwiesza, zwiesza, w końcu pada całkowicie). Podłączając A4Techa pod USB, dioda świeci się jak szalona, po czym myszka gaśnie (pełny zgon) a Windows zwraca błąd, że urządzenie usb jest uszkodzone. W Windows nie ma uruchomionej usługi kontrolera HID (brak pliku hidcostam.dll). Myszka podłączona przez przejściówkę USB->PS/2 - także zgon. Nie mam już siły, nie chcę kupować nowej płyty głównej, bo narazie nie mam na to kasy, więc szukam rozwiązania, które pozwoli mi normalnie (na jakiś czas) pracować.

Pod Linuxem nie działają myszki USB, PS/2 zwiesza jak na Windows.

Jestem kompletnie załamany. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
strife
Cytat(tiraeth @ 13.06.2007, 00:33:22 ) *
Jestem kompletnie załamany. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

Podaj adres, prześlę Ci myszkę na kablu na ps2 biggrin.gif

A poważnie .. nie czytałem tego tematu od początku, ale sprawdź na innym kompie pod XP czy problem też występuje. Może jest to błąd tego modelu pod XP, może firma wydała jakiś specjalny sterownik (A4Tech) na swoje modele biggrin.gif

Albo może XP z service pack'iem ? snitch.gif

Pozdro.
tiraeth
Myszki działają na innym kompie. Przecież piszę, że na Linuxie też nie chodzą pod USB.

Pod PS/2 "kuleją" i się wieszają ciągle. Jutro będę się kontaktował ze znajomym technikiem-informatykiem, może coś doradzi. Jak nie to sobie sprawię (niechciany) prezent na osiemnaste urodziny...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.