Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Początek serweru
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
addam91
Chciałem stworzyć mały serwer i niewiem czy nada sie do tego mój stary komputer (Pentium III 450 MHz 256 MB ram-u). Jakie oprogramowanie polecacie na początek? Czy internet 1 Mb/s download /256 kB/s upload wystarczy na malutki serwer ? snitch.gif
c3zi
Zalezy co do oznacza "maly" serwer. Na twoje potrzeby, czyli hosting dla 2-3 osob spokojnie powinien wystarczec. Moze nawet dla wiekszej ilosci osob, ale to juz zalezy od indywidualnych potrzeb smile.gif

Mozesz zainstalowac jako system operacyjny gentoo ( niby trudne ), apache, php, mysql (ew. inne bazy ). Wiecej nie bede rozpisywal sie, bo pewnie byl juz taki watek, a poza tym na sieci znajdziesz duzo informacji na ten temat.
foka
na poczatek proponuje Twoja ulubiona dystrybucje linuxa + apache+php+mysql
nie piszesz nic o dysku(ach) a to dosc wazna kwestia i przy duzej ogladalnosci lubia padac ( w koncu pracuja 24/365) proponuje dwa takie same i mirroring
eljot
addam91 napisz może najpierw do czego będzie służył ten serwer. Wtedy dopiero można mówić czy ten sprzed wystarczy czy nie. Po co np stosować RAID'a jak serwer może być po to żeby raz na jakiś czas pokazać komuś stronę.
seaquest
Upload 256 na serwer? Toż to nie będzie chodzić w ogóle. Czas oczekiwania na stronę będzie graniczył z czasem zamknięcia przeglądarki z powodu wkurzenia.

Usługi hostingowe są w tej chwili tak tanie, że to się po prostu nie opłaca, a tam dostaniesz symetryczne - 100mbitowe łącze.
sagittariuspl
do tego trzeba policzyć, czy prąd jaki to zeżre nie bedzie większy niż koszt kupna dobrego konta hostingowego i łącze j.w. - 256 kbs nie nadaje sie na nic.
addam91
Chodzi o serwer który uciągnie mi php+mysql+apache i będzie na nim mała stronka i zdjęcia dla przyjaciół do pobrania. O takie coś mi chodzi. 256 łącze kompletnie tego nie uciągnie questionmark.gif
Dysk 40 GB Segata.
sagittariuspl
nie chodzi o firmę dysku, a o jego przeznaczenie. nie jest to dysk serwerowy, a co za tym idzie - pewnie nie długo pożyje jako część serwera (choć to jeszcze zależy od ruchu).

małe obliczenie
256 kbps to jest 32 KB/s
galeria 1 gb (mała galeria zdjęc dla znajomych) to ponad 9 godzin ściągania. czyli jak trzech znajomych - wszyscy nie ściągną tej galerii w ten sam dzień.
w ten sposób dysk musi obsługiwać tysiące rządań każdego dnia i to w innym sposób niż na codzień - biedak winksmiley.jpg
addam91
widze że jednak zrezygnuje z tego, bo to i tak nie wypali tak jak chciałem sadsmiley02.gif dzięki za pomoc =) znacie moze jakiś dobry hosting najlepiej darmowy tongue.gif
seaquest
Jest przyklejony topic na ten temat. Nie ma sensu robić tu osobnego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.