Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwis o drinkach a polskie prawo.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Moli
Myślę nad stworzeniem serwisu o drinkach (alkoholowych), ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak odnosi się do tego polskie prawo. Czy osoba prowadząca taki serwis musi być pełnoletnia, czy jest to legalne z polskim prawem itp.

Jeśli ktoś wie coś na ten temat, lub wie gdzie szukać informacji to czekam na odpowiedź.
sagittariuspl
rozumiem, że nie jesteś pełnoletni (tak wynika z postu) -> chyba od razu w kontekście prawa odpadasz. przed 18 rokiem życia nie masz prawa wiedzieć co to alkohol (mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi). poza tym nie wpływa to dobrze na wiarygodność strony
zapytaj wujka google - gdzieś w sieci jest piękne forum prawne -> tych kolegów zapytaj, oni będą bardziej obeznani w problemie

p.s. pomysł dobry -> tylko wykonanie trzeba dokładnie przemysleć
Moli
No jeszcze roku mi brakuje smile.gif Ale nigdzie nie będzie podane że pije, tylko użytkownicy będą mogli umieszczać swoje przepisy tam. Dlatego mam wątpliwości.
tiraeth
sagittariuspl: Czy Ty naprawdę uważasz, że nieletni wg. prawa nie mogą mieć żadnych informacji o alkoholu smile.gif ? Jeżeli tak to Roman, nie pieprz! winksmiley.jpg Wydaję mi się, że trochę przesadzasz tongue.gif

Picie alkoholu przez nieletnich nie jest zagrożone karą dla pijącego, lecz dla jego rodziców. Prawo zakazuje sprzedaży alkoholu nieletnim.

Odnośnie samego serwisu, to moim zdaniem nie ma przeszkód jakie zabraniałyby Ci założyć taką stronę. IHMO masz prawo się wypowiadać na jaki temat chcesz, jeżeli nie czynisz tym innej osobie krzywdy smile.gif

Ewentualnie zejdziesz do podziemia winksmiley.jpg Tak jak napisy tongue.gif
sagittariuspl
zostałem źle zrozumiany biggrin.gif spójrzmy prawdzie w oczy - który z nastolatków nie wyłaził z domu z kolegami (tudzież koleżankami) na kilka piw tak by rodzice nie wiedzieli (poza mną ;] nie musiałem). tylko podanie na takiej stronie informacji o autorze (co jest mile widziane) z podaniem wieku nie wchodzi w grę.
co do prawa - nie wiem jak too wygląda, np. do reklamy alkoholu po 22, czy podobnych antyalkoholowych praw. kiedyś była taka historia, że ktoś prowadził sklep z cygarami - podobny produkt. tam też musiał zachować kilka zasad by nie łamać polskiego prawa i strona, która prowadził o cygarach też jakieś mała ograniczenia - nie wszystko można pokazać.
i oczywiście na starcie wielki napis - CZY MASZ 18 LAT? tak czy nie?
LonelyKnight
Pytaj tutaj http://forumprawne.org/ w prawie karnym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.