Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax] pobieranie danych z innej domeny
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
maciu
mam dwa serwisy nazwa1.pl i nazwa2.pl. Oba leża na tym samym serwerze.

Serwis nazwa1.pl próbuje pobrać przez ajax dane z serwisu nazwa2.pl. Jak wiadomo skrypty JS nie mają uprawnień do kontaktu z dokumentami spoza domen. Czy da się to jakoś obejść? Może jakiś wpis w htaccess serwisu nazwa2.pl?
kriqs
na 1 stworz skrypt ktory pobierze dane z 2 np przez file_get_contents. powninno pomoc biggrin.gif
maciu
niestety nie mogę tak zrobić, muszę wykorzystać ajax.
revyag
Radzę poczytać o ajaxie więcej bo nie do końca chyba wiesz jak to działa.

Robisz skrypt w php w którym pobierasz dane z serwisu nazwa2. Następnie używając jakiejś biblioteki np. jquery wykonujesz zapytanie do do serwera nazwa2 używając tego skryptu. np.
Kod
$.get(
    "pobranie_danych_z_nazwa2.php",
    function(data) {
        //data - to wynik działania skryptu
    }    
);
maciu
revyag wiem jak działa ajax. Chodziło mi tylko o taką sytuację, gdzie w jednej domenie trzymam jakieś funkcje js, które wykorzystują ajax i z tych funkcji będe mógł skorzystać w innych domenach. Czyli żebym w każdym serwisie z osobna nie musiał implementować funkcji js z ajaxem, tylko żebym mógł odwoływać się do tych funkcj js z jednego miejsca.
mike
Niestety nie da się tego zrobić tak jak chcesz. Ograniczenia JavaScript.
Możesz to ominąć robić coś w rodzaju proxy, czy to za pomocą serwera czy aplikacji w PHP.
Masz bardzo fajny przykład: Ajax i wiele domen
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.