Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szybkosc include i require
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Qspy
Witam,
Chodzi o wydajnosc, jak szybkie jest include() plikow, czy warto omijac to o ile sie da laczac pliki w jeden.
Czy jest to sensowny zysk wydajnosci czy tak minimalny ze niewarto sie w to bawic.

Jedyne testy jakie znalazlem to porownanie czasu includowania, require, include_once i require_once dwoch plikow, pustego oraz normalnego.
http://blog.arh.cc/index.php?/archives/8-F...nce-in-PHP.html

Niewiadomo jednak na ile sa wartosciowe.

Pozdro
starach
Jestem stu procentowo pewien że przy tych testach facet się pomylił.
Zapewne używał require_once() i include_once() tylko na jednym pliku php,
a nie jest tajemnicą że require_once nie wczyta drugi raz tego samego pliku sciana.gif

Kiedy ja testowałem includy a było to no kilka ładnych miesięcy temu, wyszło mi że zwykły include() jest najszybszy.

Teraz twoje pytanie odnośnie łączenia plików.
Nie nie i jeszcze raz nie. Strata na przejrzystości kodu jest ogromna
i nawet gdyby to była jedna dziesiąta sekundy na plik to bym odradzał łączenia plików w tym celu.
dr_bonzo
Zawsze mozesz na koniec [AUTOMATYCZNIE!!] je polaczyc. Przez co nie stracisz na czytelnosci, a kod szybciej sie wczyta
Crozin
*_once są wolniejsze od ich "nie-once'owych" odpowiedników (ponieważ potrzeba w pamieci przechowac informacje o tym, że plik został już wczytany)

Natomiast różnica pomiędzy include, a require powinna podchodzić pod błąd statystyczny (różnią się one jedynie typem błędu w przypadku braku pliku do wczytania) - ale głowy sobie uciąć nie dam smile.gif
Cysiaczek
~dr_bonzo dobrze prawi - Dodaam: w projekcie używaj autoloadera, natomiast w wersji produkcyjnej łącz co się da w jeden plik.
Nie ma sensu pisanie jakichś include() dla blików bibliotecznych - tym powinien się zajmować autoloader.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.