Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kartami sieciowymi
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Jen
Witam:)
Wczoraj w miejscu mojego zamieszkania rozpetala sie burza. Wylaczylam oczywiscie wtyczke z gniazdka z pradem, ale zostawilam podlaczony kabel sieciowy. Po wlaczeniu komputera pojawil sie komunikat "kabel sieciowy jest odlaczony", wiec pomyslalam, ze byc moze administratorzy mojej sieci dla bezpieczenstwa wylaczyli jakies urzadzenia (pelen profesjonalizm;)). Gdy moja cierpliwosc sie skonczyla oszlam do wniosku, ze moze jednak to cos u mnie. Przelaczylam wiec kabel sieciowy do drugiej karty sieciowej (bo mialam 2) i po ustawieniu adresow zaczelo smigac! Wiec mysle "o_O fajnie, pierwszy raz burza spalila mi cos w komputerze". Dzis rano wstaje i sytuacja identyczna! Tym razem nie dziala ta druga karta sieciowa, nie swieci sie link, dostaje znow komunikat, ze kabel jest odlaczony:/ Tyle, ze w nocy burzy juz nie bylo... Szczesliwym trafem mam w domu zapas kart sieciowych;) Podlaczylam trzecia. I znow dziala. Tylko nie wiem co sie stalo z tymi poprzednimi. Macie jakikolwiek pomysl? Boje sie, ze po restarcie komputera bede musiala uzyc kolejnej karty. To juz ostatnia, wiec chyba zabawa sie skonczyla:/
Prosze o pomoc.
webdice
1. Jeśli masz kartę zintegrowaną i na PCI, spróbuj przepiąć kabel i zobacz czy będzie dalej występował błąd.

2. Możliwe że masz kabel źle zaciśnięty, zobacz czy wszystkie kabelki są dopchnięte do końca i czy te "druciki" są wciśnięte w kable. W tym wypadku spróbuj poruszać kablem i popatrz czy czasem nie wyskakuje komunikat.
Jen
mam karte zintegrowana na plycie oraz dodatkowo 2 karty podpiete do pci, czyli obecnie w komputerze mam 3 karty sieciowe, z czego jedna zepsula sie wczoraj, wiec kabel z podpielam do drugiej, ktora dzis po wlaczeniu komputera znow nie dzialala. obecnie kabel podpiety jest do trzeciej, a przepinanie go do pozostalych dwoch nie daje zadnego efektu. probowalam juz wielokrotnie. wtyczka kabla zacisnieta jest dobrze, nigdy nie bylo z nia problemow. ruszanie kablem nic nie daje. na pewno jest to problem sprzetowy, bo link na tych niedzialajacych kartach sie nie swieci. co najsmieszniejsze jedna z nich figuruje na liscie polaczen sieciowych a druga w ogole zniknela:/
webdice
Popróbuj jeszcze na innych gniazdach PCI.
Jen
mam tylko 2. plytka mATX.
Cysiaczek
Tak na wszelki wypadek zresetuj BIOS. Jeżeli np. masz podkręcone FSB (+ ewentualnie zobacz napięcie), to również porty PCI są podkęcone - to może powodować problemy ze sprzętem. Dlaczego mówę o FSB i napięciu? Ano. Różne rzeczy się dzieja podczas burzy...

Pozdrawiam.
Jen
Cytat(Cysiaczek @ 8.08.2007, 12:40:42 ) *
Tak na wszelki wypadek zresetuj BIOS.

Pomoglo! Wielkie dzieki:) Az dziw. Bo nic ostatnio w BIOSie przestawiane nie bylo. Nie przypominam sobie abym miala cos podkreconego. Napiecia byly w porzadku. Tym bardziej dziwi mnie, ze poskutkowalo, ale liczy sie efekt. Bardzo Ci dziekuje:]

Pozdrawiam serdecznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.