Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gra w php
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Darth Michu
Witam. Temat trochę z innej beczki, ale w miarę ciekawy.

Od około 4 tygodni piszę grę browserową w php, i jak na razie dobrze mi idzie. Natrafiłem jednak na problem pisząc skrypt walki pvp. Zasatanawiam się nad sposobem w jaki dana zbroja/hełm/cokolwiek innego miałoby wpływać na zmniejszenie obrażeń od danej broni/czaru. Myślałem już nad zastosowaniem procentów (np. jakaśtam zbroja broni przed 10% obrażeń) Pomysł jednak odrzuciłem, gdyż w ten sposób istniałby limit jakości zbroi.

Grając w wiele gier, zarówno sp, jak i mmo, doszłem do wniosku że istnieje jakiś sposób na taką organizację zbroi, broni i innych, że można by w nieskończoność ulepszać zbroje(przykłady: Diablo II, I-rpg.net)

Czy ktoś ma pomysł, jak to zrobić?
UDAT
Co to ma wspólnego z PHP?
kwiateusz
Przeniesiono PHP->Hydepark
Black-Berry
zamiast linowo zmniejszac obrażenia zmniejszaj je za pomocą funkcji która jest zbieżna do granicy y = 100

Pozdrawiam smile.gif
Darth Michu
YYYY.... co?
"zmniejszaj je za pomocą funkcji która jest zbieżna do granicy y = 100"

Można by troszeczkę jaśniej?
Spawnm
zobacz sobie gf lub vallheru:)
$wroga sila=$wroga sila-($moja obrona + zbroja)
$mojehp=mojehp-wrogasila
Black-Berry
kiedy jeden punkt $armor zmniejsza obrazenia o 1% to znaczy że zmiejszasz obrażenia liniowo. Jeśli np 1pkt $armor= 10% zmniejszonych obrazen, a 2pkt armor to 15% a 3pkt to 20% tzn ze zmniejszają sie one nie liniowo. Musisz wymyslic taka funkcje dla ktorej np 99pkt armor to 50%zmniejszenia, 2000pkt to 99% zmniejszenia, 9999999999pkt to 99,99% zmniejszenia. 100% to granica której nigdy sie nie osiaga wraz z zwiekszaniem liczby $armor (matematyka z 2 klasy liceum)
Darth Michu
Bardzo sprytne, do zrobienia. (Ty jesteś z 2 liceum? Ja skończyłem 3 gim tongue.gif )

Dzięki bardzo!
envp
Lepiej zeby mike_mech tego nie widzial bo on matme kończył... Poczytajcie o np funkcji ekspotencjalnej...
fiszol
W diablo nie ma czegoś takiego jak rozwijanie zrobi w nieskończoność, wszystko ma tam swoje progi, np redukcja obrażen na pvm - maks 95%, na pvp maks 75%, podobne progi limitują wszystko
Zbłąkany
@envp: ekspotencjalnej? chyba miałeś na myśli eksponencjalnej winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.