Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Klasa bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaem
Witam,
zaczynam uczyć się pisać obiektowo i znalazłem taką o to klasę obsługi bazy danych typu InnoDB
http://www.php.rk.edu.pl/w/p/rozszerzenie-mysqli/.
Jak widać, potwierdzenie operacji ('commit') użyte jest dopiero w destruktorze. Czy to jest dobre rozwiązanie?
Po za tym po każdej nieudanej operacji(query(), query_select()) zmienna $this->error przybiera wartość true, co nie pozwala już na prace z tym obiektem. Nie lepiej by było w danej metodzie np. query() cofnąć za pomocą 'rollback' ostatnią operacje i ustawić spowrotem $this->error na false, żeby móc dalej pracować na tym obiekcie?
Być może nie za bardzo rozumiem jak to ma działać tiredsmiley.gif Proszę o jakieś wyjaśnienie winksmiley.jpg
Victor152
Ta tablica jest jakaś 'denna', lepiej używać samego rozszerzenia mysqli. Dla nowicjuszy (czyli też dla mnie) wyrzucanie błędów jest nie potrzebne ;f.
Riklaunim
Transakcje obsługują tabele INNODB, a na MyISAM transakcji nie ma. Jeżeli tworzysz coś więcej niż prosty skrypt to powinieneś obsługiwać transakcje po "swojemu", tj. tam gdzie trzeba.

Cytat(Victor152 @ 18.08.2008, 15:17:58 ) *
Dla nowicjuszy (czyli też dla mnie) wyrzucanie błędów jest nie potrzebne ;f.

I się później dziwią dlaczego coś nie działa, albo "wariuje"
kaem
Ok thx, poczytam jeszcze trochę o innodb i transakcjach i spróbuję napisać bardziej rozbudowaną i praktyczną klasę. Jak powstanie coś konkretnego to może wrzucę na forum do oceny winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.