Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js]onchange i pierwszy parametr z listy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
skowron-line
Witam, mam problem z lista rozwijana i onchange.
Mam taka liste ktora generuje sie z bazy
i sytuacja jest taka ze zrobilem tak ze jak sie wybierze
z listy jakis numer to po uzupelnieniu na liscie jest o jeden mniej

i kiedy chcem wybrac ostatni lub 1(w przypadku jak lista jest pelna) nie da sie wybrac nr jeden

*mam nadzieje ze dobrze to objasnilem
abc667
a nie można dorobić do listy na początku pustego option-a? nie trzeba bedzie kombinować
skowron-line
no nie poniewaz to nie jest rozwiazanie tylko obejscie problemu a to mnie nie zadowala
phpion
Ja za bardzo nie rozumiem Twojego problemu, opisz go jaśniej lub zobrazuj jakoś smile.gif co do dodania pustego pola: jak dla mnie to dobre ROZWIĄZANIE problemu. Zdarzenie onchange, jak sama nazwa mówi, wywoływane jest gdy następuje zmiana wybranej wartości w liście. Domyślnie wybierana jest pierwsza wartość więc jeśli rozwiniesz listę i klikniesz na pierwszy element zdarzenie onchange nie zaistnieje bo faktycznie wartość wybrana nie ulegnie zmianie. Dodaj więc pusty option i po sprawie.
mike
Przykro mi ~skowron-line ale ~phpion.com ma rację.
Poza tym dodanie jako pierwsza pozycja dodatkowego <option> z value="-- wybierz z listy --" nie powinno być problemem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.