Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: User i zapytanie mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mister
Mam sobie takie zapytanko:

1. <?php
  2. $select = "SELECT 
  3.  book.id, 
  4.  book.location, 
  5.  book.title, 
  6.  book.company, 
  7.  book.description 
  8. ";
  9. $from = "FROM 
  10.  books ";
  11.  
  12. $where = "WHERE books.id > 0 AND user_id = '$user' AND DATE_ADD( created_at, INTERVAL 30 DAY ) > NOW() ";
  13.  
  14. $order = " ORDER BY jobs.id DESC";
  15. ?>

Teraz chcialbym napisac by user_id = " jakis ciag znakow" innymi slowy by wyciagnol wszystkich userow nie zmieniajac tego zapytania jakos dramatycznie. To co $user musi sie rownac? z gory dziekuje za pomoc. Jak ktos nie rozumie oco chodzi to piszcie sproboje to inaczej wytlumaczyc.
webdice
Proszę o dodanie bbcode oraz poprawienie tytułu na taki który opisuje problem.

EDIT: Tworzysz zmienną user o danej wartości.

1. <?php
  2. $user = 'twój ciąg znaków';
  3. ?>
mister
Nie oto mi chodzi. Chce by te zapytanie mialo efekt na wszystkich userow w bazie. Czyli znalesc taka funkcje ktora powie mysql ze jezeli w bazie danych w polu user_id sa uzyte jakiekolwiek znaki wtedy wykonac ta operacje. Kurcze trudno to wytlumaczyc troche sciana.gif
kwiateusz
chodzi o to zeby wybrac wszystkich uzytkownikow bez zmieniania zapytania jedynie zmieniajac to co jest w zmiennej $user

przynajmniej ja to tak zrozumialem
elemek
Cytat(mister @ 22.08.2008, 22:55:03 ) *
Nie oto mi chodzi. Chce by te zapytanie mialo efekt na wszystkich userow w bazie. Czyli znalesc taka funkcje ktora powie mysql ze jezeli w bazie danych w polu user_id sa uzyte jakiekolwiek znaki wtedy wykonac ta operacje. Kurcze trudno to wytlumaczyc troche sciana.gif

chodzi ci o like

1. ... WHERE user_id LIKE '$user'

jezeli dasz $user = 13 to bedzie uzytkownik o id = 13 a jezeli dasz $user = '%' to wszyscy.
mister
O dziekowac... dziala idealnie.. mozna zamykac yahoo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.