Korzystam z funkcji tworzącej miniaturę zdjęcia, która oparta jest o GD.
Mój problem polega na fakcie, że każda z wygenerowanych miniatur zapisywana jest na dysku. A potrzebowałbym jedynie takiej miniaturki tymczasowo.
Podam kod którego używam i proszę o podpowiedź jak to poprawić abym nie musiał zapisywać pliku na dysku serwera a jedynie wyświetlić jego zawartość.
To funkcja:
<?php function createImage( $upload, $newWidth, $name ) { return false; //echo "width: " . $info[0] . "<br/>"; //echo "height: " . $info[1] . "<br/>"; if ($info[0] < $newWidth) { //$aspect = $info[0] / $info[1]; //$newHeight = round( $info[0]/$aspect ); $newHeight = $info[1]; $newWidth= $info[0]; } else { //create crude aspect ratio: $aspect = $info[0] / $info[1]; } //echo "$newHeight <br/>"; $src = @imagecreatefromjpeg("$upload"); if ( !$src ) return false; $tmp = @imagecreatetruecolor( $newWidth, $newHeight ); imagecopyresampled( $tmp, $src, 0, 0, 0, 0, $newWidth, $newHeight, $info[0], $info[1] ); imagejpeg( $tmp, $name, 100 ); imagedestroy( $src ); imagedestroy( $tmp ); return true; } ?>
a to wywołanie(potrzebuje losowa nazwę pliku który jest wyświetlany):
<?php createImage('zdjecia/'.$wiersz[6], 400, "zdjecia/$code_full.jpg"); ?>
Proszę o pomoc bardziej doświadczonych od mnie bo moje próby skutkują tylko błędami :/
Pozdrawiam
Lifo