Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Rozłożenie stringa na dwa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fredman
mam zmienną :
$a, która przechowuje string w postaci "nazwa [miasto, państwo] ".

Jak najłatwiej zrobić tak żeby w zmiennej :
$b dostać: "nazwa"

a w zmiennej :
$c dostać: "[miasto, państwo]"

Domyslam sie ze chyba jakoś dokonać podział przez spację ? tylko ze spacje sa dwie czyli ze tylko po pierwszej.

Ogolnie jest mi to potrzebne do tego, że chcę wyświetlić "nazwa [miasto, państwo] " z tym, że na "nazwie" chce zrobić inne formatowanie tekstu niż na reszcie a chyba nie da sie tego zrobić gdy wszytko jest w jednej zmiennej?
Shili
explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Z tym że nie ma zmiennych $b i $c, dostajesz wynikową tablicę.
fredman
dzieki, dziala. a tak rzy okazji mam jeszcze takie pytanko do tego:
czy jak mam separator w postaci spacji to taki zapis spacji jest bezpieczny :
$b=explode(" ", $a); ?

czy tam jakis znaczek oznaczajacy spacje sie wstawia?
golaod
Bezpieczny.
Shili
A czemu nie ma być bezpieczny?
To nie wyrażenie regularne, że trzeba stosować znaki ucieczki.

O ile działa i nie generuje warningów, fatal errorów i innych tego typu rzeczy to z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić że jest poprawne. Sensowność jednak trudno w taki sposób stwierdzić, ale mogę podpowiedzieć że i to sensowne i poprawne.
fredman
zaczynaja byc lekkie problemy jak nazwa jest dwu członowa czyli ma spacje ale moze pomysle nad innym separatorem smile.gif
golaod
No skoro to drugie coś jest w nawiasach kwadratowych to jaki problem robić to po [ ?
Shili
Możesz zawsze się pobawić wyrażeniami regularnymi, albo przyjąć za separator znak [ i dopisać go potem do ciągu na początek od biedy.
fredman
no tak, z tym nawiasem nie pomyslalem... sciana.gif zrtobilem za to separator "_" a przy wyswietlaniu zamieniam go na spacje za pomoca str_replace();
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.