Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Struktura katalogów
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Largo
Witam,

Moje pytanie jest związane ze strukturą plików i katalogów na skonfigurowanym serwerze. Dla przykładu podam poniżej schemat:

config - katalog, w którym jest php.ini, aby użytkownik konta mógł sobie zmienić ustawienia PHP na swoim koncie.
public_html - wiadomo, katalog dla plików z odwołaniem HTTP.
private_html - to samo co w/w, ale na łączu SSL.
logs - wiadomo, logi Apache.
mail - dla skryptów do obsługi poczty, np. webmail.
subdomains - i tu są trzymne informacje na temat subdomen jak i one same, czyli w ich środku jest public_html, config, logs, private_html, logs etc.

Rozmawiając na IRC ( irc.freenode.org ) doradzili mi, że do stworzenia takiej strukltury służy httpd.conf i php.ini, czyli pliki konfiguracyjne Apache i PHP. Czy to prawda? Jeżeli tak, to nie proszę o gotowca, co mam dodać, ale na co powinieniem zwrócić uwagę przy szukaniu i pró”owaniu konfiguracji? Wiem, że pytanie może wydać się śmieszne, ale widziałem parę rzeczy w tych plikach na ten temat, ale nigdy tego nie umiałem zrobić.

PS. Czy prawidłowo ustawiłem moją dyrektywnę DocumentRoot na /var/www/public_html? Czy jest ona poprawna? Uczę się tego, ale bardzo mi się podoba administracja systemami linux, a na studiach ten kierunek sobie wybrałem na pracę inżynierską :-) Liczę na Waszą pomocną dłoń, ale nie na gotowca :-)

I jak dodać, aby katalogiem usera był /home/users/$nick_usera/$domena.com/cała reszta katalogów? Znak $ oznacza, że są to nazwy dynamiczne generowane.

Pozdrawiam,
Largo

Witam,

I jak, pomoże mi ktoś? Czytam Google i staram się z nim współpracować, ale efektów nie mam...
Kowalikus
Może coś z manuala Ci pomoże:

Vhost

Albo zainstaluj apache-mod_vhost_mysql dzięki temu będziesz mógł konfigurować hosty bezpośrednio w bazie danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.